Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Saturday, April 30, 2016


_Lama rasanya.

Sejak tahun 2000.

Sampai la ni. Tahun 2016. Nampak tak kalau dibundarkan sudah menghampiri 2 dekad. Lama tak lama jugalah. Boleh tahan lamanya. Entah sudah jadi satu komuniti. Atau pula hakisan demi hakisan. Entah sudah nipis tara mana.

Perihal apa?

Gastrik ni ha. Tapi dah ada penawar insyaAllah. Cari soda bikarbonat. Bukan baking powder tau. Sodai bikab. Sodai pulak. Soda. Lepas itu masukkan satu sudu cawan teh ke dalam gelas. Isikan separuh gelas air dan kacau-kacau.

Kemudian, minum.

InsyaAllah kurang. Tak mampu nak minum air kapur bagai. Sebu. Lambat pulak itu lutnya. Kadangkala tak jalan. Kesudahannya soda bikab sajalah_


Sambung baca...

Kategori:

Friday, April 29, 2016


_Senang je.

Nak friendzone kan orang.

Memang permanently archived dalam itu. Tak boleh diupgrade jadi lebih. Kalau nak downgrade boleh. Turun taraf jadi stranger. Atau pun jadi acquaintance. Someone you barely know enough. Ha, itu senang. Sangat... sangat... sangat senang.

Tapi nak melangkah lebih dari friendzone itu susah. At least, aku tak reti nak cross (setakat ini masih rilek je dalam zon ni). Kawan opposite gender yang suka cross. Sebab itu lelaki dan perempuan tak boleh jadi BFF. Susah, bai. Susah nak kontrol nafsu, adam dan hawa. Tapi friendzone tu bagi aku zon selesa. Sangat selesa. Boleh kun anta. Sebab itu susah nak cross. Tak reti pun nak cross cemana.

Tapi.

Kalau cross.

Nanti keluar karen. Sparks. Bintang-bintang di langit dan kejora bak bulan purnama. Bahaya. Sebab tu jangan cross. Kalau ter cross rasa macam sadisnya lahai_

Sambung baca...

Kategori:

Thursday, April 21, 2016


_Customer is not always right.

Sebab customer pun manusia juga.

Dan biasanya customer pun tak tahu apa yang dia nak. Work line sebagai vendor ini memang kena sabar berlipat ganda. Sebab itu aku tak nak masuk mana-mana badan agensi, semi kerajaan atau kerajaan yang jadi customer ini.

Sebab aku tak nak terjebak jadi customer yang konon-konon always right.

Then again, sebagai vendor... act professionally dan sabar jelah sabariah. Biasalah itu kena maki, herdik, umpat keji dan fitnah. Customer memang suka perasan king. Waemah kita semua manusia biasa. Jadi daripada tanah. Yang membezakan kita cuma iman dan amal.

Memang bukan semua customer macam itu.

Tapi segelintir memang macam itu. Vendor pun bukan pak turut. Sekadar act professional dan buat kerja je. Dengan harapan... ikhlas tapi jauh itu ada dalam timbunan kerja yang dilaksanakan.

Aku tak mendoakan apa-apa.

Cuma jangan mendongak ke langit tinggi sangat. Najis burung banyak_

Sambung baca...

Kategori:

Wednesday, April 20, 2016


_For some reason, I am picky.

Eceh, nak cakap omputeh saja.

Tak adalah. Tapi memang ada sesetengah perkara kena memilih. Macam pilih kawan, pilih lawan, pilih beg hiking (eh... eh), pilih jodoh (aik?), pilih ais krim (bukan sebat semua ais krim ke?). Ha... benda-benda macam itu memang kena pilih.

Tapi ini aku nak cakap pasal pilih jodoh.

Eh, tak tak.

Pilih kawan. Ha, pilih kawan. Makin lama makin kecik teramat skop kawan ini. Kawan memang beribu-ribu lemon. Tapi nak bersohabat ini yang susah benar nak jumpa. Cuba tengok waktu susah, berapa ribu yang datang. Satu kelibat pun payah kadang. Untunglah kalau ada. Terutamanya kawan yang sentiasa ajak ke arah jalan yang lurus dan benarrrrrrrrr. Macam dekatkan kau dengan Allah pendek katanya.

Ha.. jarangkan jumpa.

Majoriti ajak mencari kegembiraan duniawi awi.

Sebenarnya, motif nak cerita ini pasal benda lain. Ada satu artikel ini cerita pasal kerja vs family. Kerja ini kalau sampai mati pun tak habis. Kalau kena buang kerja pun bukan dia akan ingat kita. Haram tak ada pun. Kalau susah pun, kerja tak tolong kita. Haram tak ada pun.

Tapi family lain.

Buat macam mana gaya pun memang takkan lari. Family sticks together. Always. Susah senang memang akan ada. Sebab darah mengalir sama barangkali. Ye ke? Agaknya. Jadi lepas terbaca satu artikel ini (yang mana aku nak share sebenarnya tapi sebab dah tak jumpa di mana... laju sangat timeline FB)... terus terasa insaf.

Family kena sentiasa nombor 1.
Apa-apa terjadi pun family yang datang hulur tangan dulu.
Apa-apa kondisi pun memang family juga yang terpacul dulu.
Apa-apa yang tersirat di hati pun memang family yang tahu dulu.
Hebat kan family... sebab itu Allah sebut jangan putuskan silatulrahim.

So.

Family, I'm so sorry I'm a selfish person.

I will try to be better next time insyaAllah_

Sambung baca...

Kategori:

Tuesday, April 19, 2016


_Entahlah kan.

Tapi aku memang senang betul nak get carried away.

Contohnya macam filem Bourne trilogy. Sangatlah peminat setia filem-filem Bourne. Sampaikan semua lokasi pengambaran Bourne itu aku nak pergi. Berlin. Paris. Czech republic. Greece. Sebab nampak macam best dan cantik dan thrill. Macam dalam filem.

Senang kan terpengaruh.

Benda-benda macam ini senanglah nak terpengaruh. Benda-benda lain susah gila. Semua tak nak ikut. Bukannya apa. Saja. Nak lain dari yang lain. Poyo kan? Memang. Tapi, negara-negara Europe ini tak adalah aku minat sangat nak pergi. Melainkan Amsterdam. Heee...

Senang kan terpengaruh.

Insyaallah kalau ada rezeki nanti_

Sambung baca...

Kategori:

Monday, April 18, 2016


_Sebulan ke.

Ke 2 bulan entahnya.
Ke 2 tahun entahnya.
Ke 2 minggu entahnya.

Lama juga tinggalkan hiking. Sejak bulan lepas. Sibuk dengan kerja. Lepas itu, sibuk dengan sakit. Lama juga. Sampai rasa lemah seluruh jiwa dan raga bakul. Aku jarang-jarang juga demam teruk. Setahun sekali pasti kena. Sekali kena memang tersungkur menyembah bumi.

Itu yang kena ingat 5 dalam 5.

Sihat sebelum sakit. Berperang sangat dengan nafsu. Kadangkala kalah. Tapi biasanya memang kalah pun. Kalah mati. Tak mampu nak menjelma sebagai Lara Croft. Eh, kejap. Bukan pasal ini. Pasal hiking sebenarnya. Ha, senang betul get carried away.

Hari itu panjat bukit berbatu kapur. Humang aih... memang menggigil kepala lutut dibuatnya. BFF lama datang semula. Gayat bukan main. Aku rasa bila makin lanjut usia ini makin terserlah rasa panik dan fobia segala benda. Tak boleh tinggal hiking ini. Memang tak boleh tinggal.

Ke... kena duduk dalam hutan.

Macam sebulan dua. Baru betul-betul jadi macam Mowgli. Rindu betul nak hiking. Sekarang ini kalau jumpa kawan-kawan, pakcik makcik sedara mara bagai semua tanya soalan sama.

"Bila lagi nak pergi hiking?"

Tak pun...

"Lepas ni nak hiking ke mana pulak?"

Best kan. Tak ada dah tanya bila nak pergi buka masjid. Bila nak makan nasi tomato ke nasi minyak bagai. Syukurlah. Itu yang kita nak. Kah kah kah. Untunglah. Untung sabut tenggelam. Kan... kan... kan. Ha...

Motif cerita ini apa kiranya.

Nak cakap rindu hiking je_

Sambung baca...

Kategori:

Sunday, April 17, 2016


_Pling.

Satu keinginan.
Bukan satu.
Banyak.

Ada dua, tiga, lima, sepuluh, dua puluh satu... lapan. Tapi keinginan paling utama, kembara secara solo. Singgah di mana-mana tempat menarik, duduk melukis, minum chocolate ice blended (amboi, macam ada merata je!) dan menghirup udara segar menikmati ciptaanNya. Dan andai terbit kebosanan, mungkin juga sambil duduk menenung huruf-huruf roman di dalam buku idaman. Sambil mengunyah maksud-maksud tersirat yang berkepul-kepul bersama awan nano.

Berkepul-kepul.
Syiung.
Syy.

Rasanya semakin menginjak usia ini semakin kecil kumpulan teman-teman satu kedamaian. IRC, Myspace, Friendster, MyUitm, WebKL, Fotopages, PSSCM, PSSCUH, PPP UITM, Beserian, Melawatian, Klang Gateian... semua entah ke mana. Haah, semakin memilih. Cuma lekat dengan yang susah bersama. Rangkaian kecil duka bersama.

Kawan datang.
Kawan pergi.
Ya kan.

Teringin sebenarnya mahu kembara solo. Kalau bukan solo, mungkin berduet. Kembara satu purnama, dua mungkin, tiga atau selama-lamanya. Impian menjadi seorang nomad itu masih ada. Insyaallah. Satu hari nanti. Masa itu, mungkin tiba. Mungkin tiada. Rezeki dan izinNya.

Yang aku mampu mengaku, kerja yang dikerjakan sekarang ini bukan kerja idaman dan bukan kerja impian. Cuma sekadar melepaskan kerja di tangga. Dilaksanakan sekadar untuk membunuh masa. Menambah tabungannya. Entah sampai bila. Teringinnya berkelana. Lama-lama. Sini sana.

Melatalah, sang pengkelana_

Sambung baca...

Kategori:

Friday, April 15, 2016


_Ada seorang saudara baru ini.

Tekad sangat.

Baru iqra 4. Dan masih bertatih-tatih mengenal Qolaqolah. Sebutannya. Hurufnya. Bacaannya. Tanda bacanya. Tempat berhentinya. Dan kombinasi ayatnya.

Tapi.

Sangatlah tekad dan tinggi keazaman teringin mahu membaca Al-Quran menjelang bulan Ramadhan ini. Terkesan. Sangat-sangat. Aku yang dah kenal Qolaqolah, hukum tajwid secebis dua, makhraj dan tarannumnya pun masih tidak menyimpan kerinduan dan nawaitu seumpama beliau.

Tak bersyukur sangat.

Allahuakbar, lalai itu masih lagi BFF ku_

Sambung baca...

Kategori:

Thursday, April 14, 2016


_Taklah seronok sangat.

Kelihatan muda 7 ke 8 tahun dari usia.

Kadangkala orang tak ambil serius dengan kita. Kadangkala pandangan kita tak diterima. Kadangkala kita diperkotak-katik pula. Dan kadangkala susah nak terjumpa jodoh juga (aik?). Tapi sekali sekala terasa aura seramnya. Bilamana usia semakin menginjak jauh meninggalkan usia remaja. Yang mana cuma status belia saja.

Tapinya.

Aku rasa aku puas hati dengan zaman remaja.

Puas dengan segala kenakalan, pancaroba, cabaran dan onak duri kenakalan dari gila-gila seorang remaja. Puas jadi manusia. Puas jadi gila. Puas jadi Roy. Dengan keras hatinya. Keras kepalanya. Keras tulangnya (eh?). Dan keras jiwaraganya. Roy... roy, keras hati kau Roy.

Yang aku tau.

Semakin banyak muntahan tulisan, semakin banyak curhat dikeluarkan. Bisu di mulut. Menceceh-ceceh jari melayan ikut. Manusia sukakan perhatian. Memang majoriti semua manusia kekurangan perhatian. Mungkin statistik ini statistik main petik. Tapi sungguh. Manusia dan perhatian itu ibarat simbiosis. Saling memerlukan.

Maka, pointnya?

Yelah, pointnya... bila nak nampak matang ini... bila_

Sambung baca...

Kategori:

Wednesday, April 13, 2016


_Sedih juga sebenarnya.

Kalau impian itu dituduh sebagai sesuatu yang sia-sia dan sifar faedahnya.

Tapi biasalah.

Benda-benda macam ini dah jadi lumrah. Sejak kecil. Sejak kenal dunia. Sejak azali pendek kata. Hidup ini memang wajibul ghunnah belajar dari jalan yang susah. Negatif sokongan. Sebaldi kutukan. Discouragement orang putih kata. Sokongan padu pun tidak. Sokongan biasa lagilah tidak.Ikut kepala sendiri saja. Ikut ketekadan sendiri. Dan keazaman sendiri. Huh, macam moto dan rukun negara je bunyinya.

Apa-apa pun.

Lebih berbaloi dan terasa special sebenarnya kalau benda-benda macam ini berjaya di atas tapak kaki sendiri. Di atas curahan sebaldi peluh sendiri. Dan di atas tulang empat lima enam kerat sendiri. Takpelah. Tepuk bahu kiri kuat-kuat... "It's gonna be ok".

Fight your own battle... alone.
Fightlah dengan segala apa yang ada.
Dan fightlah selagi kudrat masih terdaya.

Huzaimatus, kau adalah support pillow terbaik untuk kau sendiri_

Sambung baca...

Kategori:

Wednesday, April 06, 2016


Hai, encik jodoh_

Saya tak tahu bila kita akan berjumpa. Mungkin di dunia. Mungkin di akhirat. Mungkin tidak langsung. Wallahualam. Rahsia Dia. Saya tak tahu. Awak pun tak tahu. Tiada siapa yang tahu melainkan Dia yang Maha Mengetahui.

Tapinya.

Ada sebenda... dua... tiga... empat... lima saya nak beritahu. Mungkin awak dah tahu. Mungkin juga awak tak tahu. Dan barangkali mungkin awak tak perlu tahu. Atau tak patut tahu. Apa-apa pun dengarkan dan layankan sajalah ya.

  1. Saya ini teramat independent. Jenis belikari sendiri. Terlalu belikari. Bukan sombong dan berlagak. Tapi saya memang dah biasa belikari sendiri. Harap dapat adapt. Orang selalu cakap saya berlagak. Tapi tak. Sedih tau. Huu....
  2. Saya tak romantik. Saya tak suka 24 jam bergayut di telefon mahupun SMS atau pun whatsapp. Rimas. Awak tak perlu tahu lokasi saya 24 jam sehari. Harap awak dapat adapt. Orang selalu cakap saya ini keras dan tak ada perasaan. Sedih tau. Huu....
  3. Saya tak suka benda-benda mewah. Saya suka bersusah-susah dahulu. Kalau makan sekali pun kita belanja sama-sama. Tak perlu nak gentleman sangat asyik bayarkan saya. Saya pun nak kaya juga. Harap awak dapat adapt. 
  4. Saya tak suka bunga, barang kemas, handbag makwe dan alatan make-up. Barang-barang gegurl ini saya tak minat. Kalau barang outdoor itu lain cerita. Daripada handbag lebih baik rucksack 80 liter. Best kan. Ha...
  5. Saya takut dengan kucing atau binatang-binatang lain yang berbulu. Saya geli pegang badan lembik-lembik dan berbulu ini. Tapi kalau awak suka kucing, saya akan cuba adapt walaupun takut separuh mati. Harap boleh berBFF dengan kucing itu. Ha... sweet tak.
  6. Kalau saya berdiam diri, tandanya saya marah atau saya tak suka. Mungkin awak pun nampak saya ini macam batu. Tak ada perasaan. Tak ada respon bagai. Kawan-kawan saya pun fikir macam itu. Tak apalah. Batu pun batulah.
  7. Saya ini simple je. Saya tak kisah kalau nak makan tepi jalan mahu pun tidur atas lantai berbantalkan lengan awak. Backpacker sejati. Ala-ala gelandangan. Haa... 
  8. Saya tak kuat makan. Awak tak payah nak spend duit banyak-banyak. Membazir. Kadang-kadang saya makan sikit. Eh, bukan kadang-kadang... memang selalunya. Jadi tak payahlah nak naik marah kalau saya tapau makanan itu atau pun saya tak habis. Paling best yang awak boleh tolong... makankan saja sampai habis ye tak. Tapi saya hantu ais krim dan coklat. Dessert saya boleh temankan awak makan. Sushi pun.
  9. Saya kepala angin. Senang tukar mood kurang dari 1 saat. Senang tukar fikiran juga kurang dari 1 saat. Terlalu fleksibel. Tapi saya sangat degil. Kalau saya rasa tak best, saya tak nak ikut atau dengar.
  10. Saya kaki travel. Tahap low budget backpacker. Saya suka hutan. Saya sukakan benda-benda yang rare, adventure dan gila-gila. Sekali-sekala saya harap dapat main basketball dengan awak. Dan paling penting pergi hiking sekali. Kalau boring mungkin boleh main futsal sekali. 
  11. Saya suka benda-benda yang unexpected. Kejutan dan sebagainya. Saya harap awak pun macam itu juga.
  12. Kalau saya stress atau sedih atau naik marah, saya akan cuci toilet. Kalau awak nampak saya macam itu awak bagi saya ais krim je pun dah cukup. Insyaallah laju gila saya cool down. Paling teruk pun ambil berbiji-biji ais batu dna letak atas kepala saya.
  13. Saya hantu buku dan gilakan alatan melukis. Tempat shopping saya adalah kedai buku, kedai IT dan kedai stationeries. Ha, kedai outdoor adalah tempat shopping terbaru saya. Saya tak suka beli baju. Kalau baju bundle atau murah-murah je saya suka, Untungkan. Ha...
  14. Sekali sekala saya akan jadi gila-gila dan nakal berganda. Harap awak bertabah dengan saya.
  15. Saya tak suka makan luar. Saya suka main masak-masak. Harap kita dapat masak sama-sama. Aw... yak ak aw sangat.
Pelik ke? 

Tak pelik pun. Orang selalu cakap saya ini pelik. Tapi pelik itu sebenarnya normal. Saya tak pelik. Saya cuma limited edition.3 juta dalam seribu.

Sekian saja untuk awak di sana_

Sambung baca...

Kategori:

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.