Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Sunday, April 17, 2016


_Pling.

Satu keinginan.
Bukan satu.
Banyak.

Ada dua, tiga, lima, sepuluh, dua puluh satu... lapan. Tapi keinginan paling utama, kembara secara solo. Singgah di mana-mana tempat menarik, duduk melukis, minum chocolate ice blended (amboi, macam ada merata je!) dan menghirup udara segar menikmati ciptaanNya. Dan andai terbit kebosanan, mungkin juga sambil duduk menenung huruf-huruf roman di dalam buku idaman. Sambil mengunyah maksud-maksud tersirat yang berkepul-kepul bersama awan nano.

Berkepul-kepul.
Syiung.
Syy.

Rasanya semakin menginjak usia ini semakin kecil kumpulan teman-teman satu kedamaian. IRC, Myspace, Friendster, MyUitm, WebKL, Fotopages, PSSCM, PSSCUH, PPP UITM, Beserian, Melawatian, Klang Gateian... semua entah ke mana. Haah, semakin memilih. Cuma lekat dengan yang susah bersama. Rangkaian kecil duka bersama.

Kawan datang.
Kawan pergi.
Ya kan.

Teringin sebenarnya mahu kembara solo. Kalau bukan solo, mungkin berduet. Kembara satu purnama, dua mungkin, tiga atau selama-lamanya. Impian menjadi seorang nomad itu masih ada. Insyaallah. Satu hari nanti. Masa itu, mungkin tiba. Mungkin tiada. Rezeki dan izinNya.

Yang aku mampu mengaku, kerja yang dikerjakan sekarang ini bukan kerja idaman dan bukan kerja impian. Cuma sekadar melepaskan kerja di tangga. Dilaksanakan sekadar untuk membunuh masa. Menambah tabungannya. Entah sampai bila. Teringinnya berkelana. Lama-lama. Sini sana.

Melatalah, sang pengkelana_

Kategori:

0 Responses to "Melata Si Pengkelana"

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.