Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Saturday, February 27, 2016


Panjat memanjat ini seronok tau.

2014, hujung-hujung. Mula dengan FRIM. Aku suka bau hutan, bau daun-daun, bunyi unggas, bunyi air mengalir dan macam-macam lagi. Awal-awal jatuh cinta dengan hutan ini tak ada rasa takut pun dengan makhluk-makhluk lutsinar ini. Malas nak fikir. Mereka pun makhluk Allah pun. Biarlah.

Video hiking ke Gunung Nuang, Langat.

Rasanya mula jatuh cinta dengan hiking ini sebab aku tertengok video itulah. Kawan punya kawan. Masa itu rasa macam super adventure gile best ah ding dong tengok video itu. Macam best betul. Tak tahu nak cakap dia punya best itu. Orang yang ada jiwa hijau-hijau ini saja yang faham barangkali.

2014, November -> Gunung Nuang melalui Pangsun sampai Kem Lolo, Hulu Langat
2014, Disember -> Gunung Nuang melalui Pangsun sampai puncak, Hulu Langat
2014, Disember -> Bukit Saga, Ampang
2014, Disember -> Bukit Broga, Semenyih

2015, Januari -> Gunung Angsi melalui Ulu Bendul, Negeri Sembilan
2015, Januar -> Gunung Ledang melalui Segil, Johor
2015, Febuari -> Gunung Nuang melalui Pangsun sampai puncak, Hulu Langat
2015, Febuari -> Gunung Tahan (Merapoh - Kuala Tahan), Pahang
2015, Jun -> Gunung Liang Timur dan Liang Barat, Tanjung Malim Perak
2015, Julai -> Berbuka puasa di Bukit Panorama, Sungai Lembing, Pahang
2015, Ogos -> Sungai Pisang (Cascading Waterfall dan Flying Awesome), Bentong
2015, Ogos -> Trans Yong Yap, Bubu dan Tok Nenek, Pahang
2015, September -> Gunung Nuang melalui Janda Baik
2015, Oktober -> Gunung Besar Hantu, Negeri Sembilan
2015, Oktober -> Gunung Rajah
2015, Oktober -> Bukit Kutu
2015, November -> Trans Telapak Buruk dan Berembun
2015, Disember -> Kayuhan Basikal dari Sabak Bernam ke Pulau Pangkor

2016, Januari -> Gunung Kinabalu
2016, Febuari -> Trans Batu
2016, Mac -> Gunung Palas, Raub

Coming soon lagi.

Kalau boleh setiap minggu nak hiking. Tapi hiking ini hobi mahal beb. Memang setiap bulan aku buka tabung Travel merangkap untuk hiking sekali. Simpan dengan gigih.

Wishlist eh?

Trans Noring, Trans Jerging, Trans Jelawang, Trans Bintang, Trans Kluang, v1, v2, v3, Trans Inas. Semua jenis rentasanlah pendek kata. Aku tak aim pun G7. Tak minat nak habiskan. Dapat pergi gunung yang rare lagi best. Gunung yang orang tak pergi lagi. Gunung yang memang kena menebas semata-mata nak cari trek. Awesome sangat.

Sebenarnya salah satu sebab aku layan outdoor ini sebab aku banyak fear. Fear of heights. Fear of water. Fear of being alone. Fear of dark. Eceh, semua nak English saja. Ha, fear of a lot of things. Jadi bila kita join aktiviti macam ini secara tak langsung mematangkan diri sendiri. Aku ini jenis super independent. Jadi benda-benda macam ini kena latih diri sendiri supaya terlekat dengan so called ilmu survival ini.

Takut gila sebenarnya join aktiviti-aktiviti berisiko tinggi ini. Kadang kau kena cross sungai yang bapak dalam dan deras. Memang 8 juta kali baca syahadah dan selawat hari-hari setiap masa setiap ketika setiap kali join aktiviti macam ini. Itu belum lagi kau kena cross dan panjat batu berdinding tinggi dan di bawahnya gaung. Dengan beban berkilo beratnya. Satu lagi kena ada daya upaya membawa beban berbelas kilogram. Terhuyung hayang macam gila. Dengan tak mandinya. Macam-macam.

Mampu?
Tawakal je.
InsyaAllah dipermudahkan.

Top wishlist... aku nak jadi nomad.

Satu hari nanti insyaAllah_

Kategori: ,

0 Responses to "Panjat Tanjat Kehidupan"

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.