Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Wednesday, January 15, 2014


_Siapa yang minat drama Korea itu mohon tampil ke hadapan.


Duduk bersila sekarang.

Ini nak update tips cara memuat turun drama Korea secara percuma, pantas dan tuntas bahagian kedua. Bahagian pertama boleh didapati di sini. Malangnya ada beberapa laman muat turun yang sudah selamat meninggal dan terkubur. Jadi kita tambah saja yang baru. Kan.

Ok.

Ini (FreeKorDramas) laman terbaik yang dilawati secara daily basis. Kenapa terbaik? Sebab mereka upload episod drama itu secara pantas. Contohnyalah kan, kalau drama itu tayang setiap hari Rabu dan Khamis... hari Khamis itu dah boleh muat turun episod yang ditayangkan pada hari Rabu dan hari Jumaat berikutnya pula sudah boleh muat turun episod yang ditayangkan pada hari Khamis.

Dan sekarang ini drama Korea paling best disarankan tonton... 'You Who Came From Another Star'. Fantastic, babehhh.

Ok, sekarang macamana nak muat turun dari laman FreeKorDramas ini.
  1. Mula-mula klik drama (contoh) yang anda ingin tonton.

  2. Kemudiannya, pilih sumber untuk anda muat turun. Biasanya aku pilih MG (Mega) sebab lebih pantas dan efisyen. ZS (Zippyshare) pun ok juga. 
  3. Lepas itu akan keluar papan iklan. Klik saja 'Skip this Ad'.

  4. Tunggu 5 saat dan tekan 'Skip Ad'.


  5. Seterusnya, tekan saja 'Download' dan tunggu macam biasa. File itu biasanya dalam format .rar.


     
  6. Lepas download, extract pakai zip atau winrar. Klik kanan pada .zip fail tersebut dan pilih 'Extract Here'. 
  7. Dah selesai unzip nanti dia akan keluar episod drama bersaiz kecil dalam format .mkv. Kalau nak tengok format .mkv ini boleh pakai VLC. Kalau tak berjaya juga downloadlah matroska filter untuk VLC itu. Tapi kalau tak boleh juga, google sendiri. Jangan malas. 
Dapat?

Aku harap dapat. Sebab dah bagi instruction yang terang, jelas dan nyata. Kalau tak faham boleh saja tanya pakcik Google. Jangan malas. Jangan malas. Jangan malas. Malu bertanya sesat jalan.

Ok, subtitle pula.
  1. Klik 'Sub-VIKI' atau 'Sub-DF' pada belah kanan sekali.


  2. Nanti akan keluar segala 'Skip this Ad'. Ikut macam langkah di atas.


  3. Kemudiannya nanti akan keluar Box untuk download subtitle. Klik saja 'Download'. Fail subtitle itu dalam format .srt. Boleh buka pakai Notepad.


  4. Pastikan filename episod drama format .mkv itu sama dengan file subtitle itu. 
  5. Lepas itu tontonlah pakai VLC.
Senang je kan?

Dah, sekian_

Sambung baca...

Kategori:

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.