Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Tuesday, August 21, 2012


_Aku baru tahu.

21 Ogos bukan sebarang tarikh.

Kata Pakcik Wikipedia, 21 Ogos adalah:

1680
Orang Indian Pueblo menawan Santa Fe dari orang Sepanyol.

1772
Rampasan kuasa tanpa pertumpahan darah yang diketuai Gustav III selesai dengan penerimaan Perlembagaan Sweden baharu.

1831
Nat Turner memimpin satu pemberontakan hamba di Southampton County, Virginia, A.S., namun ditumpaskan 48 jam kemudian.

1911
Mona Lisa (gambar), sekeping catan minyak Leonardo da Vinci, dicuri dari Muzium Louvre di Paris.

1968
"Prague Spring" di Czechoslovakia berakhir dengan tiba-tiba apabila tentera Pakatan Warsaw melanggar negara tersebut, membunuh 72 orang Czechoslovak dan menahan ketuanya Alexander Dubček.

1976
Operasi Paul Bunyan dijalankan sebagai gerak balas terhadap Peristiwa Pembunuhan Kapak di Kawasan Bebas Tentera Korea, dan hampir mencetuskan semula Perang Korea.

1983
Pemimpin pembangkang Filipina, Benigno Aquino, Jr. ditembak mati di Lapangan Terbang Antarabangsa Manila.

1986
Letusan limnetik Tasik Nyos (gambar) di Cameroon mengorbankan sekitar 1,700 orang dan 3,500 ternakan di kampung berdekatan.

Dan yang paling mengejutkan, pada 21 Ogos 1969 itu adalah detik hitam di mana hampir keseluruhan Masjid Al-Aqsa nyaris-nyaris dibakar hangus. Hoh!

Jadinya.

Aku terfikir. Apalah gunanya menyambut 21 Ogos setiap tahun. Langsung tidak mendatangkan faedah. Seolah-olah seperti meraikan kejadian Masjid Al-Aqsa dibakar oleh Yahudi laknatullah.

Terus termati nafsu mahu menyambut kedatangan 21 Ogos pada setiap tahun. Mulai dari tahun ini, sambutan harijadi saya bukan lagi pada 21 Ogos, sebaliknya pada 20 Syawal setiap tahun.

Ok?

Ok... ok.

21 Ogos bukan sebarang tarikh.

Aku baru tahu_

Sambung baca...

Kategori:

Saturday, August 18, 2012


_Fuh.

Aku rasa sejak masuk kerja baru ini... memang langsung lupa kewujudan blog. Tak sempat nak update apa. Kalau ada update pun itu biasanya scheduled post (keji). Tapi sebab esok lusa ini dah nak raya kan. Dan orang pun dah ramai balik kampung... jadi masa-masa macam inilah kita boleh update blog (keji lagi).

Bersempena dengan kehadiran Syawal 1433H ini...

(gambar raya recycle 2 tahun lepas... keji kan)



Aku nak susun jari-jari yang alhamdulillah cukup ini memohon ampun dan maaf kepada anda semua di atas segala kesilapan dan kesalahan yang memang disengajakan dan yang di luar kesedaran.

Kiranya... maafkanlah ya_

Sambung baca...

Kategori:

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.