Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Friday, July 20, 2012


_Alangkah beruntungnya kalau istiqamah itu sentiasa ada dalam genggaman. Kan.

Mahu berdamping dengan istiqamah, bukan kerja mudah.

Tidaklah susah. Tapi bukan kerja mudah. Lebih-lebih lagi bersempena dengan kehadiran Ramadhan yang mulia ini. Bulan Islam kegemaran saya. Mungkin sebab aku tidak suka makan. Jadi salah satu sebab sampingan (eh... eh, sampingan konon) kenapa bulan Ramadhan menjadi pujaan adalah kerana itu.

Mahu berdamping dengan istiqamah, bukan kerja mudah.

Solat Tarawikh
2 minggu pertama Ramadhan memang iman sangat tip top. Masjid pun penuh. Tetapi minggu-minggu terakhir Ramadhan... memang sob sob sob. Sedih kot. Semoga istiqamah menunaikan solat Tarawikh ini milik anda juga. Setahun sekali je pun nak buat solat Tarawikh ini. Lepas itu kena tunggu 365 hari berikutnya. Cubalah, eh. InsyaAllah.

Baca Al-Quran
Ini memang ditujukan khas untuk aku sendiri. Mula-mula memang semangat gila nak bertadarus. 5 kali sehari. Sekurang-kurangnya 5 helai dalam 5 kali, azamnya. Awal-awal bolehlah. Bila dah masuk minggu ke 3 itu, Allah... harapan tulus ikhlas sungguh. Semoga tahun ini aku dan anda lebih kental hati dalam membaca Al-Quran. Dan semoga bacaan Al-Quran itu dibaca sekali dengan terjemahannya. Moga-moga maksud di sebaliknya menusuk ke dalam segumpal darah yang bernama hati bukan kristal.

Selamat berlumba dalam beramal.

Anggap saja ini Ramadhan terakhir kita_

Sambung baca...

Kategori:

Friday, July 13, 2012


_Kerja baru?

Awesome.

Bangun jam 5 pagi. Naik LRT KJ3 jam 7:15 pagi. Sampai ke destinasi KJ10 lebih kurang 15 minit kemudiannya. Tolak tambah sebelum jam 8 pagi sudah masuk offie. Normal working hours memang 9 ke 6. Tetapi datang kerja lebih awal adalah lebih menenangkan minda. Habis kerja pula menjelang maghrib.

Dulu.

Isnin dan aku memang sifar reaksi kimia. Sekarang... aku tidak sedar langsung bila entah hari Isnin ini terpacul. Tahu-tahu saja sudah hari Jumaat. Rasa macam hari-hari pun hari Jumaat. Kah kah kah. Melampau betul dia punya feel itu. Tambahan pula, lokasi kerja sekarang ini macam satu level dengan awan guling Son Goku. Berkepul-kepul. Pandang sebelah kanan saja sudah boleh nampak sunset. Walah... subhanAllah.

Skop kerja?

Lagi awesome. Gila fun kot. Memang betul-betul ada anjakan paradigma. Lain daripada yang dibuat sebelum ini. Dan yang paling penting... semua orang ingat aku ini fresh grad kot (tak habis-habis lagi nak berlagak). Umur aku 24 tahun ok. Kah kah kah. Ini rezeki namanya. Alhamdulillah. Pft....

Lain-lain?

Aku sambung nanti... insyaAllah_

Sambung baca...

Kategori:

Tuesday, July 10, 2012


_Cuba bayangkan.

Mulai esok, anda cuma diberi 1000 patah perkataan sahaja untuk bercakap.

Lebih daripada itu... Malaikat Izaril sudah stand-by di sebelah. Dapat tangkap ke apa yang aku maksudkan ini? Tak dapat kan? Hah, bagus. Objektif tercapai. Himimimimimimi ^_^

Oklah. Ada satu filem ini, tajuknya 'A Thousand Words' lakonan Eddie Murphy. Best. Strongly recommended to watch. Entahlah ada di wayang ke tidak. Aku selalu download saja. Senang. Lebih jimat, oh!

Ini ha.



Ah, siapa yang tidak kenal Eddie Murphy kan. Mulut beliau memang berkaki. Gila laju berlari. Lebih kurang 280km/j aku rasa. Memang confirm terlepas daripada speed trap. Ok, cerita ini sebenarnya berkisah tentang seorang sales agent yang sangat hebat berkata-kata. Mulut manis gilalah pendek kata. Malangnya setiap patah perkataan yang dikeluarkan beliau itu memang tidak sedap langsung didengar. Tajam menikam. Memang menyakitkan hati masyarakat. Tidak jujur pula itu.

Suatu hari... nak dijadikan cerita.

Ada satu pokok besar ini tumbuh secara tiba-tiba di halaman rumah beliau. Setiap patah perkataan yang disebutnya memang berkadar terus dengan jumlah daun pada pokok tersebut. Cakap sepatah, gugur sehelai. Cakap berpatah-patah, berhelai-helailah daun itu gugur. Begitulah lebih kurang. Dan apa-apa yang terjadi terhadap pokok tersebut turut sama mendatangkan kesan ke atas beliau. Kelakar kot. Patut tengok.

^_^

Pendek katanyalah kan.

Motif yang disampaikan itu sebenarnya, 'Lidah itu ibarat pedang'. Apa saja kata-kata yang dikeluarkan itu memang akan mencederakan orang lain. Dan kadangkala boleh membunuh juga. Justeru, pokok itu sebenarnya mengajar beliau supaya mengeluarkan kata-kata yang baik dan mendatangkan faedah saja. Perkara yang sia-sia itu simpan dalam hati. Buat pekasam.

Kesudahannya...

Eh... eh, mana boleh bagitahu ending. Spoil langsung. Tengoklah sendiri kan. Jadi kalau mahu muat turun, anda ke sini ya.

So, sematkan dalam dada... sebelum keluarkan sebarang kata-kata, mohon gunakan IQ untuk talian hayat. Jangan sebarang menyembur kata-kata. Terlajak perahu boleh reverse... kalau terlajak kata... apa kau ingat 'sorry' atau pun 'eh, aku gurau je' itu laku ke. Dah berlubang kot hati orang itu dikelar 'pedang'.

Lagi pula.

Kalau maaf itu berguna, nak polis buat apa kan. Maka beringatlah, eh_

Sambung baca...

Kategori:

Saturday, July 07, 2012


_Ok, pastikan anda ingat selalu.

Buat background checking untuk apa saja.

Orang.
Product.
Company.


Apa saja. Segalanya. Pada bila-bila masa. Pakcik Google sentiasa di hujung jari anda. Jangan segan silu. Aku kalau kenal dengan kawan-kawan baru, memang aku akan rujuk pakcik Google dulu. Walaupun pakcik Google ini bukanlan 100 peratus betul... tetapi beliau adalah sumber carian terpantas untuk anda mendapat sedikit gambaran kasar berkenaan orang tersebut.

Ha.

Kalau aku nak pergi temuduga pun aku tanya pakcik Google dulu. Buat background checking perihal company tersebut. Sangat penting. Kenapa? Pertama, sebab penting. Kedua... sebab memang penting. Ketiga... sebab aku suruh.

Ok, memandangkan serba-serbi pun anda boleh rujuk pakcik Google... ini bermakna anda yang sedang diGoogle itu berada di dalam zon 'Awas, anda di dalam pemerhatian kami!'. Jadi, berhati-hati dengan segala yang anda kongsikan di dalam Internet yang tidak berbatas ini. Segalanya googleable.

Uisheh macam artis kan.

Setakat ini nasib baiklah nombor telefon, nombor kad pengenalan dan alamat rumah aku belum ada dalam enjin pakcik Google. Pergh, confident. Aku harap tak adalah kan. Kalau ada... tak ada masalah, kita pindah saja rumah. Apa susah.

Ok, sekian saja tips dari saya, anak saudara pakcik Google.

Selamat beramal_

Sambung baca...

Kategori:

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.