Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Tuesday, June 26, 2012


_Berkali-kali jadi sebenarnya.

Jumpa kawan lama, lepas itu tidak ingat nama.

Tak kiralah kawan lama yang pernah jadi partner in crime ke, kawan tapi mesra ke kawan kenal gitu-gitu saja ke... memang tak berjaya nak ingat semula namanya. Kadang aku kena cari muka si polan ini dalam senarai kawan-kawan di Facebook dan ingat kembali namanya. Itu pun kalau berjaya. Biasanya tidak.

Haru sungguh.

Ini memang di antara sebab utama kenapa aku malas nak jumpa kawan-kawan lama. Kadangkala kawan-kawan baru pun aku terlupa nama. Dan paling haru, kalau selalu sebut nama pun boleh lupa sekali-sekala.

Memory lapse yang sungguh kronik.

Jadinya.

Andai pada suatu hari yang indah nanti, kita berlaga retina di tepi jalan dan aku berlalu macam angin kus-kus begitu saja tanpa menyapa... maafkanlah saya_

Sambung baca...

Kategori:

Saturday, June 23, 2012


_Akhirnya.

Selepas hampir 6 tahun bekerja, berhijrah juga penghujungnya.

Jumaat lepas adalah hari terakhir bersama mereka. Budak-budak office kata aku berhenti kerja sebab nak kahwin. Hol! Lawak antarabangsa sungguh. Aku kalau dah kahwin barulah berhenti kerja. Nak tiru macam mak. Tapi kalau kena kerja juga... buat teleworking sajalah. Teknologi di hujung jari kan ^_^

Percayalah. Setiap yang tersurat... wajib ada hikmahnya. Walau belum nampak lagi hikmahnya... tetapi pasti ada terselit di sana. Allah knows best. Maka, bersangka baiklah dengan Allah sentiasa. Itu tujuannya optimis. Ok? Ok.

Jadinya...

Apa perasaan berhijrah?

Ringkas.
Mudah.
Dan senang.

Dan yang paling utama... sangat tenang, insyaAllah.

2 Julai di tempat baru... kita tunggu_

Sambung baca...

Kategori:

Thursday, June 21, 2012


_Lagu untukku dariku.

Ini adalah lagu Bayangan Gurauan nyanyian Mega versi penuh keinsafan.

Tak pernah ku alami
Tak mungkin ku hindari
Di himpit oleh syaitan
Bayangan bukan-bukan

Di dalam jaga ku tercari-cari
Di dalam tidur termimpi-mimpi
Siapakah syaitan misteri
Melambai dan terus di sisi

Jangan biarkan ku tertidur mati
Usah benarkan subuh berlalu pergi
Cintamu oh! syaitan misteri
Adakah kekal dan abadi

Andai di berikan kain sejadah
Ku pilih solat subuhku
Andai kupunyai bantal bersepah
Ku pasti liat berwudhu

Dalam berjuta syaitan berkeliaran
Kau bagaikan lutsinar
Antara ribuan petir menikam
Akan kubiarkan kau tertikam

Di dalam jaga ku tercari-cari
Di dalam tidur termimpi-mimpi
Siapakah syaitan misteri
Adakah dapat ku kenali
(Semoga tidak ku temui)

Tamat.

Selamat hari Jumaat_

Sambung baca...

Kategori:

Wednesday, June 06, 2012


_Seronok gila kalau ada ahli keluarga baru.

A little khalifah in my house.

Boleh kata setiap hari setiap masa teringat si khalifah kecil ini. Bau bayi memang sangat harum. Hinss... hins. Muhammad Khalilullah Al-Amin. Panjang itu nama. Harap-harap Amin senang mengeja nama sendiri nanti kalau masuk tadika. Jangan jadi macam pakngah. Nama Ahmad Sanuri. Tetapi apabila dieja namanya sendiri... tup tup tukar jadi Ahmad Sari. Tulis di atas beg sekolah pula itu. Huahuahuahua. Comel betul pakngah.

Kan?

Shishishishishishi...

Hari-hari setiap pagi sebelum pergi kerja.

"Assalamualaikum, Amin!"
"Assalamualaikum, Amin!"
"Assalamualaikum, Amin!"

Terpinga-pinga lagi terkebil-kebil si khalifah kecil itu. Sekejap pandang ke kiri. Sekejap pandang ke kanan. Suara halilintar mana entahnya sedang bertempik. Sudah menjadi kewajipan. Lepas itu baru gerak ke tempat kerja.

Hari-hari setibanya di rumah dari kerja.

"Assalamualaikum, Amin!"
"Assalamualaikum, Amin!"
"Assalamualaikum, Amin!"

Terpinga-pinga lagi terkebil-kebil si khalifah kecil itu. Sekejap pandang ke kiri. Sekejap pandang ke kanan. Suara halilintar mana entahnya sedang bertempik. Sudah menjadi kewajipan.

Kemudian, kalau nak tidurkan Amin setiap malam memang wajib baca doa khatam Al-Quran. Setiap kali dibaca doa itu, Amin terus diam dan terlena. Sambil tersenyum simpul dengan mata terpejam. Hai sheh sheh. Comel betul.

Walaupun Amin tidak tahu itu ayat apa... tetapi Cik Long lagukan juga dengan harapan suatu hari nanti selepas Amin khatam bacaan Iqra' 1 sampai 3 yang Cik Long nak ajarkan... Amin akan teringat-ingat ayat itu. Lepas itu kalau Amin tanya itu ayat apa, Cik Long akan pancing yang ayat itu Amin akan jumpa selepas Amin habis baca kitab Al-Quran.

Best kan trick Cik Long?

Hai sheh sheh. Comel betul ada khalifah kecil dalam rumah. Entahlah bila ada rezeki nak ada khalifah kecil kepunyaan sendiri. Kalau tiada pun Cik Long ok saja asalkan ada Amin. Hai sheh sheh lagi.

Oh ya, Amin.

Cik Long harap suatu hari nanti Amin tidak terjumpa blog Cik Long ini.

Malulah_

Sambung baca...

Kategori:

Wednesday, June 06, 2012


_Boleh tahan mencabar juga hidup kalau setiap hari setiap masa tulang jari tangan ini selalu menggelatuk ayam.

Essential Tremor.
Pernah dengar?

Ese... se... se... sential Tremor.
Hah, pernah dengar?

Mestilah tidak pernah kan. Nak kata penyakit, tidaklah macam penyakit. Nak kata masalah pun tidaklah masalah sangat. Nak kata spesis apa pun entahlah haram tidak tahu. Yang pastinya aku ada essential tremor ini. (Alhamdulillah... muhasabah untuk diri sendiri)

Memang mencabar.

Ibarat tulang jari ini tergagap-gagap. 24 jam. Oklah bukan 24 jam. Kalau tidur memang tidaklah menggagap tulang-temulang ini. Selagi tercelik mata, selagi itulah tulang jari tangan ini tergagap-gagap. Se... se... se... seperti Parkinson. Masalah urat saraf rasanya ini. Itu sebablah nervous system ini terasa lain macam. Ho hoh.

Susah juga kadang nak buat kerja.

Bukan susah kadang. Boleh tahan memang susah betul biasanya nak buat kerja. Contohnya macam nak menulis. Kena tulis laju-laju. Kalau slow, memanglah tulisan itu semacam sudah lari bertempiaran kerana hilangnya tarikan graviti.

Jadinya kau cuba bayangkan macamana aku melukis pakai mouse.

Menangis.

In fact, masa menaip sekarang ini pun sedang bergoncang hebat tulang-tulang jari ini. Dulu masih boleh kawal lagi. Semenjak dua menjak ke tiga menjak ini, semakin kuat pula gegarannya. Rasa seperti sudah berskala Richter 8.

Oh, Allah!

T________T

Selain drugs dan so called 'medical practitioner'... ada cadangan tak untuk mengurangkan masalah tulang gagap ini?

Ada tak_


* Selingan *

Lama nak promote sebenarnya. Suara beliau sedap. Sudah boleh tubuhkan satu kumpulan nasyid, mungkin. Dan seriously sebahagian lagu-lagu Edcoustic yang dinyanyikan semula oleh beliau (jauh) lebih sedap berbanding versi asal (halamak ai abang-abang Edcoustic jangan marah ya).

Benda baik kenalah berkongsi dengan kawan-kawan. Perdengarkan, cuba. Ho hoh!

(halamak ai, macam failed pula tiba-tiba... macamana entah nak letak lagu dalam ini... pandai-pandailah anda klik link di bawah ya. huahua)

Aku paling suka Muhasabah Cinta versi beliau. Terbaik!

Dan juga Ombak Rindu versi taubat. Sebenarnya tidak pernah dengar pun lagu Ombak Rindu ini. Jadi aku pun carilah versi asal. Memang kalah betul. Lebih best lagi versi Zakuan Ahmad.

Saudara Zakuan Ahmad, kalau terbaca entri ini... cuba buat cover lagu Pemergianmu dari In-Team pula. Apa macam? ^_^

Sambung baca...

Kategori:

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.