Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Tuesday, July 10, 2012


_Cuba bayangkan.

Mulai esok, anda cuma diberi 1000 patah perkataan sahaja untuk bercakap.

Lebih daripada itu... Malaikat Izaril sudah stand-by di sebelah. Dapat tangkap ke apa yang aku maksudkan ini? Tak dapat kan? Hah, bagus. Objektif tercapai. Himimimimimimi ^_^

Oklah. Ada satu filem ini, tajuknya 'A Thousand Words' lakonan Eddie Murphy. Best. Strongly recommended to watch. Entahlah ada di wayang ke tidak. Aku selalu download saja. Senang. Lebih jimat, oh!

Ini ha.



Ah, siapa yang tidak kenal Eddie Murphy kan. Mulut beliau memang berkaki. Gila laju berlari. Lebih kurang 280km/j aku rasa. Memang confirm terlepas daripada speed trap. Ok, cerita ini sebenarnya berkisah tentang seorang sales agent yang sangat hebat berkata-kata. Mulut manis gilalah pendek kata. Malangnya setiap patah perkataan yang dikeluarkan beliau itu memang tidak sedap langsung didengar. Tajam menikam. Memang menyakitkan hati masyarakat. Tidak jujur pula itu.

Suatu hari... nak dijadikan cerita.

Ada satu pokok besar ini tumbuh secara tiba-tiba di halaman rumah beliau. Setiap patah perkataan yang disebutnya memang berkadar terus dengan jumlah daun pada pokok tersebut. Cakap sepatah, gugur sehelai. Cakap berpatah-patah, berhelai-helailah daun itu gugur. Begitulah lebih kurang. Dan apa-apa yang terjadi terhadap pokok tersebut turut sama mendatangkan kesan ke atas beliau. Kelakar kot. Patut tengok.

^_^

Pendek katanyalah kan.

Motif yang disampaikan itu sebenarnya, 'Lidah itu ibarat pedang'. Apa saja kata-kata yang dikeluarkan itu memang akan mencederakan orang lain. Dan kadangkala boleh membunuh juga. Justeru, pokok itu sebenarnya mengajar beliau supaya mengeluarkan kata-kata yang baik dan mendatangkan faedah saja. Perkara yang sia-sia itu simpan dalam hati. Buat pekasam.

Kesudahannya...

Eh... eh, mana boleh bagitahu ending. Spoil langsung. Tengoklah sendiri kan. Jadi kalau mahu muat turun, anda ke sini ya.

So, sematkan dalam dada... sebelum keluarkan sebarang kata-kata, mohon gunakan IQ untuk talian hayat. Jangan sebarang menyembur kata-kata. Terlajak perahu boleh reverse... kalau terlajak kata... apa kau ingat 'sorry' atau pun 'eh, aku gurau je' itu laku ke. Dah berlubang kot hati orang itu dikelar 'pedang'.

Lagi pula.

Kalau maaf itu berguna, nak polis buat apa kan. Maka beringatlah, eh_

Kategori:

2 Responses to "Seribu Patah Perkataan"

Liyaa Mf said :
July 11, 2012 at 12:43 PM
Err tak pernah lagi tengok cite ni. Haha! Tapi betul r, mulut ni memang kena berjaga2 sebelum berkata2. Kdg2 if cakap tanpa berfikir, kesannya lebih drpd yg kita sangka. Kan? Hehe
July 13, 2012 at 6:04 AM
Hehe. Ye betul tu. Tapi cerita ni best. Cubalah layan nanti kalau berkesempatan ^_^

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.