Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Saturday, March 10, 2012


_Suatu hari di tingkat 22 di dalam sebuah bangunan.

Oh, ya (hah, nak menyimpanglah itu).

Aku terfikirlah kan... kenapa agaknya jabatan atau bahagian Teknologi Maklumat biasanya berada di tingkat 22? Kadangkala, di tingkat 20. Biasanya di dalam lingkungan 20 ke 22 itu adalah Jabatan Teknologi Maklumat. Biasanya yang diperhatikanlah. Ini berdasarkan pengalaman selama 6 tahun sebagai seorang pembekal.

Kenapa entah agaknya?

\('__')/

Ok... ok, kembali ke pangkal jalan (alhamdulillah).

Aku sebenarnya ada satu tabiat berfikir yang normal. Sambil berfikir sambil bertabiat normal. Jadi semalam sewaktu men-troubleshoot server... skrip aku tidak jalan. Penat fikir tetapi tidak jumpa jalan. Kenapalah entahnya.

Kesudahannya.

Aku berhenti. Aku pergi berdua-duaan dengan Allah. Dan aku balik. Tetapi aku tidak pakai lif. Sebab aku tengah berfikir mencari jalan penyelesaian dan masih lagi berfikir dan berfikir dan berfikir... kesudahannya aku pilih tangga. Sebab dengan menuruni tangga setinggi 22 tingkat itu aku berharapan agar terpacullah sebuah dua fikiran (selain minatku pada tangga).

Turun dari tingkat 22.



Turun.
Fikir lagi.

Turun lagi.
Fikir lagi dan lagi.

Turun lagi dan lagi.
Fikir lagi dan lagi dan lagi.

Sehingga sampai ke tingkat 1... akhirnya, pling!

Kita ke Kinokuniya_

Kategori:

5 Responses to "Turun Fikiran"

adahuys nsi said :
March 10, 2012 at 2:53 PM
bestnye pg kinokuniya :( err..if me i would count brape anak tangga, berape bonggol, berape traffic light..knape ntah. tapi math tak jugak pandai.. hehe
Dewajiwa said :
March 10, 2012 at 3:28 PM
mungkin sengaja diletakkan kat tingkat berkenaan supaya semua IT people mempunyai common sense yang sama bila datang ke bangunan lain (yang lebih 21-22 tingkat). mungkin juga sebab nak semua orang IT turun naik tangga sama macam awak bila dah buntu =D
tn_tiara said :
March 10, 2012 at 4:23 PM
I like your style of writing!!!
Acaii Jawe said :
March 19, 2012 at 3:27 PM
Kena tengok IT tu ada datacenter tak? Sebab kalau ada memang digalakkan datacenter (server) tu berada kat tempat tinggi mengelakkan kalau berlakau bencana banjir :)
Lonelyreload said :
March 21, 2012 at 11:40 PM
walking here with a smile. take care.. have a nice day ~ =)

Regards,
http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) .. 

Post a Comment

Salam,

1. Terima kasih kerana menyinggah.
2. Harap dapat mengeja molek-molek.

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.