Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Monday, March 26, 2012


_Semasa di sekolah rendah dulukala, aku seorang pengawas.

Kadangkala mawas.
Kadangkala pengawas.
Multiplayer, agak fleksibel.

3 tahun aku jadi pengawas Sekolah Kebangsaan Taman Muda. Oh ya, sekolah itu terletak di Ampang. Sayang betul dengan sekolah itu. 5 tahun di sana. Lama itu. Dari darjah 1 sehingga darjah 5. Sampai sekarang pun aku hafal lagu sekolah itu.

"Dari kecil sehingga dewasa... tuntulah ilmu jangan lupa...
sematkan di dalam dada... kelak berguna di hari muka..."

Harap-harap adalah juga bekas murid-murid Sekolah Kebangsaan Taman Muda di sini yang boleh menjejak kasih. Aku pernah cuba berkali-kali nak ke sana semula untuk melawat... tetapi tidak kesampaian. Berkali-kali juga sesat. Macam tidak ingat langsung di daerah mana entahnya sekolah itu. Yang aku ingat... sekolah itu bersebelahan dengan loji najis.

Dulu jadi pengawas kena pakai skirt. Skirt panjang. Dan bertali leher. Tali leher kena ikat sendiri itu. Tidak mainlah tali leher getah macam budak-budak zaman sekarang. Tidak mencabar langsung. Kemudian pakai stokin tinggi-tinggi. Walah!Zaman itu adalah zaman kegemilangan yang penuh dengan suka dan duka. Lebih banyak duka sebenarnya. Sebab sentiasa dibuli.Tetapi seronok juga jadi pengawas sekolah sebenarnya. Boleh rehat awal. Biasanya kami rehat setengah jam lebih awal. Jadi jika waktu rehat budak-budak lain adalah pada jam 10:30 pagi... kami rehat pada jam 10 pagi.

(abaikan jam 12:30pm di dalam ilustrasi di bawah... aku terlupa waktu rehat jam bila)Mak selalu bekalkan nasi lemak berbalut daun pisang. Wangi sangat. Harum, lemak berkrim dan disukai ramai. Kawan-kawan selalu mengecek nasi lemak itu. Mujurlah aku ini jenis makan sikit. Jadi tidaklah rasa kecewa sangat apabila nasi lemak dikebas kawan-kawan.Biasanya tugasan tetap aku memang kena jaga tangga sekolah. Waktu rehat murid-murid tidak dibenarkan berkeliaran di luar kelas atau di tangga. Jadinya, kenalah berdiri terpacak lama-lama di tangga. Alah macam sekatan di jalan raya yang polis poyo-poyo suka buat itu. Nasib baik tangga itu berhadapan dengan kedai buku. Sebab nanti boleh beli pemadam secara pukal.

Tujuannya?

Oh, sebab nanti boleh main lawan pemadam di dalam kelas.Tetapi biasanya memang tidak berjaya nak buat sekatan di tangga.

Sebab budak-budak lelaki suka serbu. Semacam rusuhan. Kalau tidak lepaskan, nanti mereka peluk kuat-kuat. Menakutkan betul. Jadinya... nak tak nak memang terpaksalah lepaskan kambing-kambing itu semua.Semasa di sekolah rendah dulukala, aku seorang pengawas.

Kadangkala mawas.
Kadangkala pengawas.
Multiplayer, agak fleksibel_

Kategori:

3 Responses to "Mawas Sekolah"

Luqman Hakim Foaad said :
March 27, 2012 at 11:32 AM
comel nye lukisan.
sangat suka.
haha.
time sekolah menengah pun ada juga pengawas jaga tangga.
tapi kitaorang member.
member member bagi lepas lah.
hahaha.
Sham Hassan said :
May 16, 2012 at 7:25 PM
darjah 6? 
May 18, 2012 at 9:53 AM
yep. standard 6.

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.