Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Sunday, February 05, 2012


_Ah, akhirnya bahagian terakhir. Jalan-jalan cari pasal di Kings Park.

Untuk ke Kings Park ini memang kena naik bas.

Waktu inilah sangat terasa terkulat-kulat nak naik bas di Perth. Sebab setiap perhentian bas ini ada zon. Dan setiap zon memang akan ada bas yang berlainan nombor. Memang serius keliru alam. Yalah, Malaysia mana ada zon-zon. Bas pun bawa macam ribut. Berhenti pun mana-mana ikut suka mak nenek bapak tiri ayam dia saja.

Tidak seperti Australia. Sangatlah teratur.
Sebab itu ngeri.

Kesudahannya kami tengok papan tanda jadual bas. Dan kebetulan ternampak perkataan Kings Park di situ. Lokasi Kings Park masih berada di dalam 2 zon. Dan 2 zon masih lagi percuma. Kami pun hip-hip-horey. Alhamdulillah sepatutnya.

FTZ itu aku rasa 'Free Ticket Zone' agaknya.



Ingatkan kena bayar. Baru nak habiskan syiling Aussie ini.



Sambil menunggu bas, kami berlululala. Di bandar Perth ini, tepi jalan pun boleh jumpa kanggaroo. Punyalah tinggi.



Ini bangunan kerajaan rasanya. Aku pun tidak ingat.



Perasaan menaiki bas Perth ini seperti menaiki bas RapidKL yang sangat bersih, senyap dan teratur. Sejuk tidak sejuk. Wangi tidak wangi. Aman damai sungguh. Perjalanan ke Kings Park ini memang akan lalu bandar Perth.

Yeah... finally Kings Park, man.



Silap... silap.
Ascent Aussie bukan macam itu.
Kena tukar sikit... tukar... tukar... tukar.

Excuse me sir, we have reached the Kings Park.



Kali ini kami bernekad mahu menjelajah kawasan Kings Park ini sehabis-habisnya. Boleh tahan berjam-jam juga berjalan di situ. Jalan 5 minit berhenti. Jalan 10 minit berhenti. Jalan 3 minit berhenti. Gara-gara ingin mengambil gambar.

SubhanAllah kacak, weh!



Mestilah kena ambil gambar kan. Tambahan pula, aku belum pernah tengok lagi orang bekeluarga beristirehat sambil baring-baring di atas rumput secara beramai-ramai. Memang macam dalam filem orang putih. Awesome gila. Rumput dia memang bersih betul. Dari mata kasar memang nampak super clean.

Wallahualam-lah kan.



Cuba bayangkan Taman Tasik Perdana itu ada orang baring-baring di atas rumput. Secara beramai-ramai. Boleh bayang tidak? Huish, tidak boleh bayang... tidak boleh bayang. Memang tidak terbayang.

Taman Botani.

Aku rasa sepanjang aku di sini... cuma 2 pokok saja yang terlekat di dalam RAM kepala. Satu... pokok baobab dan satu lagi adalah pokok peppermint.



Ada pokok Baobab! Teruja betul dibuatnya. Ingatkan kena bersusah payah ke Afrika Selatan baru boleh jumpa pokok baobab. (Huzaimatus, tempat lain pun ada pokok baobab... common sense ok). Pertama kali aku jumpa pokok baobab ini pun dalam buku Geografi. Kepingin betul nak tengok dengan mata halus.

Look, the awesome baobab! Madagascar!



Sangat tinggi.

Sangat baobab. Very baobab. Bo beep... bo beep... bo beep... aww... aww (lagu T-ara Bo Beep).

Tree Top Walk.



Best sebenarnya dapat berjalan di antara pokok. Memang tidak gayat langsung. Nampak tinggi tetapi apabila sudah di atas titi itu memang tidak terasa tinggi pun. Ilusi optik saja semua itu (eh... eh berlagaknya).

Akhirnya tiba di tepi tasik. Bukan tasik, kolam sebenarnya. Ada padang yang luas. Orang yang sangat ramai. Dan live band. Perghhh... nyaman sungguh cuaca. Aku pun dah teruja nak lepak sambil baring-baring di atas rumput.













Maskot bunga-bunga di Kings Park.



Makanan dan minuman bergerak.





Macam bunga-bunga Sakura. Sangat fuh la la.





Semasa dalam perjalanan nak balik itu terserempak dengan live-band bergerak. Betul-betul macam Pied Piper of Hamelin. Awesome betul. Ada yang tua dan ada yang muda. Bergendang sana-sini. Keletang-keletung. Macam family. Disebabkan ramai sangat yang kerumun. Aku pun teruja nak pergi tengok.







Penat. Akhirnya kembali ke bandar Perth.

Rehat-rehat dan jalan-jalan meluaskan pandangan di sekitar hotel Criterion. Agak hidup juga bandar itu pada siang hari. Kalau sudah jam 7 malam memang harapan tulus ikhlaslah. Di sini kedai-kedai biasanya tutup pada jam 5.30 petang. Tidak banyak kedai yang bertahan sehingga jam 7 malam. Yang hidup sehingga 12 malam biasanya bar, kelab malam dan juga kedai runcit ala-ala 7eleven.

Pusing punya pusing akhirnya kami terjumpa kedai membuat candy.

Sangat terbaik!

Kebetulan masa itu memang proses membuat candy baru bermula. Akhirnya terlekatlah kami di situ menyaksikan proses membuat candy dari mula sampai habis. Memang awesome!

Aku suka kedai ini sebab mereka buat candy sambil menyanyi dan menari. Funky. Mana tidaknya... panas itu nak masak candy. Nak cairkan candy. Nak gulung-gulung candy. Satu hari berapa ribu entahnya mereka buat. Memang sangat produktif.

Aku malas nak cerita jadi letak gambar sajalah.































































Akhirnya... pling!



Letih tapi seronok gila. Ok. Akhirnya tamatlah siri kembara di Perth ini. Langsai sudah hutang_

Kategori:

1 Response to "Kembara 80 Liter (Bahagian 6)"

Sham Hassan said :
June 25, 2012 at 8:22 PM
salam f/hsz

tak sabarnye nak gi..he he he

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.