Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Saturday, July 30, 2011


_Bagi aku.

Dua-dua pun sama.

Premis 1 = Saharil adalah kentang.
Premis 2 = Saharil adalah tentang.

Kesimpulannya.
Kentang adalah tentang.
Tetapi bukan semua tentang adalah kentang.

Dulukala, aku cintakan psikologi. Seorang homicide psychologist. Itulah cita-cita yang paling kental sekali aku pegang sampai besar. Jiwa aku banyak ke arah situ. Homo Sapiens sekeliling aku ini bagai guinea pig yang bertaburan secara sekata dalam sebuah makmal besar.

Sekarang pun aku masih cintakan psikologi.

Homo Sapiens ini adalah makhluk yang sangat fascinating sebenarnya. Itu kalau dilihat secara betul-betullah. Jika sekali pandang sahaja... memang tidak nampak de. Dan lain Homo Sapiens... lain mentaliti serta reaksinya. Sebab itu aku masih cintakan psikologi.

Bila baca buku Tentang serta Kentang ini, aku rasa macam baca buku psikologi.

Serius.

Perihal Kentang



(ihsan Sol-jah)

Ilustrasi yang rebellious. Memang di luar kotak. Seni dan emosi selalu akan seiring dan sejalan. Sambil berpimpin tangan. Menggesel-gesel di antara satu sama lain. Dari hujung ke hujung. Sehingga menjadi satu. Sangat simbiosis.

Penjiwa seni yang true biasanya tidak pandai luahkan emosi melalui perkataan. Kalau mahu kenal mereka... lihat pada hasil seninya. Kebanyakannya rebellious. Radikal kiri. Sinis. Kasih sayang. Benci. Menyampah. Miang. Tertekan. Semua termuntah di situ. Ah, lebih daripada 1001 rasa.

Kalau aku baca Kentang sepintas lalu, aku akan fikir yang brader Saharil ini ketegak, miang, sangat biru dan banyak lagi. Agak disturbing sebenarnya semua illustrasi dalam itu. Aku ambil masa yang sangat lama nak terjemahkan setiap ilustrasi. Perasaannya macam pergi membajak sawah. Penat gila.

Tetapi kalau baca betul-betul... kau akan perasan yang brader Saharil ini sebenarnya begitu dan begini. Dan kau akan dapat hidayah sedikit tentang terjemahan semua ilustrasi beliau. Bukan seperti pandangan tipikal kali pertama yang kau lihat sepintas lalu tadi.

Kalau anda mahu faham maksud yang aku cuba sampaikan ini... anda kena dapatkan buku Kentang terlebih dahulu.

Perihal Tentang



(ihsan Sol-jah)

Lepas baca Tentang, aku rasa macam 'he tells the worst thing in this world in a good way'. Dunia ini akan terasa lebih baik. Lebih elok sebenarnya. Beliau cuba menerajang perasaan negatif dan hitam dengan meletakkan yang sebaliknya. Faham tak maksud aku? Tidak faham? Tidak faham, sudah.

Tetapi aku rasa Tentang itu macam itulah.

Ia mengajar aku supaya lebih optimis... 218%.

Kalau anda mahu faham maksud yang aku cuba sampaikan ini... anda kena dapatkan buku Tentang terlebih dahulu.

Akhir sekali.

Terima kasih banyak-banyaklah kepada brader Saharil dan sol-jah sebab wujudkan buku psikologi berbentuk hiburan ringan ini. Aku suka kualiti kertas kuning itu. Tidaklah nanti aku keliru buku ini dah berapa tahun simpan sampai jadi kuning. Kan.

Sebab ianya sudah automatik kuning.

Dan aku rasa isi-isi Tentang dan Kentang ini harum macam bau Vanila Perfume Oil Body Shop.

Pergilah beli.

Jika diizinkan Allah... pasti anda tidak terasa rugi_

Sambung baca...

Kategori:

Thursday, July 28, 2011


_Mari... mari... mari.

Wahai kaki muat turun semua.
Mohon tampil ke hadapan.
Ini untuk anda.


Tips 1 - Menembusi Sekatan DNS

Tahukah anda laman-laman berikut telah disekat?

http://www.warez-bb.org
http://thepiratebay.org
http://www.movie2k.to
http://www.megavideo.com
http://www.putlocker.com
http://www.depositfiles.com
http://www.duckload.com
http://www.fileserve.com
http://www.filetube.com
http://www.megaupload.com

Apa?
Tidak tahu?
Ketinggalan zaman juga anda ini.

Baca berita di sini dan di sini jika punya kerajinan. Saya tidak salahkan anda kerana anda bukan seorang kaki muat turun. Jangan risau. Cuba tips di bawah jika anda masih belum jumpa cara untuk menembusi laman-laman sesawang itu.

Ikuti langkah-langkahnya di SINI.

DNS yang biasa digunakan adalah DNS Google 8.8.8.8

Anda boleh lihat senarai DNS lain di sini.

Aku guna DNS Cisco
64.102.255.44
128.107.241.185 (alternate DNS)

Kenapa?

Sebab itu Cisco.
Sebab aku tidak suka ikut orang.
Sebab kalau pakai DNS lain, lebih cool sedikit.

Kah kah kah.

Buruk akhlak, dilarang tiru.

Tips 2 - Laman Muat Turun Percuma

Ini laman-laman muat turun yang biasa aku terjah. Bukan biasa sebenarnya. Memang hari-hari terjah pun. Sangat menarik dan mudah. Ini aku kongsikan bersama anda semua.

300mbfilms
Pautan muat turun secara terus melalui Mediafire dan Fileserve. Laju gila. Siapa pakai torrent lagi itu memang sangat tidak cool. Tidak payahlah nak seed apa bagai. Muat turun terus sendiri sudah. Ada banyak filem English di sini. Hindi pun ada kadangkala terselit. Ini adalah laman muat turun filem English kualiti Blue Ray Rip yang terbaik aku pernah jumpa.

Mediafire-Strain
Ini pun laman yang sangat menarik. Ada banyak filem Melayu lama dan baru. Ada filem English dan sebagainya. Anda boleh jenguk dan lihat. Aku jarang jumpa pautan yang rosak. Hampir semua pautan Mediafire dan Fileserve dalam itu masih aktif belaka. Jadi, godek-godeklah apa yang patut dalam itu dan penuhi selera anda, ok.

Let's Look
Jika anda mahu cari drama-drama dan filem-filem Korean, Japan, Thailand, Taiwan, Singapore dan sebagainya... anda boleh ke sini. Sangat menarik. Tidak perlu mendaftar jadi ahli. Anda boleh terus dapatkan pautan filem-filem yang anda mahu secara pantas dan tuntas di situ!

Cari Entertainment dan kemudian pilih Dramas, Movies atau Variety Show. Alah, pandai-pandailah explore sendiri. Letihlah kalau nak bersuap sahaja kan. Usaha sikit ok. Aku dah tolong setakat yang aku mampu.

AM-Addiction
Ini pun kawan (Daineso) yang cadangkan. Laman ini banyak pautan untuk muat turun drama-drama Korean dan filem-filem Korean. Tetapi ini adalah laman berdaftar. Jadi, anda perlu daftar diri dahulu untuk dapatkan pautan ok. Setelah daftar, pergi pada bahagian Forum dan cari Korean Entertainments. Di situ anda akan ketemu apa yang dicari... er, sepatutnyalah. Kalau tidak jumpa itu bukan salah aku ok.

iSubs
Ini adalah laman khas untuk muat turun Korean Variety Show, 'Running Man' dan juga 'Family Outing'. Ini adalah laman berdaftar. Jadi, anda perlu daftarkan diri terlebih dahulu. Jika mahu berita lanjut, anda boleh jenguk iSubs di Facebook mereka.

Aku nak cerita panjang perihal Running Man ini. Tetapi kerajinan bukan milik aku sekarang ini. Kalau aku rajin, lain kali aku cerita ok. Running Man ini sangat gila best sebab... (nanti aku sambung ayat ini jika punya kerajinan untuk tulis artikel perihal Running Man ini ok?).

Oh, ya.

Aku cuma tengok drama-drama, filem-filem dan variety show yang menarik, kelakar serta best gila sahaja. Jadi apa sahaja yang aku cadangkan untuk anda tonton ini memang insyaAllah tidak akan mengecewakan anda.

Ya Allah, sesungguhnya aku tidak bermaksud untuk berlagak... tetapi macam sudah terbelagak rasanya ini, isk.

Kalau anda ada laman lain... kongsi ya ^_^

Tips 3 - Dapatkan Akaun Megaupload dan Lain-lain Dengan Murah

Jika anda sangat gila memuat turun apa sahaja cerita dan anda adalah pengunjung tegar laman Megaupload, FileServe dan sebagainya... aku sangat galakkan anda dapatkan akaun ini secara murah dan pantas. Ini pun kawan aku yang bagitahu. Terima kasih ya, kawan (daineso) ^_^

Klik sini untuk dapatkan butiran lanjut.

Setakat ini aku baru dapatkan akaun Megaupload sahaja. Belum bercadang mahu membeli akaun lain. Cukuplah setia pada yang satu dahulu kan. Perlahan-lahan kayuh. Dan setakat ini, memang puas hati betul dengan perkhidmatan dan jualan daripada brader ini. Memang pantas dan tuntas.

Mula-mula aku beli akaun Megaupload 30 hari - RM23.

Hantar email kepada beliau. Minta nombor akaun bank. Dalam masa 10 minit lebih-lebih, dia terus balas. Kemudiannya, bayar pakai Maybank2u. Aku hantar balik rujukan nombor transaksi dan sebagainya. Tup tap... tup tap... dia balas balik bagi nombor voucher. So far so good. Very fast.

Aku upgrade lagi jadi 90 hari.

Dan hidup semakin menjadi-jadi. Mana tidaknya, muat turun secara pukal drama Korea yang ada 16 episod itu pakai Unifi... separuh hari pun dah siap muat turun. Satu episod 700Mb dah siap muat turun dalam masa setengah jam.

Best kan? Best kan? Best kan? Best kan?
Hah, bertukarlah kepada Unifi.
Berminat?

Baca di sini ok ^_^

Tips 4 - Alat Muat Turun

Biasanya aku pakai Download Accelerator Plus (DAP). Percuma. Mudah. Ringan. Lebih laju berbanding muat turun menggunakan Chrome atau Firefox. Tetapi, jika mahu lebih laju kuasa kudanya... aku cadangkan pakai Internet Download Manager (IDM).

Tetapi IDM ini kena bayar. Percubaan 30 hari sahaja. Zaman di ITM dahulu memang aku pakai IDM ini. Jumpa crack, pakailah secara 'percuma'. Sekarang macam sudah susah gila nak jumpa crack IDM ini. Mungkin tidak pandai cari agaknya. Kalau anda ada... kongsilah ek ^_^

Tips 5 - Berhenti Sebelum Kenyang

Sekali-sekali kalau tidak menulis... jika menulis semula memang boleh dapat bermuka-muka surat. Cuba lekat di Microsoft Word menggunakan font Arial bersaiz 11 dan lihat berapa muka semuanya. Oklah. Selamat berpuasa wahai saudara-saudara seIslamku. Semoga anda sentiasa dilimpahi rahmat Allah dan sentiasa dalam peliharaanNya.

Pling_

Sambung baca...

Kategori:

Monday, July 04, 2011


_Gosip-gosip biru hitam.

Suatu pagi.

"Polis kalau tahan kereta, banyak kereta persendirian. Kalau JPJ lain sikit. JPJ high class. Mereka tahan kenderaan yang besar-besar sikit. Tidak mainlah kereta individu kecil-kecil ini."

Sambil mereka bergosip sambil bergelak-gelak.

Pengakuan daripada mereka sendiri.
Di dalam bangunan sendiri.
Pada suatu pagi.

Perangi Rasuah, uh huh.

Memang bukan semua. Cuma kicap kalau tertumpah setitik ke dalam air putih, memang boleh keruh juga keseluruhan air itu bukan? Dan jika kuasa di hujung jari, apa sahaja pun boleh terlaksana.

Ya, APA SAHAJA.

Bersih ke kotor ke belakang cerita.

Dalam dunia ini, ada tiga Ta yang kita kena berjaga-jaga.

HarTA.
TakhTA.
WaniTA.

Nilaikan... nilaikan_

Sambung baca...

Kategori:

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.