Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Thursday, February 04, 2010


_Takrifan Cool.

Menurut kamus 'Bukan Dewan Bahasa Tetapi Kamus Saya Manusia Hina'.

Cool boleh ditakrifkan sebagai membuat sesuatu yang luar biasa pada pandangan masyarakat tetapi sebenarnya memang perkara biasa cuma masyarakat saja yang tidak biasa.

Faham tak?

Maksud cool adalah cool.

Simptom-simptom anda seorang cool adalah seperti di bawah:

1. Anda tidak naik marah walaupun sepatutnya anda sudah layak untuk naik marah. Walaupun diejek, dijerkah, dikeji, dimaki hamun dan disumpah seranah, anda tetap tenang dan bersahaja. Moto hidup anda adalah seperti tajuk lagu kumpulan Dewa, "Hadapi Dengan Senyuman."

2. Di kala malam semua orang bersengkang mata menonton English League Soccer atau World Cup Soccer atau pun juga Bola Sepak Liga Malaysia, anda seorang saja yang bersengkang mata menonton sejadah bersama air mata yang berjujuran memohon keampunan daripada Allah.

3. Setiap kali waktu lunch, rakan-rakan anda sibuk login ke Facebook untuk bermain game dan membaca status rakan-rakan yang lain. Tetapi, setiap kali waktu lunch anda seorang saja yang sibuk membuka Quran Online dan membaca dengan penuh khusyuk dan tawadduk beserta terjemahannya sehingga habis waktu lunch.

4. Di kala rakan-rakan anda sibuk melepak di kedai mamak memenuhkan perut dan berdiskusi perihal dunia pada waktu Maghrib, anda pula sibuk melepak di masjid memenuhkan jiwa dan berdiskusi perihal akhirat.

5. Anda tidak ambil tahu langsung perihal hiburan dunia semasa. Anda juga tidak berkebolehan di dalam menghafal lirik lagu-lagu semasa. Dan anda tidak kenal langsung mana-mana artis yang disebut-sebutkan oleh rakan-rakan anda.

6. Di saat rakan-rakan anda melalak menyanyi sepenuh hati di mana-mana pusat karaoke, anda pula sibuk mengalunkan zikir bermunajat kepadaNya dengan sepenuh hati walau di mana saja anda berada ketika itu.

Hah.

Adakah anda mempunyai salah satu atau kesemua simptom-simptom di atas?

Sekiranya ada.
Ya, anda memang cool.

Aku tak_

Kategori:

7 Responses to "Anda Cool Jika dan Hanya Jika...."

siPenGaruT said :
February 4, 2010 at 2:19 PM
cool~~

teringin nak cuba...setakat nie yang mampu buat no.1 kot... T_T..

no.2..English premiere league..football fever..
no.3..Facebook addicted....

no.4..5..6..errrrr...

moral: mase untuk membeli cermin gan penimbang....
Anonymous said :
February 4, 2010 at 4:17 PM
yg no.1 tu..tu bkn cool tp xde prasaan langsung..
yg no.2-6 tu..very2 cool..( daddy2 cool..daddy cool..) hehe
paiseh said :
February 5, 2010 at 1:33 AM
alhamdulillah...
gua da sume ciri2 tersebut....









kecuali nombor 2,3,4,5 dan 6~
famia said :
February 5, 2010 at 11:42 AM
sipengarut: hehe. berusahalah untuk cuba.

anon: siapa kata tak ada perasaan. haha. cool apa.

jiran: ahakhakhakahkahks. oke.
AnNessa said :
February 5, 2010 at 4:26 PM
hoho..
cool.
saya hot. muahaha :D
mim-yaa-noon said :
February 5, 2010 at 6:26 PM
belum cukup cool lagi ni.terima kasih atas entri ni.
Nana CS said :
February 8, 2010 at 11:20 AM
aku takde satu pun drpd yg dinyatakan.

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.