Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Friday, March 27, 2009


_Ini baru first time aku dengar kewujudan menatang ini.

Earth Hour.
28 Mac 2009.
8.30 malam - 9.30 malam.
Kempen Mari Hidup Dalam Kegelapan Bergelap.

Ooo..

So.. apa benda Earth Hour ni?

Untuk menentang 'Global Warming'.

Ooooo..

Hmm.. apa benda pula 'Global Warming' tu?

Suhu bumi meningkat ler pendek katanya.. isk.
Takkan tak belajar masa sekolah dulu.. kesan Rumah Hijau.
Cuba baca sikit dekat Wikipedia itu sendiri hah.

Baik. Baik.

Tapi..

Boleh tahan kagum jugalah tengok semangat orang Malaysia sana sini. Semata-mata nak selamatkan suhu bumi. Sanggup itu bergelap. 60 minit pula itu. Demi bumi. Bumi yang belum tentu esok lusa tulat tuli.. bakal bernyawa lagi. Memang tak salah. Tapi.. boleh tahan kagum jugalah.

Perghhhhh..

Gila gigih.

Gigih yang aku tak berapa nak sematkan kekagumannya di dada. Gigih yang tidak berapa nak kena pada tempatnya. Gigih yang aku bukan salah seorang bakal mematikan lampu selama 1 jam nanti. Maklumlah.. aku kan suka perasan bagus. Tak suka nak tiru orang lain. Tak suka nak sama dengan orang. Tak ada semangat kerjasama. Tak ada persepaduan. Persefahaman. Kaki gaduh. Garang. Poyo. Suka cari pasal. Suka lupakan orang. Sinikal. Laser. Sarkastik. Entah apa-apa perangai. Macam gangsterlah pendek katanya.

Iya.. 1 jam kejap je.

Tapi aku macam rasa daripada tutup lampu 1 jam itu..

Kalau ada Solat Hour ke. Akhirat Hour ke. Mengaji Hour ke. Bukan ke lagi ekselen. Kan.

Sejuk sikit nak tolong berkempen. Earth Hour memanglah tak salah. Tapi itulah. Semangat yang tak berapa nak mendatangkan semangat. Makin 'global warming' dalam badan aku dibuatnya.

Lepas itu.. kalau dah sejam kau padamkan bekalan elektrik.. habis 8.30 malam ke 9.30 malam itu kan ke dah masuk Isyak. Bilal nak layan azan macamana gayanya kalau pembesar suara dekat masjid itu pun dah dipadamkan bekalannya. Lepas itu, macamana gaya korang nak solat jemaah bergelap macam itu. Ke.. memang tak berjemaah wahai lelaki. Iskk..

Ya.. ya.

Aku tahulah korang takkan padamkan lampu masjid kan.
Aku bersangka buruk ini.
Sori. Sori.

Ok tukar.

Apa kata dalam masa 1 jam korang padam lampu itu..

Pergi layan Akhirat Hour sekali.

Round 0
Solat Isyak 4 rakaat = 3.8 minit

Round 1
Solat Sunat Tahajjud 2 raakat = 4 minit.

Kalau lagi banyak dosa.. lagi lamalah dia punya gelojak nak bertaubat bagai.

Round 2
Solat Sunnat Taubat 2 rakaat = 3 minit.

Round 3
Solat Sunat Hajat 2 rakaat = 3 minit.

Round 4
Solat Sunat Istikharah 2 rakaat = 2 minit.

Round 5
Solat Sunat Witir 3 rakaat = 2 minit

Total = 25.8 minit je!

Atau pun..

Akademi Akhirat: Membaca Al-Quran bertemankan lilin dan peluh sebaldi selama 58 minit.

Atau pun..

Fear Factor: Berzikir diselang seli bersenam selama 59 minit.

Ha.. ulanglah sila, sampai kepala patela itu terasa kebas.

Bukan apa.

Nak harapkan kita semua ini bangun 1 pertiga malam.. memang berhenti berharaplah. Lainlah kalau ada English League ke perbincangan 'sihat' di kedai mamak ke apa ke kan. Itu memang sampai jam 3 pagi pun hidup lagi. Memang nak kena percik bahang api neraka itu kang.

Olosss.. dah masuk dah dia punya tazkirah.

Ok. Ok.

Kalau dah terasa 'global warming'.. silalah berhenti baca takat ini saja. Bahaya. Nanti dapat darah tinggi dekat dunia. Tapi.. ha tapi.. dekat akhirat sana mana tau dapat 'global colding' ke. Eh.. cold kalau continuous tense jadi apa ya? Colding ke? Alah, belasah saja. Asalkan boleh. Tak pun.. 'Global Freezing'. Hah.. molek sikit.

Global Freezing.

Cuma itulah..

Aku nak tekankan balik.. Earth Hour tak salah.

Kita memang kena menentang 'Global Warming' yang terjadi. Yang mana ianya terjadi adalah disebabkan kesalahan manusia sendiri. Bagus kan dia punya kitaran. Kita kasi up sampai jadi 'Global Warming'. Lepas itu kita juga yang kasi down balik. Kira macam.. sendiri mau ingatlah. Dah pandai rosakkan bumi.. pandai-pandailah juga nak repair.

Dan lagi sekali.

Aku nak tekankan balik.. Earth Hour tak salah.

Yang salah itu 'Global Warming'. Bukan takat bumi je yang dah jadi 'Global Warming'. Dekat Malaysia ini pun dah makin teruk dia punya 'Global Warming'. Lagi teruk daripada bumi. Walaupun Malaysia terletak dalam peta dunia. Dan peta dunia itu merangkumi sebahagian daripada bumi. Yang mana memang terletak dalam bumi sendiri. Dan sekaligus menjadi sebahagian daripada sistem cakerawala.

Apakah... ?!?!?!?!?!

Abaikan, sila.

Dan lagi sekali.

Aku nak tekankan balik.. Earth Hour tak salah.

Yang salah itu 'Global Warming'. Bukan takat bumi je yang dah jadi 'Global Warming'. Dekat Malaysia ini pun dah makin teruk dia punya 'Global Warming'. Lagi teruk daripada bumi. Walaupun Malaysia terletak dalam .... (nak kena lempang ke?)

Ok. Ok.

Ini contoh 'Global Warming' Malaysia.

Contoh 1: Pemakaian Wanita Yang Terlalu 'Global Warming'

Wahai perempuan yang mengaku Islam.. kalau kau pakai mini skirt. Singlet. Tersembul sana sini. Jalan mendada. Depan belakang pun ada kesan hidung boleh berdarah. Kau agak-agak global warming ke tak global warming orang lelaki menengoknya. Aku yang tengok ini pun boleh berpeluh. Apatah lagi lelaki. Lepas itu sibuk nak tutup lampu 1 jam. Earth Hour konon. Lu punya aset atas bawah depan belakang yang gila kencang itu.. sila kasi tutup 8 abad dulu.

Contoh 2: Pergaulan Bebas Yang Terlalu 'Global Warming'

Dalam Islam, memang tak diajar pun suruh jadi kera sumbang. Aku kera sumbang tak apa. Sebab aku menyumbang dekat diri sendiri. Korang tak payahlah nak jadi kera sumbang berjemaah. Tapi.. sila tolong bataskan sikit pergaulan antara lelaki dan perempuan yang tanda cop TAK HALAL dekat dahi itu hah.

Jangan nak senang hati je bertepuk tampar berpeluk sakan. Macam dah confirm nak jadi laki atau bini kau je nak suka-suka hati. Hah.. satu lagi. Tak payahlah nak berhulur tangan salam lelaki atau perempuan bukan muhrim. Islam memang mengajar kita suruh bagi salam sesama saudara seIslam. Tapi.. bukan Islam suruh kita SALAM TANGAN dengan yang bukan muhrim. Ini siap ada salam bercium tangan lagi. Waemah baru jadi boyfriend girlfriend.

Hak alah..

Selalu sebelum keluar rumah nak berdeting ke.. nak pergi kedai ke.. nak pergi kerja ke.. tangan mak bapak itu kau ada cium tak? Itu tangan yang patut dicium dulu wei. Bukan tangan orang lain. Apajadah pula cium tangan kekasih 'hati jiwaragaku you jump i jump'. Adu..

Pandangan mata itu pun sila tolong jaga. Tunduk sikit tengok lantai. Kalaulah terlanggar tiang.. takpe je. Boleh dapat pahala ke mana tau. Kan. Sebab nak menjaga pandangan mata. Ini tak.. melilau je tengok lenggang lengguk si anak dara berjalan. Yang si anak dara itu pun siapa suruh layan lenggang lengguk. Kau menari makyong ke kau berjalan. Nak suruh orang accident naik atas divider ke. Aduu..

Dah..dah.

Habis.

Ini..
Bagi teguran.
Maksudnya sayang.

Kalau ada yang berdesing terasa 'Global Warming' sampai ke telinga.. alhamdulillah. Memang 'Thank You Allah'.

Itu tandanya..
I love you, my saudara seIslam.

Tapi.

Haa.. tapi.

Baguslah padamkan lampu. Kita kena praktis hidup bergelap. Dalam kubur nanti bukan takat 1 jam je tak ada lampu. Tapi selamanya. Dengan tak ada kipasnya. Dengan tak boleh bergerak bebasnya. Nak main tali skipping dalam itu pun tak lepas. Lompat getah apatah lagi.

Hah.

Selamat tutup lampulah makanya_

Sambung baca...

Kategori:

Tuesday, March 24, 2009


_Semalam. Di meja makan. Jam 8 lebih malam.

Watak-wataknya..
Sekeping borang kemasukan ke IPT. Aku. Adik Uya. Meja makan.

"Adik.. kakjai dah tuliskan nombor IC mak dengan ayah tau. Apalah. Nombor IC mak ayah pun korang tak simpan ke. Blablalabalablabla.."
"Ok."
"Adik.. kakjai dah masukkan sekali nombor telefon ayah. Apalah. Nombor ayah pun tak ingat ke. Blablablablablabalbalbala.."
"Ok."
"Ehh..ehhh! Alamak adik! Kakjai tersilap masukkan nombor telefon ayah kat bahagian Bandar. Alamak.. sori.. sori. Bagi liquid paper cepat."
"Itulah akak niiiii kecoh.. mana ada orang pakai liquid dah. Kan dah salah. Nanti kena reject borang ni ke apa ke. Blabalbalbala.."
"Yela. Sori..sori. Nanti kakjai carikkan liquid."
"Halahh akak ni..blablabalbalabla.."


Tiba-tiba..

Dekat borang itu. Aku ternampak benda yang tak sepatutnya nampak. Dari jauh lagi dah nampak.

Tertulis..

WARGANEGARA: BUMIPUTRA

"Adikkkkk.. ni apahal warganegara ni Bumiputra ni?? Ak alah budak niii."
"Hah.. salah ke? Bumiputra tu.. apa kak?"
"Ak alahhhhhhhhhhhhhhhhhh.. warganegara Malaysialah. Laaaa budak ni.. macamana ambil SPM ni."


Aduuuuu...
Lemah betullah budak ini.

Bila pula Bumiputra ini dah bertukar jadi negara ini_

Sambung baca...

Kategori:

Sunday, March 22, 2009


_Hari ini.

Hari terakhir.

Sebelum berangkat ke Jordan. Meninggalkan bumi Malaysia yang 'Hujan emas di Jordan best lagi hujan batu sampai pecah kepala dekat Malaysia'. Lepas ini entah bila dapat jejak ke Malaysia lagi. Aidilfitri tahun ini pun di Jordan. Ramadhan pun di Jordan.

Mesti rindu family punya.

T___T

Mujur passport hidup lagi. Tak adalah nak kena renew lagi. Subuh-subuh esok dah kena gerak. Tak sabar ini. Entah sana ada perkhidmatan Internet yang gila kacak dan laju berbanding Malaysia ke tidak entahnya. We'll see.

Mesti rindu kawan-kawan punya.

Kiranya..

Aku nak ambil kesempatan hulur 10 jari dekat korang semua. Kalau aku selalu terkasar bahasa (memang pun). Dan selalu perasan bagus (lagilah memang). Semua yang buruk pun milik aku. Harap dapat dimaafkanlah ya. Yang mana yang aku tak sempat jumpa dan kenal-kenal bagai itu.. harap nanti umur panjang lagi.. kita jumpalah. Lepas ini Maskara pun tak dapat pergi dah. Dekat Jordan mana ada Maskara. Maskara yang ada pun depa dok pakai dekat mata je.

Tapi.. apa-apa pun.. minta maaf atas semua keterlanjuran kata dan bahasa dan tingkah laku bagai. Jangan nakal-nakal. Nanti jumpa lagi kalau diizinkan Allah.

Jaga diri.
Mekap peribadi.

Entah bila boleh menulis lagi.

Esok flight subuh buta. Tak sabarnya nak tengok tempat orang. Teruja. Gila teruja. Mungkin ini yang paling last aku menulis ke. Siapa tahu kan. Tapi apa-apa pun.. nanti kalau ada masa lapang.. aku ingatlah dekat korang (cis! apa punya manusialah).

Okelah.

Sekian je.

Ha..

Inilah yang dinamakan.. 'Angan-angan Mat Jenin Yang Boleh Tahan Poyonya'. Poyo langsung. Ada hati nak duduk sana. Duit dalam bank pun belum berkepuk lagi tebalnya. Poyo kan.

Hihihihi..

Tapi.

Lagi dulu memang teringin betul nak tinggal dekat tanah Arab. Best wo. Walaupun tak pernah jejak lagi.. tapi dia punya aura itu memang best. Semua benda pun bestlah pendek katanya.

Tapi itulah..

Mat Jenin berangan pun tak poyo macam ini.

Isk_

Sambung baca...

Kategori:

Friday, March 20, 2009


_Bau kapur barus. Semerbak pekat menusuk lubang hidung. Sedu sedan tangisan sayu menusuk lubang telinga. Pergi yang pasti tidak akan kembali. PinjamanNya kepada manusia, telah tamat tempohnya. Diambil kembali segala hak milik kekalNya.

"Atuk dah mati ke?"
"Ye, Fitri. Atuk dah tak ada."
"Kenapa atuk kena balut-balut?"
"Semua orang bila dah mati nanti memang kena balut macam ini, Fitri."
"Semua? Ayah pun ke?"
"Ye. Ayah pun bila mati nanti kena balut macam ni."
"Lepas tu? "
"Lepas tu.. kena tanam dalam tanah."
"Atuk pun?"
"Atuk pun lepas ini kena tanam dalam tanah."
"Lepas itu jumpa ular besar ke?"
"Heshh.. atuk orang baik. Orang baik tak jumpa ular."
"Ooo. Atuk orang baik. Lepas ni tak dapat jumpa atuk lagi."
"Hmm.. lepas ni tak jumpa atuk lagi dah."


Itu.. pengertian mati. Bagi manusia berumur 3 tahun.

16 Mac 2009.
Kluang, Johor.
Tokchik kembali ke rahmatullah.

Al-Fatihah..


Mati itu.. pasti.

Tak perlu dicari.
Pasti berjumpa.

Tak perlu didekati.
Pasti bersama.

Tak perlu dikongsi.
Pasti ada bahagiannya.

Mati itu.

Ibarat bayang-bayang. Yang paling dekat. Tapi tak berapa nak mesra. Yang sentiasa menunggu dengan setia. Untuk diberi 'kad jemputan' ke alam barzakh sana. Yang tak pernah lupakan kita. Yang takkan tinggalkan kita walau sampai ke Palestin berhijrahnya.

Mati itu.. pasti.

Cuma.. persoalannya.

Dah bersediakah kita nak ke sana?

.....

(diam)

.......

(diam lagi)

Ini. Sudah masuk tiga kali aku tengok proses 'melupuskan' manusia. Dan masuk kali ini. Rasa ngeri terbayang kehidupan dalam kubur itu masih terasa. Getarnya masih ada. Tegak bulu romanya masih ketara. Memang tangkap dia punya menusuk jiwa.

Mati..

(dari pandangan mata kasar hamba Allah yang belum cukup bekalan akhirat)

Putus nyawa. Jasad ditinggalkan. Kaku. Keras. Dimandikan. Dikafankan. Dibalut. Dibungkus. Berlapis-lapis. Seketat-ketatnya. Ditutup seluruh badan tanpa apa-apa pengecualian.

Kemudian.

Diusung. Untuk disolatkan. Dan seterusnya diiring ke tanah perkuburan. Menuju rumah baru. Sedalam 7 kaki. Sesempit-sempitnya. Bertemankan ulat-ulat dan segala macam serangga lain. Gelap gelita. Sunyi sepi. Dihimpit tanah kiri dan kanan. Ditimbus. Ditutup dengan kayu. Dikambus semula. Disirami air mawar. Dan batu nisan sebagai penanda.

Cuma.

Bertemankan talqin. Dan tangisan manusia di atas sana.

Lalu.

Ditinggalkan sendiri. Bergelap gelita. Menunggu disoal Mungkar dan Nangkir. Segala soalan sebelum bertemu Tuhan Yang Esa. Yang mana jawapannya terletak pada seluruh anggota. Sebelum dipertimbangkan apa hukumannya. Sebelum dijanjikan syurga atau neraka. Sebelum hidup kekal di alam barzakh sana.

Mati itu.. pasti.

Sudahkah kamu bersedia wahai manusia_

Sambung baca...

Sunday, March 15, 2009


_Mari bercerita perihal Terengganu.

Ok. Ok.

Ini bukan cerita orang jakun (gila taknak mengaku). Ini cuma cerita orang yang kali kedua menjejakkan kaki ke Terengganu. Agak jakun. Tapi tak berapa nak jakun. Tapi bolehlah jakun sikit-sikit. Sebab tak pernah jumpa dekat KL kan. Memang boleh tangkap cintalah pendek katanya.

Saya rasa.. saya sukalah dekat Terengganu.

(Mungkin perlu berdebar-debar sikit barangkali)

Tapi.. entahlah Terengganu suka dekat saya ke tidak.

Walaupun pergi atas alasan kerja. Dan nak jalan-jalan sekeliling Terengganu pun tak ada masa. Dan nak beli kepok lekor pun tak sempat langsungnya. Jamah apatah lagi. Dan walaupun hujan berterusan dari malam Ahad sampai ke Ahad petangnya. Dan walaupun resort itu ada Wifi percuma tetapi connection asyik putus-putus tercabut nyawa. Dan cuma baru sempat merasa Sata goreng 4 keping.. rm1. Dan nak celup kaki ke pantai pun tak ada rezekinya. Nak tengok pantai apatah lagi. Cuma celup air mata darah semata.

Tapi..

Saya rasa.. saya sukalah dekat Terengganu.

Jangan risau, Terengganu.

Saya setia orangnya.

Eh, tapi memang serius Terengganu super kacaklah. Antara ketiga-tiga negeri pantai timur, memang Terengganu paling kacak. Pantai dia. Rupa dia. Orang-orang dia.. err.. orang-orang Kelantan mungkin menang lagi kot. Kepok lekor dia. Batik dia. Penyu dia. Telur penyu dia. Sata hard disk dia.

Perghhh...

Ekselen.

Apa yang ekselen?

Ni haa..

Point 1: Stesen Petronas Pantai Timur

Cashier dia mesti wajib bagi salam. Senyum. Dan cakap terima kasih.. sila datang lagi. Dekat setiap orang. Setiap orang tahu. Kalau 8 juta orang tengah beratur nak membayar.. memang 8 juta kali dia ulang. Gila ekselen. Memang rare. Sopan pula. Senyum lagi. Manis pula itu. Bukan macam KL punya cashier. Macam cuka. Macam garam. Hishh..

Point 2: Kedai Makan A & I Mukarramah, Paka Terengganu

Dia punya interior design.. perghhh.. macam dekat Ikea. Dinding hijau bersih tak bercoreng. Kipas stok mahal berbiji-biji. Gambar-gambar besar dibingkaikan dekat dinding ala-ala Secret Recipe. Cermin dekat sinki basuh tangan pun macam Ikea punya. Lantai bersih gila. Macam boleh baring-baring. Staff semua pakai baju warna hijau. Memang ekselen. Cuma.. makanan dia tak berapa nak tip top. Bo..lehlah dilayan kalau tengah lapar.

Point 3: Tandas Mesra Mall, Kerteh Terengganu

Perghhhh.. setanding KLCC. Sinki dia bukan calang-calang sinki. Sinki macam dekat KLCC.. Times Square. Makcik cleaner dia pun punyalah baik. Bermuka manis. Siap jemput masuk lagi. Waemah tengah sental lantai.

"Masuk dik.. masuk. Tolok pintu tu. Yang hijau tu takdok oghang."


Gitulah lebih kurang. Bahasa terengganu dia memang solid. Hah. Cleaner dekat KL mana ada bermuka manis nak jemput masuk ke bilik air. Nak halau keluar bilik air lagi adalah. Riak muka diorang mesti macam muka tengah sakit perut. Macam cuka. Macam garam. Hishh..

Point 4: Yee Mee Chicken Mushroom, Mesra Mall

Huishh.. KL pun kalah. Sedap gila. Pekat dan likat dia memang ngam-ngam. Tak lebih. Tak kurang. Harga dah sebiji macam KL punya. Tapi.. yang rare adalah.. dia siap racik-racik kobis rangup segar atas yee mee. Free lagi. Kan ke gila solid. Tak macam dalam gambar. Memang indah rupa daripada khabar. Makin ekselen dia punya rasa dan bau. Memang boleh meninggalkan kesan kebuluran yang terlampau. Dah makan pun boleh terkenang-kenang lagi.

Syahdu betul.

Dalam itu pun ada Big Apple. Body Shop. Starbucks (boikot boikot). Bukanlah aku layan. Cuma kagum dalam itu ada macam-macam. Big Apple je yang teruja. Memang tak boleh nak balik KL selagi tak singgah Big Apple Terengganu. Kluang yang ada 2... 3 biji mall besar pun tak ada kedai-kedai itu tau. Betapa ekselennya mereka.

Point 5: Rumbia Resort, Paka Terengganu

Inilah resort kami. Dah dekat betul dengan Petronas Kerteh. Memang macam sekangkang penyu je jarak dia. Resort ini memang terbaiklah kalau nak dibandingkan dengan resort-resort yang aku pernah duduk dekat Penang dulu itu. Memang ekselen. Dia punya rupa macam rumah. Ada 3 bilik. Ada 1 ruang tamu. Ada 1 dapur yang sempurna. Ada tempat khas untuk solat (memang terbaik). Ada Wifi percuma. Ada tempat makan yang tak berapa nak ikhlas jaraknya. Memang puas hati. Harga pun rangup. Tak cekik darah.

Point 6: Nasi Pataya, Pasar Malam Paka Terengganu


Nasi pataya dia memang rare. Tak jumpa dekat KL. Atau.. mungkin aku yang tak jumpa barangkali. Entah. Jarang betul makan luar dengan family. Setahun sekali mungkin. Dia punya nasi pataya itu.. bungkus punyalah sopan dengan telur. Elok molek je bentuk dia. Atas dia disapu sos cili. Ditenggekkan ayam goreng madu berperisa solid atas itu. Kepak ayamlah yang selalu banyak tertenggek. Memang ngam. Pujaan hati itu.

Harga dia.. memang macam KL punyalah. Dalam rm3 macam itu. Tapi gila banyak nasi dia. Kalau KL.. memang sejemput je dia letak nasi. Orang kl yang jual nasi pataya memang ikhlas meniaga.. tapi itulah.. agak boleh tahan kebulurlah pembelinya. Kan.

Ok.

Dah habis point.

Itu pun 1 malam je dekat sana. Sempat menyinggah pasar malam je. Alahai. Nak peluk cium pasir pantai pun tak berkesempatan. Kejap sangat menyinggahnya.

Tapi.

Saya rasa.. saya sukalah dekat Terengganu.

Bulan 8 penyu bertelur.

Jom singgah Ganu jom_

Sambung baca...

Kategori:

Thursday, March 12, 2009


_Ini memang iklan rokok yang terbaik pernah aku jumpa. Sepatutnya iklan macam ini kena buat dekat Malaysia. Baru ada kesan. Baru dipraktikkan. Baru terngiang-ngiang dalam kepala masyarakat Malaysia.

Bukan menghina.. mengutuk.. mengeji.

Tapi.

Ini tanda kasih sayang, ok.

Saksikan.



You see..

Iklan ini tandanya kami sayang lu.. perokok. We love you. But you don't love yourself. So.. what to do.

Cumanya..

Aku rasa macam nak hafal surah yasin je tengok iklan ini. Gila merangsang. Lepas itu.. apply dekat luar. Asal nampak sana sini ada orang merokok je.. memang aku baca yasin kuat-kuat dekat telinga. Lepas itu.. simbah kapur barus sikit.

Amacam.

Barulah solid bayangan 7 kaki ke dalam_

Sambung baca...

Kategori:

Thursday, March 12, 2009


_SPM. Sijil Penamat Menuntut.

1998.
Back to the future past.
Nombor giliran: RA032 B147

Aku ingat lagi masa itu. Detik itu. Berdebar boleh tahan kencang jugalah nak menunggu result SPM. Mana taknya. Bagi orang-orang yang tak berapa nak mentelaah.. tapi rajin mencium buku sambil bermimpi.. memang kencang juga debarannya. Gaya macam itulah hidup. Itulah mati.

"Dia punya ketaq itu.. memang longgar kepala lutuit noooo.."

Semangat slang Peghlih.. barulah solid SPM 1998, 2 tahun di Beseri Perlis.

Zaman aku. Masih pakai sistem agregat dan pangkat. Masa itu. Kalau dapat pangkat satu itu.. memang rasa macam dapat teruskan hidup. Dan. Alhamdulillah. Pangkat 1.. dalam tangan. Cuma.. agregat itu je yang tak berapa nak kacak. Tak solid langsung. Tak ekselen apatah lagi.

Kena 'ceramah bebas kuak lintang' dengan mak ayah.

Memang nangis.

T______T

Itu.. cerita dulu.

2009.
Back to the current.

(Sebelum SPM 2009)

"Adik. Kalau adik dapat A.. kakjai bagi rm50 tau".
"Ok. Akak janji?"
"Mestilah."
"Kalau dapat semua A?"
"Ha.. bagi jelah rm50 kali 9 sabjek. Ke 8 sabjek."
"Ok. Cantik."


(Selepas SPM 2009)

"Hello assalamualaikum."
"Ya.. waalaikumsalam."
"Ayah.. adik zuhra dapat berapa A?"
"Hmmmmmm.. tak ada A. Semua B dengan C je."
"Laaaa budak itu."
"Itulah korang. Masa form 4.. form 5 taknak tengokkan adik itu. Dapat result macam itu.. kan dah susah nak apply mana-mana."
"Hmm.."
"Entahlah tak tahu mana dia nak apply itu."
"Hmmmm.."
"Belajar main-main. Blabalbalablabla.."
"Hmmmmmm..."


Ekselen.

Selamat duit aku!

Opp.. tak tak.

Ceramah bebas kuak lintang mak ayah.. masih milik aku. Memang nangis.

T______T.

Budak ini nak kena ini.

Hah.

Buat semua calon penerima result SPM 2009.. tahniah dan cuba lagi.

Cuma satu je nak pesan..

Gagal sekarang.. bukan bermakna gagal sampai mati. Tak bermakna ekselen sekarang.. korang ekselen sampai mencari nafkah sendiri. Cuba lagi. Jangan diputuskan asa itu. Bangun. Jangan lemah semangat. Tak kacak nanti. Orang yang berjaya adalah orang yang pernah merasa manisnya kegagalan. Tanpa kegagalan.. mana mungkin korang berjaya. Itu ekselen tiruan, wahai adik-adik.

Hah.

Yang lain-lain itu.. dapat berapa A pula_

Sambung baca...

Kategori:

Tuesday, March 10, 2009


_Ini. Contoh karangan yang 'get carried away'.

Hah.

Cuba perhatikan.

1..
2..
3..
5..
8..

Go!

Minggu ini minggu terakhir. Lepas itu.. cuti sekolah. Bagi mereka yang drive ke pejabat.. memang seronoklah kot. Jalan bakal clear sikit. Ketenangan di jalanraya itu hak milik kamu. Walaupun jalan agak clear.. sila jangan memandu macam Gaban dan pelesit. Kalau tercium jalan tar itu hah.. siapa yang susah. Tak pasal-pasal terpapar dalam blog OndScene (hihihhi.. promotlah sikit kan). Tapi. Cuti sekolah memang best.

Ekselen kan.

Apa pasal kita tak ada cuti pejabat ek?

Cuti yang macam cuti budak sekolah dapat. Tak payah nak apply cuti tahunan bagai. Barulah semangat sikit nak kerja. Ini kalau kerja non-stop.. memang hampir nak meninggal jugalah. Dahlah pagi-pagi kena berasak-asak naik LRT. Berasak-asak gila punya rapat. Perhimpunan Rapat pun tak rapat macam ini dia punya rapat. Pagi yang sejuk pun boleh bikin panas. Dengan peluh likatnya. Dengan lenguh kakinya.

Woi.. woi.. adakah ini sejenis rungutan!

Apa ini.

Takkan merungut kot.

Dah dah.

Cuba fikir kenikmatan. Di sebalik. Naik LRT sambil berasak.

Bayangkan..~~

Dia punya rapat itu sampai nafas boleh berlaga. Bau nafas dengan gaya bebas. Lebih 'indah dan harum' daripada kasturi. Kau hembus nafas. Orang depan kau tarik nafas. Kau tarik nafas. Orang depan kau hembus nafas. Perkongsian nafas secara simbiosis. Gila. Nikmat ke? Itu belum lagi kes tangan merayap ke. Mata merayap ke. Kaki merayap ke.

Emakkkkk..

T____T

Tengok.

Asal kena buli je panggil mak. Asal nak menangis je panggil mak. Asal nak tidur je panggil mak. Asal takut je panggil mak. Asal sedih je panggil mak. Asal nak kahwin pun panggil mak. Asal bergaduh je panggil mak. Asal nak minta duit pun panggil mak. Asal nak belajar masak pun panggil mak. Asal lapar je panggil mak. Asal kena marah dengan mak pun panggil mak. Asal apa-apa jadi pun nak panggil mak.

See.

Betapa pentingnya watak emak dalam kehidupan.

Kalau main Freecell 24 jam pun kena marah dengan emak. Tahu tak aku gila game Freecell. Alah. Game yang susun daun terup itu. Aku suka susun laju-laju. Konon-konon macam selesaikan masalah dalam masa yang gila singkat. Emak tak bagi main. Mak cakap itu daun terup. Semua unsur daun terup memang emak banned. Emak tak bagi. Tapi aku main juga. Sebab ketagih gila.

Kau sila bayang dia punya gila.

Buka laptop.. bukan main internet.. tapi main Freecell dulu.
Nak makan nasi.. main Freecell dulu.
Nak buat kerja.. main Freecell dulu.
Nak mandi.. main Freecell dulu.
Nak tidur.. main Freecell dulu.

Kalau bukan Freecell.. mesti Sudoku.

Tak pun Hearts.

Ketik.. ketik.. ketik..
Klik.. klik... klik..

Sampai nak longgar mouse itu dibuatnya.

Korang.. tak pernah ketagih main game ke?

Alah.. tipulah itu.

Kalau aku ketagih, takkan korang tak ketagih. Dia punya ketagih itu memang ketagih. Macam ketagih gam. Walaupun aku tak pernah ketagih gam.. tapi aku tahulah ketagih itu macamana gaya. Dia macam ketagih Choki Choki. Semalam nak beli. Esok nak beli. Lusa nak beli. Tulat nak beli. Hah. Sekotak besar Choki Choki pun baru rm10. Gila murah. Dalam itu ada 12 peket. Huiii.. boleh tahan dia punya ketagih.

Rasa macam boleh buat sedulang hantaran ini Choki Choki ini.

Murah pun murah. Kreatif pun kreatif. Jimat kos. Satu dulang letak Choki Choki. Satu dulang lagi letak wide lens Canon. Satu dulang lagi letak Slurpee biru. Satu dulang lagi letak ABC. Hah. Cantik. Tengah-tengah panas angkut dulang hantaran.. boleh juga layan sedut Slurpee biru itu sikit. Lepas itu jamu tetamu dengan nasi goreng black pepper. Air barli panas.

Perghh.. sedap.

Maklumlah. Menjelang cuti sekolah. Mana-mana pun ada majlis pra-persenyawaan. Kenduri membesarkan perut tetamu. Memang ekselen. Aku terfikir juga. Kalau kenduri kitorang adik beradik nanti entah macamana punya gayalah agaknya. Yang pasti.. memang tak ada adegan sanding menyanding dan duduk atas pelamin dan katil pelaminlah. Sebab.. aku taknak.

Kita kasi simple.

Majlis santai.

Tak payah nak meja-meja kerusi bagai. Kita pasang tikar mengkuang. Boleh blocking seluruh pekan Wangsa Melawati. Dari hujung jalan ke jalan kampung lain. Sesiapa pun boleh jemput makan sekali. Letak je air basuh tangan. Pakai pinggan kertas. Cawan kertas. Semua orang pakat bersila. Barulah santai. Lepas akad nikah terus santai-santai lepak makan dengan tetamu. Borak-borak. Beres.

Hah.

Menarik itu.. menarik.

Ehem..

Assalamualaikum..

Dah sampai ke pulau mana kau kayuh entri ini?

Dah. Dah.

Pergi main Freecell sekarang. Lepas itu sila sambung kerja. Lupa daratan betul.

Hah.

Inilah contoh karangan 'get carried away' ya kawan-kawan.

Point penting dia tak lain tak bukan cuma satu je. Pointnya.. aku mengantuk gila. Mata gila tak boleh nak buka. Tapi kena buat kerja. Inilah yang dinamakan orang mengantuk jangan disorongkan bantal. Tapi sila sorongkan Freecell. Tak pun disorongkan keyboard.

Faham_

Sambung baca...

Kategori:

Monday, March 09, 2009


_2009. 8 Mac. Tolak tambah bahagi darab. Dani dah 28. Umur je 28. Muka macam 20 tahun. Perangai macam 18 tahun. Awet muda. Memang alhamdulillah.

Nurmadani Akmal.
8 Mac 1981.
Gadis kacak.
Single tak available.

Dani


PERHATIAN: Kadar bunga dalam surat di bawah adalah 8 baldi. Agak dipenuhi bunga melur, orkid dan ros pink. Sila jangan teruskan.

Ke hadapan Dani..

Dulu. Aku selalu tanya. Bila kita nak berpisah (ayat macam orang bercinta). Sebab kita selalu together. Belajar sama. Kelas sama. Bilik sama. Dari zaman degree sampai master pun sama. Tempat praktikal sama. Ofis sama. Pergi mana-mana pun sama. Orang selalu ingat kita adik beradik. Memang pun. Dah tak macam kawan. Aku dah lama upgrade kasta kau jadi adik beradik.

Sebab.. we complete each other. Kan.

Dani.

Kita complete each other pasal.. kita jarang ada persamaan. Kalau aku suka.. kau mesti tak suka. Kalau kau suka.. aku mesti tak suka. Selera kita tak berapa nak sama. Sebab itu.. kita complete each other.

Dulu. Ofis sama. Sekarang.. ofis dah lain. Akhirnya.. kita terpisah juga. Walaupun gila sedih.. tapi.. wajib ada hikmahnya. Wajib. Kena yakin kuat-kuat dengan Dia. Kan. Benda dah jadi. We don't need a reason to be angry with god. Wajib ada hikmah ini. Kena yakin dengan Dia. Wisma Yakin! Aja aja! Basha!

Dani.

Walaupun aku dah jarang jumpa kau. Jarang ada dengan kau bila kau perlukan. Jarang datang bila kau panggil. Jarang telefon kau. Jarang jenguk kau. Tapi aku tetap ingat kau dari jauh. Jangan sedih-sedih. Hati kena tenang selalu. Baru senang nak setelkan masalah.

Dani.

Walaupun tak ada siapa yang boleh tolong kau dalam dunia ini termasuk aku.. percayalah. Kau tetap ada Dia. Dia takkan sia-siakan kau. Ingatlah Dia dalam setiap nafas kau ye. Setiap kesukaran.. wajib ada jalan selesainya. Setiap kesusahan.. wajib ada kesenangannya. Jangan mengalah. Jangan putus asa. Dan paling penting.. jangan susah hati. Jangan sedih-sedih.

Kalau kau sedih.. aku pun sedih.

Walaupun skala Ritcher kau berkocak 18 pun.. sabarlah sekuat mungkin. Bertahanlah. Bertahanlah. Dan bertahanlah. Insyaallah mesti ada kesenangan untuk kau dekat depan itu. Sabar. Sabar. Sabar. Bila-bila kau berkocak.. datang je rumah aku pun takpe. Aku ada je 24 jam dekat rumah. Aku.. tetap ada. Selagi dipanjangkan umurnya.

Lastly.

Selamat Hari Kejadian.
Semoga panjang umur murah rezeki.
Semoga dipermudahkan segala urusan.
Semoga bahagia di dunia dan di akhirat.

Lafyu Dani.

Isk.. malu jugalah tulis entri macam ini.

Aku kan macam tak reti nak express diri sikit. Macam tulis surat untuk kekasih je. Tapi. Apa-apa pun.. aku tak pernah lupakan kau. Selamat hari kejadian my dearest friend.

Dari Afrika..
Veels geluk met jou verjaarsdag!

Dari Arabic..
Eid Milaad Saeed!

Dari Azerbaijan..
Ad Gununuz Mubarek!

Dari China Kantonis..
Sun Yat Fai Lok!

Dari China Mandarin..
Zhu ni Shengri Kuaile.

Dari German..
Alles Gute zum Geburtstag!

Dari French..
Joyeux Anniversaire!

Dari Indonesia..
Selamat Ulang Tahun!

Dari Jepun..
Otanjoubi Omedetou Gozaimasu

Dari Itali..
Buon Compleanno!

Dari Korea..
Saeng il chuk ha ham ni da!

Dari Tamil..
Piranda naal vaazhthukkal!

Dari Thailand..
Suk San Wan Keut!

Dari Urdu..
Janam Din Mubarak!

Perghh..

Gila terbelit lidah saya.

Ok. Korang cepat cakap "Selamat hari kejadian Dani..".

Hah.

Cepat_

Sambung baca...

Kategori:

Monday, March 09, 2009


_Best tau jadi perempuan. Boleh bertudung. Bertudung itu best tau. Boleh jadi perempuan. Perempuan kan hiasan dunia. Hiasan yang boleh bikin hati mana-mana kaum Adam jadi gelora. Kencang macam ribut. Kadang boleh Tsunami. Trigger, orang putih kata. Sebab itu, kena tutup sikit hiasan. Kalau dah semua layan tangkap leleh dengan hiasan itu.. apa yang tinggal untuk tuan punya hiasan?

Hah.

Apa yang tinggal.. cuba story.

Mungkin..
Ada jugalah sebiji.. dua biji.. tiga biji peninggalan.
Tapi.. mungkin dah turun harga sikitlah untuk tuan punya hiasan.

Wah wah wah.. pandai menjawab.
Kiranya.. tuan punya hiasan itu.. siapa pula.

Hah.
Siapa.

Siapa..??

Lu.

Lu lah wei kaum adam. Bakal imam. Bakal tuan rumah. Bakal tuan punya ladang. Isk..

Dah.. dah.

Aku nak cerita pasal tudung. Dari a sampai z. Panjang gila nak mati. Panjang yang menakutkan. Lagi mengerikan. Memang amazing. Bukan kerja mudahlah (tak boleh cakap susah.. kena positif kan konon). Memang bukan kerja mudah. Walaupun aku pun (eh berapa banyak pun lahhh) langsung tak berapa nak sempurna lagi bertudungnya.. tapi aku cubalah. Dari tak ada kan.

Tapi memang macam orang gilalah nak mengarang panjang macam ini.

Makanya.

Sila berhenti takat ini saja.. kalau ada sakit jantung, sakit hati, sakit kepala dan segala sakit organ lain.

Entri ini memang tak logik kepanjangannya.

AMARAN: Panjang tahu. Menara KLCC pun tak panjang macam ini. Tak berapa nak useless. Tapi panjang tahu. Panjang langsung ini. Panjang tak berapa nak bersiri. Tapi.. panjanglah pendek katanya. Panjang tak kata. Sebab ini memang panjang yang punya.

Dah pening?

Ekselen.

Mari sambung kalau berani..

Point 1: Bertudung

Terus terang. Aku dulu mula bertudung secara half full time pun masa tingkatan 4. Mula pakai tudung part time pun masa darjah 6. Part time itu maksudnya, bila depan rumah.. dekat kampung.. dekat rumah saudara.. rumah jiran.. memang tak reti nak pakai. Half full time itu kiranya dekat kampung, dekat rumah saudara pakai.. tapi depan rumah tak pakai. Dah besar gajah, barulah betul full time.

Nak sidai kain depan rumah pun baru reti pakai.. isk.

Perasaan bertudung.. memang best. Hati jadi tenang. Kadangkala berkocak juga. Mana boleh tak berkocakkan. Nama pun manusia. Tak lari de dari kocakan skala Ritcher. Cuma lain manusia.. lain skala kocakannya. Tapi bertudung memang best. Dia punya 'feel' itu... memang tangkap. Rasa sejuk je. Pandangan pun dah pandai redup ke bawah. Tak ada nak meliar sangat.

Orang cakap.. nak bertudung ini kena ikhlas.

Memang betul. Sebab itu.. kalau nak ajak orang bertudung.. jangan paksa-paksa. Jangan kutuk-kutuk. Jangan maki-maki. Jangan herdik hina bagai. Jangan hukum mereka. Sabar. Sabar. Sabar. Ajak secara halus. Kalau main paksa-paksa.. tak jadi de. Dia akan pakai kejap.. lepas itu buka. Lepas itu pakai. Lepas itu buka. Lepas itu tak pakai langsung. Hah.. ulanglah sampai bila-bila.

Dan.

Kalau nak ajak orang terdekat bertudung lagilah bukan kerja mudah. Tak berapa nak mudahlah cucuk jarum masuk dalam hati orang kan. Cara paling habis pun.. kena berdoa. Kena minta juga pertolongan Master. Tak jalan de kalau hamba seorang yang cucuk jarum. Kurang umpph.. orang-orang tua kata.

Cara yang boleh digunapakai:

  1. Puji orang itu. Cakaplah comel ke ayu ke manis ke cantik gila ke apa ke. Perempuan kan suka dipuji. Benda basic. Amalkan selalu.

  2. Bagitahu kebaikan bertudung. Rambut tak cepat rosak. Lambat gugur. Terpelihara bagai. Lagi hebat dari rambut dalam iklan Pantene.

  3. Belikan tudung sebagai hadiah.

  4. Bagitahu azab tak bertudung. Kalau belum kahwin.. semua dosa dia ditanggung ayahnya. Tak kesian ke dekat ayah. Lagi. Azab dibakar api neraka bagai.

  5. Galakkan dia beli brooch. Jarum peniti ke. Anak tudung ke. Lambat laun mesti dia tangkap punya motif di sebalik.



Itu.. antara yang aku pernah buatlah. Tak semua berjaya. Macam aku cakaplah.. nak cucuk jarum itu bukan kerja mudah. Kena minta tolong Master juga. Dia yang Maha Pengasih. Maha Penyayang. Kerja kita.. mungkin takat itu saja.

Kan.

Point 2: Jenis Tudung

Serius. Aku tak tahu pun tudung sekarang dah ada macam-macam nama. Tak payah nak susah payah daftar dekat JPN. Korang letak je nama artis-artis atau makcik-makcik korang dekat tudung itu. Lepas itu jual selambak dekat pasar. Jual secara pukal lagi bagus. Itu hah. Dekat pasar Jalan Masjid India dan Jalan TAR. Setiap sabtu. Berlambak. Memang ekselen.

  1. Tudung Ekin.

  2. Tudung Nadia.

  3. Tudung Siti.

  4. Tudung Bawal Air Mata Nora Danish.

  5. Tudung Bawal Maya Karim

  6. Tudung Pashmina.

  7. Tudung Wardina.

  8. Tudung Waheeda.

  9. Tudung Jiran Saya Punya Nama

  10. Tudung Saji Serbaguna

  11. Tudung Tak Berapa Nak Rupa Macam Tudung

  12. Tudung... hah macam-macamlah pendek katanya



Perghhh..

Aku sendiri pun tak kenal sangat rupa bentuk muka bumi tudung-tudung itu. Kaum lelaki apatah lagi. Nasib baik songkok lelaki tak ada nama macam itu. Kalau tak.. isk. Tak boleh bayang.. tak boleh bayang.

Tapi.

Memang perasanlah. Mana-mana pergi pun bersepah tudung ekin. Tudung yang ada benda alah keras yang jenis main sarung je itu. Yang mana-mana pergi pun mesti orang pakai tudung itu. Tudung memang ada banyak jenis. Bentuk selendang segiempat tepat pun ada. Bentuk empat segi sama pun ada. Bentuk tiga segi terus pun ada. Bentuk bulat pun ada.

Aku sendiri pun tak rajin nak tukar tudung. Yang melekat dekat kepala ini pun jenis tudung Wardina. Tak pun tudung Pashmina. Besar. Tebal. Sejuk. Macam selimut besar atas kepala. Nak pakai pun senang. Kurang daripada 3 minit. Kena tiup angin pun tetap gagah berdiri. Tudung-tudung lain tak berapa nak selera.

Lagi.

Nak cari tudung memang gila senanglah. Mana-mana pun ada jual. Tak ada tempat yang tak jual. Kalau tak ada langsung.. beli je alas meja makan. Boleh je serkup kepala. Jadikan tudung. Besar pun besar. Tebal pun tebal. Lagi layan. 2 dalam 1 hah. Harga tudung aku selalu beli pun macam rm5. Tak pun rm10. Paling mahal pun rm15.

Cuma tudung jenis bawal jelah yang mahal. Aku rasalah. Dia punya harga kadang cecah rm90 pun ada. Mantap betul. Mungkin mahal pada maniknya barangkali. Entah. Tak pernah beli.

Tempat paling best nak cari tudung.. Jalan Masjid India. Kalau panjang kaki.. singgahlah. Beli secara bundle. Dalam rm10 sekeping. Memang ekselen.

Point 3: Cara Bertudung

Nak pakai tudung senang je. Letak brooch. Pintal sana sini. Labuhkan tutup dada. Dah. Ini kadang ada yang bertudung. Tapi pakai tshirt ketat lengan pendek gila macam singlet. Ada yang bertudung tapi pakai skirt pendek. Ada yang bertudung tapi nampak rambut. Iskk.. tak berapa nak cemerlang betul.

Kalau nak tunjuk rambut.. sila pakai tudung saji.

Lebih pulang modal.

Motif bertudung.. nak tutup hiasan. Tutup dada. Tutup leher. Tutup rambut. Ini kalau dah ternganga dada serba serbi.. mata nak menengok pun tak sedap. Ini kan pula lelaki. Mata lelaki. Sungguhpun mereka bukan bernafsu 9 macam wanita.. tapi dia punya rangsangan terhadap hawa.. perghh. Kalah 9 nafsu tahu. Bahaya. Jagalah baik-baik hiasan itu.

Satu je aku nak pesan..

Macamana gaya pun kau bertudung.. pastikan DADA itu ditutup.

Labuhkan tudung itu. Hiasan dada mana boleh tak bertutup. Isk.. labuhkanlah sikit ya. Letak sikit rasa malu dekat hiasan dada itu. Aku nak menulis bab hiasan dada itu pun dah segan seribu ini. Apatah lagi kalau praktikalnya. Labuhkanlah sikit. Kita sesama kaum ini tak hairan de. Sebab masing-masing pun ada.

Tapi.

Kaum yang tak ada itu yang seronok nak tengok.

Soroklah hiasan itu, makanya. Tak molek untuk ditengok. Soroklah. Sorok. Hak milik tuan punya hiasan itu. Kan.

Point 4: Pesanan Untuk Pemakai Tudung

Pesanan ini.. untuk aku sekali. Termasuk. Wajib.

Kalau dah bertudung itu.. akhlak pun kena bertudung. Akhlak sila kasi kemas. Upgrade lagi. Untuk jadi lebih baik. Tak perlu nak jadi terbaik. Cuma usahakan yang terbaik. Tapi kalau boleh jadi terbaik.. lagi ekselen.

Dah bertudung itu.. pergaulan lelaki perempuan kenalah pantau. Tak elok berkepit sana sini bebas bergaul. Tak payahlah nak sibuk-sibuk bagitahu rambut itu panjang ke pendek. Leher jinjang ke teleng ke. Telinga bertindik 8 ke. Itu serupa macam tak payah pakai tudung langsung. Lelaki punya imaginasi memang tak terkawal woo. Jangan cerita sebarangan.

Kalau sesama perempuan.. lain cerita.

Tutur bicara pun nak kena sopan. Jangan maki hamun mencarut jerit-jerit sana sini. Tak semenggah langsung. Yang lain-lain itu.. hah lu pikirlah sendiri.

Ok.

Habis sudah.

Uishhh.. gila.

Betapa kagumnya kalau ada yang baca sampai habis. Perghhh.. korang memang berjiwa sabar. Sesungguhnya korang memang gila tergolong dalam golongan yang sabar. Sila tuntut Choki Choki nanti.

Soalan Kuiz Entri: Apakah persamaan tudung saji dan tudung kepala?

Hah.

Jawab.. sila_

Sambung baca...

Kategori:

Wednesday, March 04, 2009


_Hah. 2 ke 3 entri sekaligus.

Ekselen.

Sila baca buat pekasam.. kalau.. ada kepentingan.

Sementara jari tengah ada mood nak berlari melompat-lompat atas keyboard ini.. layankan saja. Mana tahu lepas ini dah tak berpeluang ke. Manalah tahu kan. Pegang watak manusia ini kena ingat mati setiap saat. Setiap nafas. Jangan ingat nak seronok dunia saja. Bila-bila masa je Izrail boleh jerkah secara sopan dan escort ke 'sana'.

Takat nak lupakan aku dan blog ini pun tak ada hal punya. Aku kadang-kadang pun selalu lupakan aku juga. Aku tak kisah. Aku ok. Al-kisahnya...lah pun tak kisah. Kami cool. Sikit pun tak luak. Tapi.. mati itu jangan dilupakan walau sekali.

Jangan sesekali lupakan mati setiap kali tarik nafas hembus nafas.
Jangan sesekali lupakan mati.
Jangan sesekali lupakan.
Jangan sesekali.
Jangan.

Sebab. Mati tak pernah lupakan kita.

(sorilah.. jiwa perasan artistik ini.. nak buat karangan pun gatal nak berseni)

Hah.

Apa yang jangan?

Hmm..

Semenjak dua menjak tiga menjak ini. Entahlah kenapa jiwa selalu tak tenteram. Senang betul nak hangin mengamuk. Nampak sangat dah jadi bestfriend satan. Ini dah lama tak bercinta dengan Tuhan barangkali. Ini mesti dah lupa diri punya. Jangankan diri. Entah-entah siap lupakan Tuhan sekali ini. Astaghfirullahalazim. Istighfar oi istighfar. Ulang sampai tertidur.

Point 1: Seluar Pendek

Mungkin sebab aku tak berapa nak normal kot. Aku anti betul dengan seluar pendek. Mana tak mengamuk tengok adik pakai seluar pendek. Aku memang sakit mata betul tengok lelaki berseluar pendek. Tak kisahlah bawah lutut ke atas lutut ke. Asalkan seluar pendek. Bukanlah nak tengok. Tapi.. kaki sekeping berbulu roma kerinting lebat atau suam-suam kuku berjalan tertebeng-tebeng di tengah-tengah masyarakat. Aku yang tak rajin nak memandang ini pun malu tau.

Isk.. itu jatuh kategori pencemaran mata tau!

Tolonglah. Itu bukan kacak seksi. Menggelikan lagi adalah. Kalau pakai seluar bermuda labuh dan berstokin panjang itu lain cerita. Terpelihara sikit persekitaran. Ini.. isk. Kalau orang lain itu... suka hati dioranglah. Ini kalau adik-adik aku pakai seluar pendek sana sini.. memang aku libas dengan getah paip nanti ini. Perasaan nak kerat kaki diorang pun ada ini.

Kiranya..

Ada hikmah jugalah aku jadi bestfriend satan sekejap dekat rumah. Naik hangin yang mendatangkan hikmah. Haha. Kesudahannya, budak itu ke sana ke sini dalam rumah dengan berkain pelekat. Hah. Reti pula nak berkasih sayang dengan kain pelekat. Kan solid itu.

Point 2: Solat Jumaat

Perghh.. ini lagi satu (hah.. mengamuk lagi). Aku alergik betul tengok lelaki melepak dekat kedai makan time khutbah solat Jumaat tengah berkumandang. Sungguh tak kacak betul lelaki yang macam itu. Nasib baik aku tak kurang ajar. Kalau tak... memang aku dah iqamat dekat telinga diorang. Tak pun baca yasin dekat situ ke apa ke. Biar tegak menyeringai sikit bulu roma tangan diorang. Baru tau solid tak solid surah yasin itu.

Assalamualaikum saudara. Kacak itu.. bukan itu definisinya. Kacak itu.. gentleman. Kelakar. Hati bersih. Muka tenang. Mata terjaga. Mulut cermat. Akal pakai. Jiwa suci. Pakaian menutup aurat. Tahu adab. Faham tanggungjawab Muslim. Tak merokok (penting ni). Hormat orang tua. Pandai berlawak (kena rajin ulang ni). Gentleman (kena ulang banyak kali ini). Hah.. lain-lain itu lu pikirlah sendiri.

Yang penting. Kacak itu bukan pada muka. Kalau kacak macam perempuan lain tengok pun boleh berdarah hidung.. itu bukan kacak. At least.. bagi akulah. Orang bermuka fizikal kacak ini selalu perangai tak berapa nak kacak. Biasalah. Keseimbangan luar dan dalam. Kerja Allah. Memang ekselen.

Point 3: Gentleman

Hah. Ini pun point boleh bagi mengamuk. Nama je lelaki. Sampai ke hujung dunia mengaku lelaki lagi hebat daripada perempuan. Memanglah hebat. Tapi kalau takat tak gentleman itu.. angkat berat hari-hari pun memang tak kuatlah encik. Kekuatan lelaki terletak juga pada tahap 'gentleman'nya. Percayalah. Lelaki yang tak berapa nak kacak atau muka pecah rumah.. tapi kalau sangat gentleman.. hah. Tak payah nak petik jarilah. Perempuan rilek je datang secara bundle.

Aset penting itu.

Hari itu baru balik Giant. Punyalah banyak beg plastik. Aku kan suka perasan gagah. Angkat 5.. 6 plastik dalam sekali go. Molek je seplastik jatuh terjelepok atas lantai. Adik aku boleh layan tengok je. Mak aiiii... berasap je kepala. Nak tak nak satan pun ajak mengamuk. Hah. Sungguh tak gentleman betul budak ini. Memang tak cukup asahan betul.

Dah. Dah.

Point semua habis. Tak habis. Tapi anggap jelah habis. DIsebabkan jiwa agak tonggang langgang.. sampai kasar gila berbahasa dengan kawan.. berjaya juga buat karangan berjela. Fikiran masih bertaburan. Tak perlu kutip. Biar dia kering sendiri.

Memang tak berfaedah.

Point pentingnya.. tak berfaedah.

Ingat.

Kasi lekat_

Sambung baca...

Kategori:

Tuesday, March 03, 2009


_Haiii..

Susah juga terlebih berterus terang.
Memang memakan tuan.
Jahat gilanya.
Jahatnya.
Jahat.
Keji.

Tsk.

Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf.
Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf.
Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf.
Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf.
Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf. Minta maaf.

Kesalahan dan kejahilan itu semua.. aku yang punya. Sangat minta maaf. Minta maaf sangat. Bahasa aku kadang-kala sangat kasar. Isk.. kan dah rasa bersalah sampai akhirat.

Ya.

Kalau minta maaf berguna. Nak polis buat apa kan.

Peraturan Berkawan

  1. Jangan kasari kawan.
  2. Bergurau jangan melampau.
  3. Hormat hak kawan.
  4. Jaga hati kawan.
  5. Sabar dengan perangai kawan.
  6. Terima kawan seadanya.
  7. Jangan tikam kawan.
  8. Berat sama dipikul. Ringan sama dijinjing.
  9. Kawan tanya baik-baik.. jawab baik-baik!
  10. Jangan hina kawan.
  11. Dia gelak-gelak luar je nampak. Dalam gila rabak. Mana nak nampak.
  12. Kawan nampak macam bermasalah, datang offer diri tolong. Jangan dipanggil baru nak datang tolong. Useless betul.


What you give.. you get back.

Ingat itu.

Peraturan berkawan.

Aku terlupa.

T___T

I'm so sorry_

Sambung baca...

Kategori:

Monday, March 02, 2009


_Sabtu lepas. Jam 8 pagi. Sampai 8 malam. Straight. Bersama Fotopages Malaysia. Atau nama barunya, Fotomedia Malaysia.

Amazing Photo Race.

Yap.

Memang sebiji.

Memang macam Amazing Race yang korang tengok dalam peti tv itu. Lari sana. Lari sini. Lari cari checkpoint. Kena jawab soalan. Dalam masa yang ditetapkan. Dalam satu pasukan.

Cuma bezanya..

Kena ada kamera.
Dan kena ambil gambar.

Memang penat nak mati. Bak kata Buttet, ambil ujian sijil rendah persilatan pun tak pancit macam ini. Kiranya, waktu kena belasah dulu, sepak terajang bagai masa ujian sijil itu memang tak boleh nak celen kepenatan masa join Amazing Photo Race ini. Lebam-lebam masa ambil ujian itu pun tak mampu nak celen lebam masa nak cari gambar. Memang macam rasa pergi membajak sawah pakai tangan dari pagi sampai senja, pendek katanya.

Sebabnya..

12 jam berjalan. Sepanjang hari. Main paintball kena tembak bertubi-tubi gila hebat tembus badan pun tak sakit macam ini. Gila merekah tulang dibuatnya. Mungkin inilah perasaan membajak sawah secara manual. Habis tulang empat kerat bertaburan. Mati segan. Hidup pun segan. Sebab dah bertaburan. Kesian.

Ini baru dipanggil kais pagi makan gambar, kais petang makan lensa kamera.

Hah.

Boleh bayang tak betapa 'Amazing'nya dia punya amazing itu.

Kiranya.

Kalau ada wartawan tanya apa perasaan anda selepas habis aktiviti ini..

"Syok! Ekselen! Memang Thank You Allahhhhh. Tapi.. saya nak balik. Saya nak balik!!!"

Pergh.
Penat tak terkata.

Ok. Ok.

Ini diari.
Nak baca, sila.
Tak nak kalau.. cukup takat ini saja.

Team 8 - 8 Lagi.

Ya.
Ini nama team kami, 8 lagi.
Kedengaran lebih kacak bukan.

Maksud di sebaliknya. Mungkin kali ke 8 punya Amazing Photo Race baru berjaya menjadi pemenang.

Soalan Foto Wajib.
Mana-mana checkpoint pun boleh ambil. Asalkan ada gambar. 4 biji foto wajib.

Soalannya:

  1. Photo of the Month: Reflections on The Street

  2. Modern Public Transportation

  3. The Beauty of Kuala Lumpur

  4. Hunter While Hunting



Checkpoint 1.
KLCC. 9 - 11 pagi.
Kertas hijau. 15 soalan. 15 ok. 15 keping gambar. Dalam masa 2 jam. Dengan syarat, tak boleh ambil gambar premis dalam KLCC. Kiranya.. mengagaulah di sekitar KLCC di kala matahari hampir tegak di atas kepala. Nak ambil gambar tajuk Melengkung punya pasal sampaikan tersungkur. Langgar besi. Bengkak lebam terus lutut.

Soalannya:
  1. Gaya Hidup Sihat

  2. Membaca

  3. Manis

  4. Arca

  5. Percuma

  6. Lima

  7. Berkilat

  8. Laju

  9. Kedut

  10. Sempit

  11. Kuasa

  12. Lembut

  13. Pola Islam

  14. Melengkung

  15. Bapa dan Kanak-kanak



Checkpoint 2.
Masjid Jamek. 11.00 - 1.00 tengahari.
Kertas kuning. 15 soalan. 15 juga ok. 15 keping gambar lagi. Dalam masa 2 jam. Turun je LRT Masjid Jamek, masa nak keluar itu.. pintu LRT tak nak buka. 1.. 2.. 3.. 8 saat. Panik kejap. Automatik berlari ke pintu sebelah. Sabar jelah. Dalam berjuta pintu LRT itu, pintu depan kitorang itu je yang tak nak buka. Hah. Apa maksudnya itu.

Soalannya:
  1. Warisan

  2. Grafiti

  3. Persediaan

  4. Pakaian Seragam

  5. Original

  6. Tergantung

  7. Berwarna-warni

  8. Berat

  9. Kosong

  10. Kerja Berpasukan

  11. Basah

  12. Seniman

  13. Belang-belang

  14. Pecah

  15. Jambatan



Checkpoint 3.
Pasar Seni. 1.30 - 2 tengahari.
Kertas ungu. 2 soalan. Kena ambil gambar 2 keping. Time inilah kena solat. Time inilah juga kena makan. Time ini jugalah kena pergi bilik air. Time lain tak sempat nak selit punya. Merangkap kena habiskan dulu tugasan.

Soalannya:
  1. Sedap

  2. Rehat



Checkpoint 4.
KL Sentral. 2 - 4 petang.
Kertas biru. 3 soalan. Kena ambil gambar 3 keping. 30 soalan kuiz. Cari jawapan dalam KL Sentral. Hah. Sampai naik muak aku dengar perkataan KL Sentral itu. Nak menyinggahnya lepas ini apatah lagi. Kali ini. Kiranya dah tahu a sampai z lah pasal KL Sentral ini. Segala info di hujung kuku saja. Sampai sebu nak muntah pusing KL Sentral. Kalau nak tanya, sila. Gua info center.

4 petang - 7 lebih-lebih malam.
Semua team bergelimpangan depan KFC. Buat macam KL Sentral itu kitorang yang punya. Selamba kering je bergelimpangan. Masing-masing sibuk nak transfer gambar. Dengan laptop bergelimpangannya. Dengan kamera gabak bersepah-sepahnya. Dengan begnya. Dengan kasutnya. Dengan topinya. Dengan pesertanya. Segalanya bergelimpangan. Tinggal nak kena saman.

Ini pun dah berapa hari aku karang dekat Notepad.
Malas nak post.

Memang amazing kan_

Sambung baca...

Kategori:

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.