Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Friday, November 13, 2009


_Saya rasa.

Saya lebih banyak menggunakan otak di sebelah kanan.

Ini kerana.

Saya sukar mengingat nombor. Saya tidak pandai membaca peta. Segala percakapan manusia sukar saya ingati. Saya selalu clueless. Saya selalu lambat menangkap percakapan manusia. Saya tak suka apa yang orang suka. Saya tak suka buat apa yang orang suruh buat. Saya suka membaca dari belakang ke depan. Saya suka mencuba semua benda-benda baru bak kata orang-orang tua, menempah maut.

Saya senang mengecam wajah manusia berbanding mengecam arah jalan. Saya selalu berimaginasi telah menyelesaikan perkara tersebut waemah saya belum mulakan pun lagi perkara itu. Cara saya menghafal adalah dengan melihat gambar, warna dan menghubungkaitkan mereka. Saya selalu sesat jalan. Saya adalah pembaca tegar semua jenis manual.

Dan yang paling penting.

Saya selalu tersilap hafal tarikh.

Hinfff....

-_-"

Sebelum itu, perihal otak kiri dan otak kanan.


Otak Kiri

The left hemisphere specializes in analytical thought. It is responsible for dealing with "hard" facts such as abstractions, structure, discipline, rules, time sequences, mathematics, categorizing, logic, rationality, and deductive reasoning. It is also responsible for details, knowledge, definitions, planning, goals, words, productivity, efficiency, science, technology, stability, extraversion, physical activity, and the right side of the body. Left hemisphere ability is the predominant focus in school and society.

Otak Kanan
The right hemisphere specializes in "softer" aspects than the left hemisphere. The right hemisphere is responsible for intuition, feelings, sensitivity, emotions, daydreaming, visualizing, creativity, color, spatial awareness, and first impressions. It is also responsible for rhythm, spontaneity, impulsiveness, the physical senses, risk-taking, flexibility and variety, learning by experience, relationships, mysticism, play and sports, introversion, humor, motor skills, and the left side of the body (the old belief that left-handed people are more creative does hold some scientific credence). The right hemisphere also has a holistic method of perception that is able to recognize patterns and similarities and combines those elements into new forms.

Kalau mahu ambil ujian pemeriksaan otak, sila ke sini.

Ok.

Sambung semula.

Di mana saya tadi?
Alah, dah lupa.

Hah!
Saya selalu tersilap hafal tarikh.

Ya, di situlah saya tadi sebelum saya menyampuk percakapan sendiri.

Pagi tadi. Borak dengan Dani perihal kenduri. Yang saya sangkakan esok adalah tarikhnya. Beria-ria plan dengan Dani bagai nak rak. Dan akhirnya saya pun menyuruh Dani print satu salinan untuk dia dan saya print satu salinan untuk diri sendiri.

Tiba-tiba....

Lagi beberapa saat sebelum Dani print, saya terperasan tarikh pada kad itu. Beberapa saat jugalah saya zoom in dan zoom out mata melihat kad kecil di Facebook itu. Sejenak saya confuse. Di dalam bulan manakah saya sekarang? Saya menjeling ke arah kalendar dan terpandang bulan yang terpampang di hadapan saya.

Oh.
November.

Eh!
Ah, sudah!

Sepantas kilat saya tergesa-gesa menyuruh Dani memberhentikan kerja mencetaknya. Dan seterusnya kamu boleh baca di sini.

Ada hati nak pergi kenduri orang sebulan awal. Nasib baik aku tak singgah ke sana dengan Dani sambil berbaju kurung melawa-lawa. Dan sangat nasib baik aku suruh Dani pergi print dulu kad itu.

Kalau tidak....

Memang melopong je kami ke Perak. Mesti orang kampung semua terpinga-pinga.

Cis!

Ini memang antara koleksi peristiwa yang Dani tak dapat lupakan.
Tentang saya.

Hinfff....

-_-"

Malu gila_

Kategori:

13 Responses to "Malu Saya"

BasicCX said :
November 13, 2009 at 12:07 PM
Assalamualaikum,

[Tiada komen...]
famia said :
November 13, 2009 at 12:10 PM
basic:waalaikumsalam wbt. yela. gelakla... gelakla.
ayumi said :
November 13, 2009 at 1:58 PM
salah tengok tarikh ni bukan normal ke? rasa banyak je kes tersilap tengok tarikh ni. kenapa nak malu plak?
Dani neh said :
November 13, 2009 at 2:31 PM
[sambungan dari http://jemputz.blogspot.com/]aaaaaahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaa kuhuk kuhuk aaaarghahahahah
Nana CS said :
November 13, 2009 at 2:32 PM
faminye.

salah peta, salah jalan, salah tarikh.

comel.
eyena said :
November 13, 2009 at 2:34 PM
hehehe.. apa laa kamu ni..hehe

ingat nombor ni 10 19 16 87 63 45 15680..


hehehee cepat2 belatih guna otak kiri supaya tak tersalah lagi p kenduri awal..ekekeee
cacah said :
November 13, 2009 at 3:52 PM
hmmm.
at least belum buat apa2 lagi dan baru saja menyemak tarikh. okaylah tu.

:)
famia said :
November 13, 2009 at 3:58 PM
ayumi: hehe. aku malu sbb aku ada perasaan malu.

dani: cis!

nananya: huish, tu langsung tak comel tu. perangai tak semenggah. harap2 ko tak tiru.

eyena: susahnya nak hafal. tapi, nombor itu tiba2 senang pula terpacak dalam kepala.
famia said :
November 13, 2009 at 3:59 PM
cah: hehe. itulahnya.
Fyza d.Hana said :
November 13, 2009 at 5:41 PM
kita ni sekapal la.. uuu..
etyobek said :
November 13, 2009 at 9:18 PM
saye pon malu jugak.. seb baik sy x ikut gi perak sesame.... muhahahahahhahahaahhahahahh

bkn br smlm ko salah tarikh trening gak ke? ops... hihihih..
November 15, 2009 at 7:24 AM
assalamualaikum nasib baik tuhan berbuat sesuatu pada otak dan mata untuk bertindak he he
aPiHaSe said :
November 18, 2009 at 2:41 PM
salam..bukan ke mende2 yg berkaitan ngan nombor gune otak kiri??

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.