Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Friday, November 27, 2009


_Ada satu soalan.

Aku nak tanya.

Tapi jangan tanya kenapa aku tanya. Sebab ini aku yang tanya dulu. Jadi, sila jawab mengikut kefahaman sendiri. Aku bertanya sebab terlahirnya kemusykilan. Sebab terasa ingin bertanya. Sebab perlunya ambil tahu. Lain orang lain jawapannya. Itu dah memang pasti.

Maka.

Soalannya....

Kenapa bersolat kena pakai kain telekong?

Hah.

Kenapa_

Kategori:

8 Responses to "Kenapa...."

paiseh said :
November 28, 2009 at 12:07 AM
pakai telekong laa.. takkan pakai mini skirt pulak~
azrie hafiz said :
November 28, 2009 at 1:15 AM
http://ppisksk.blogspot.com/2009/05/pakaian-perempuan-ketika-sembahyang.html

Note: Banyak lagik source2 kemusykilan agama nih.Bende2 camnih boleh google je skarang. Huhu.Bertanyalah kepada yg tahu, bukan macam Paiseh.
curX said :
November 28, 2009 at 3:54 AM
ni just my doposen la ek. kalo pkai telekong ni menutup aurat & sopan ketika mengadap tuhan. tak fair la kalo kena pkai kemas2 & cantek2 kalo nak mengadap raja. siapa lagi beso raja ke tuhan? same2 la kita renungkan.. (cewah ayat! :P)
Pejalan Kaki said :
November 28, 2009 at 5:11 AM
mengikut kefahaman aku, pakaian ketika solat ialah yang menutup aurat mengikut syara' yakni bagi perempuan, tutup semua kecuali muka dan tapak tangan. makanya, kalau pakaian kamu tu dah tutup aurat, orayt saja.

sepatutnya apa yang kau pakai kat luar boleh pakai dalam solat. perintah tutup aurat bukan untuk solat sahaja, kan ?

tapinya, masyarakat melayu ni lebih bersopan dari biasa. kita sediakan persalinan khas untuk mengadap raja segala raja. kira ni macam extra something for the Only One lah.

tapi, janganlah kita jumud sangat sampaikan bila pakai baju kurung untuk solat dikatanya tak sah solat kita tu sebab tak pakai telekung.

wallahu3lam.
November 28, 2009 at 5:27 AM
sebab baju yang dipakai masa itu tak memenuhi ciri-ciri menutup aurat yang sempurna. sebenarnya, tak pakai telekung pun boleh untuk solat. pakai pakaian menutup aurat sudah memadai.
famia said :
November 28, 2009 at 9:32 AM
paiseh: lu ni cuba jawab betul2 sikit. kata nak jadi ustad.

azrie: hehe. terima kasih.

kurk: ye. sepatutnya kena bertelekong di mana-mana saja. baru adil sikit mungkin ek.

pejalan kaki: ye. perintah tutup aurat bukan sewaktu bersolat saja. tapi sangat aneh sebab perempuan boleh menutup aurat ketika bersolat tapi tidak pada waktu2 lain. ye berbaju kurung labuh dan berstokin boleh saja bersolat. tak salah. asalkan lengan pun bertutup bagai.

puding: hehe. ye.
Ezad said :
November 28, 2009 at 12:31 PM
sapa kata solat kena pakai telekong?

tak kira apa nama pun, asalkan tutup aurat..

kalo baju kurung tu dah tutup aurat, pakai je la baju kurung tu...
awi said :
December 13, 2009 at 12:05 AM
ko pakai telekung ajeke? dlm tapakai ape2?

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.