Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Monday, May 18, 2009


_Ini bukan kisah si Tanggang, anak derhaka.

Tapi.

Ini kisah sebatang tulang yang tidak akan hancur di dalam tanah. Tulang yang patuh kepada Tuhannya. Malah, kebangkitan manusia akan bermula daripada sebatang tulang ini ketika hari Kiamat nanti. Yang mana, masih setia dalam keadaan rupa bentuk asalnya. Yang mana, tiada cacat celanya.

Tulang itu,
bernama..

Si Tungging.

Pernah dengar?

Atau dikenali juga sebagai..
Tulang Sulbi.

Atau juga..
Coccyx.

Tulang Sulbi

(Rujukan di bawah dipetik sebulat sebiji daripada www.eramuslim.com)

Tulang Sulbi adalah tulang terbawah dari vertebral column (tulang punggung). Disebutkan dalam banyak hadis bahawa tulang ini adalah asal mula manusia, bahawa daripada tulang inilah mereka akan dibangkitkan pada hari Kiamat dan bahawa tulang ini tidak hancur di dalam tanah.

Hadis-Hadis Nabi Saw:

  1. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasul saw bersabda, ‘Semua bagian tubuh anak Adam akan dimakan tanah kecuali tulang sulbi yang darinya ia mulai diciptakan dan darinya dia akan dibangkitkan.’ (HR Bukhari, Nasa’i, Abu Dawud, Ibnu Majah dan Ahmad in Musnad-nya, dan Malik in kitab al-Muwaththa’).

  2. Diriwayatkan Abu Hurairah bahwa Rasul saw bersabda, ’Ada satu tulang pada anak Adam yang tidak dimakan tanah.’ Mereka bertanya, ‘Apa itu, ya Rasulullah?’ Beliau menjawab, ‘Tulang sulbi.’ (HR Bukhari, Nasa’i, Abu Daud, Ibnu Majah, Ahmad dalam kitabnya al-Musnad, and Malik dalam kitabnya al-Muwaththa’).


Jadi, hadis-hadis tersebut jelas dan memuat fakta-fakta sebagai berikut:

  1. Manusia diciptakan mulai dari tulang sulbi.

  2. Tulang sulbi tidak hancur.

  3. Pada hari Kiamat, kebangkitan manusia bermula dari tulang sulbi.


Cool kan?

Cepat cakap Subhanallah 8 kali_

Kategori:

12 Responses to "Si Tungging"

famia said :
May 19, 2009 at 9:19 AM
subhanallah..
subhanallah..
subhanallah..
subhanallah..
subhanallah..
subhanallah..
subhanallah..
subhanallah..

yeay!
first.
May 19, 2009 at 11:47 AM
er .. tungging? tongkeng eh?

dikatakan sbb tu kalo nk buat pemindahan kubur2 lama, dibuat pada waktu malam. sbb by right - tulang temulang manusia kalau dah berpuluh2 tahun mesti dah bersebati dengan tanah (kecuali para hafiz apatah lagi para syuhada). tulang tongkeng/sulbi akan kekal ada, dan bercahaya (bagi orang Muslim)

dikatakan sebegitu la. aku pun ingat2 lupa sbb dulu belaja kt skolah agama joho zaman budak2 (belum akil baligh lagi taim tu huhu). lagipun aku tak penah lagi terlibat dlm pemindahan kuburrr ..

sebegitulah alekesahnyeh.
Dani neh said :
May 19, 2009 at 1:20 PM
kat belah mana ha?
May 19, 2009 at 2:01 PM
SUBHANALLAH (8X)

ekselen sungguh..
famia said :
May 19, 2009 at 2:50 PM
dope: ohoo.. dari situ ke dapat term tongkeng ayam tu? aku tak tahu menau pulak. pemindahan kubur lama? wooo.. baru taulah. cool. tengs bgtau dope.

dani: hehehe. dani ko tak bace ni aku tules pendek je atas tu. sila rujuk balek.

ainkarim: kann.
M-I-N said :
May 19, 2009 at 8:07 PM
Maha Suci Allah.
dapat lagi satu ilmu hari ni.
mekasih :)
May 19, 2009 at 10:02 PM
Dani neh said :
May 19, 2009 1:20 PM
kat belah mana ha?

tulang belakang yg paling bawah sekali.
wanxz said :
May 20, 2009 at 12:05 AM
"kreek..kraak.."
kasik pusing pinggang...dan..
"Oooo..."
Anonymous said :
May 20, 2009 at 8:01 AM
subhanallah
famia thanks 4 sharing :)
famia said :
May 20, 2009 at 8:24 AM
min: hehe. sama2. baru tau gak ni.

dope: tengs leftenan.

wanxz: hehe. kalau mahu tulang sulbi itu lembut sedikit.. rajin2lah beramal dan bersolat. mudah sikit tulang tu dilentur. itu.. teori ayahlah.

anon: ye sama2. baru tau gak ni.
May 20, 2009 at 10:00 PM
hehe. thanx akak! hihi
Nana CS said :
May 23, 2009 at 8:01 PM
teringat arwah ayah aku.

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.