Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Saturday, April 11, 2009


_Tengok kagum tak kagum. Cuba.

Waktu lunch break. Encik Khoo menegur. Encik Khoo ini berbangsa makan kerbau pendek. Umur dia pun memang dah surut. Lebih tua daripada ayah. Walaupun Bahasa Melayunya masih merangkak-rangkak dan berterabur.. tapi dia suka je cakap Bahasa Melayu dengan budak Melayu.

"Mim Alif Kaf Nun. Betul kan eja makan?"

Terkedu aku kejap.

"Ha. Yep. Correct. You pernah belajar ke?"
"Pernah. Dekat UM."
"Waa.. memang mandatory ke you ambil saja-saja?"
"Optional. Tapi I ambil. Nak belajar."
"I see. Waa.. cool."
"Hehe. Tulis Jawi pun boleh sikit-sikit."
"Waaa.. hebat."


Kagum tak kalau orang Cina pun pandai mengeja Jawi. Pandai tulis Jawi. Kenal huruf Jawi. Orang Cina pun pandai nak belajar bahasa Jawi. Itu belum lagi kalau ada yang belajar membaca Al-Quran. Belajar bahasa Arab bagai.

Kagum kan.

Orang Melayu. Ramai je lagi yang tak reti mengeja Jawi. Menulis Jawi apatah lagi. Nak kenal huruf Jawi pun belum tentu lagi. Nak belajar Jawi lagilah malas. Minat apatah lagi. Baca Al-Quran pun merangkak-rangkak lagi. Kalau pandai baca pun bukannya rajin nak baca hari-hari. Sanggup itu hari-hari main Facebook (akulah itu.. isk). Tapi sikit pun taknak cuba improve.

Kagum kan.

Berapa ramai yang ekselen bahasa Jawi..?

Angkat keyboard, sila_

Kategori:

28 Responses to "Cina Jawi"

MaJa said :
April 12, 2009 at 5:05 AM
angkat keyboard~~~
famia said :
April 12, 2009 at 8:23 AM
Maja: hehe.. ba alif ga wau sin. ekselen.
mist said :
April 12, 2009 at 9:33 AM
saya pong~ ta ra ba alif hamzah kaf.. huhu skrg nie rase spt bahase jawi dn melayu terpinggir. dn entah nape bile keje kampeni cina..rase blaja bhase cina menjadi satu keperluan..
KoTakGiJordanKanEsok? said :
April 12, 2009 at 10:25 AM
wahai tuan umah.. dah install ke installer kebod jawi yg aku bg tu.. kalau dah, ape kate cube try wat entri dlm tulisan jawi skali.. pastu tgk bape ramai yg angkat kebod or hempas kebod.. muhahaahhaha... ade bran??? :P
famia said :
April 12, 2009 at 11:21 AM
mist: hehhee. belajar utk tambah ilmu takpe. tapi jangan dilupekan bahasa Jawi ngn Arab tu jugek ye.

AkuGiJordanEsok: belum install lagi. pc aku tengah berjuta virus ni. adehh.. oh ye. aku gi jordan esok. nak install sapron balek semule. pastu next day pon kene handle training bagai. rabu atau kames mebi kat opis balek kot.
April 12, 2009 at 12:52 PM
sampai nak patah kebod cc ni aku nak angkat.

hehe.
syahza said :
April 12, 2009 at 1:49 PM
/me angkat laptop... kebod melekat kt laptop
el said :
April 12, 2009 at 3:47 PM
اف ايت أغكات كيبورد؟

hehe°
famia said :
April 12, 2009 at 4:12 PM
7kaki: aa.. tu tanda-tanda nak riak tu.

syahza: ahkahkhaks. maksudnye ape tu kak? hahaha.

el: eceecececeh.. eksen ye.
boy_bershaje said :
April 12, 2009 at 7:09 PM
Kalau angkat tangan je boleh tak cikgu :P. Saya xde keyboard. Skate board adelah kih kih kih
famia said :
April 12, 2009 at 9:05 PM
boy: ahkahaks. hah. angkatlah.
omarkhayam said :
April 12, 2009 at 11:40 PM
ba alif ba ya..ini je budak2 tau..sbb mak bapak mereka selalu sebut...~taip sambil keybod terangkat
April 13, 2009 at 12:31 AM
insaf..

padahal baca merangkak2.

saya letak kebod bawah meja..
landaklaut said :
April 13, 2009 at 2:25 AM
Bank of china pun ada tulis jawi. Hangkat keyboard jugak. Hehe.
famia said :
April 13, 2009 at 8:10 AM
omarkhayam: hehehehe.

7kaki: ekselen.

landak: hehehee. wohoo.. keje situ ke.
nurnana said :
April 13, 2009 at 11:41 AM
aku pandai eja ni je.
نورنانا

eh, xla.. byk aku tau. tp tak terel sgt la.
buzzybug said :
April 13, 2009 at 12:52 PM
kagum!! aku pun merangkak2 ni nak baca. lagi la merangkak kalo korang tulis guna tulisan rumi. adehh...
M-I-N said :
April 13, 2009 at 5:17 PM
bile leh turunkan keyboard ni.lam ta ya ha ni.
famia said :
April 13, 2009 at 7:06 PM
nananya: hehehe. ekselen.

bazi: hehehe. sama dengan.

min: hahahahaha. turunkan sekarang.
menteil said :
April 14, 2009 at 3:58 AM
hehe.. baca jawi nie boleh cepat lupa kalau tak diamalkan...
contoh aku sendiri.. alamak!
famia said :
April 14, 2009 at 8:13 AM
menteil: hehehe. tau xpe. amalkan jawi selalu.
zek said :
April 14, 2009 at 3:22 PM
sin alif ya sin wau dal ha ga ya lam alif sin ba alif ba ta kaf dal alif kaf ro jim alif

-sila terjemahkan.Harap maklom
April 14, 2009 at 3:35 PM
“Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia.” (Al-Anfaal 8:74)

Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya….dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq
OrgBelakang said :
April 14, 2009 at 3:58 PM
ساي مڠنتوك٠٠٠ مالس نك بوات كرجا٠٠٠ حوحوحو٠٠٠
famia said :
April 14, 2009 at 10:08 PM
jeg: hehe. jgn jadi gile dulu. kalo da takde keje.. ade banyak benda lain boleh buat. cuba google. tak pun buatla freelance part time ke ape ke. amacam?

anak pendang: salam ziarah. terima kasih. insyaallah.

suhaila: hehehe. kalau berani.. tulislah tulisan jawi pakai font tangan sendiri. amacam? hehe. barulah hilang ngantok beb.
April 15, 2009 at 6:44 AM
hehe
hehe
hehe
13may said :
April 15, 2009 at 10:08 PM
aku tak buta jawi :D
famia said :
April 17, 2009 at 10:17 AM
akmar: :p

13mei: yeay! ekselen.

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.