Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Thursday, October 30, 2008


_Tak begitu senang nak jadi manusia.

Semoga imanku belum lari alignment. Semogalah. Tekanan dari depan, belakang dan kiri kanan. Entah berapa kali kena pam. Kadangkala. Terasa semacam imanku sudah tercabut rim. Kadangkala. Terasa semacam imanku sudah meletup tergelek paku. Pun iya juga. Botak tayarnya. Pun iya juga.

Apa-apa pun.
Tengs..~~

Jumaat sampai Isnin aku takda sini. Mencari ketenangan jiwa yang hitam metal. Harapnya jumpa. Kalau dalam tempoh aku takda tu, aku takda terus sampai bila-bila.. makanya aku dahulukan dengan ucapan minta maaf kepada semua manusia seluruh dunia walau di mana jua anda berada.

Dengan ucapan..
'Kalau maaf itu berguna, nak jadi manusia buat apa'.

Episod terakhir. Yang buruk, degil, keji, hati busuk, tamak haloba, pentingkan diri sendiri, menyakitkan hati, suka bangkang cakap orang, rakus, tak sabar dan menyusahkan orang itu semua memang datangnya dari aku saja. Jaga diri. Mekap peribadi_

Sambung baca...

Kategori:

Wednesday, October 29, 2008


_Aku dah tahu kenapa kami sinonim.

Si toilet. Dengan aku.

Bertahun-tahun juga mencari asal usulnya.

Masa sekolah rendah. Jadi pengawas. Kena jaga toilet. Waktu rehat. Entah apakejadah motifnya. Kena jadi pak pacak senyum-senyum manis jaga depan toilet. Memang terasa hiba. Tapinya. Hiba dalam iman saja. Baling-baling senyuman manis. Walaupun bau toilet itu tak adalah manis mana. Balingkan saja. Kata sedekah.

Kalaulah dulu aku ada kebijaksanaan. Dan secolek akal yang tak berapa nak cerdas. Dah lama aku letak tupperware bekal makanan depan toilet. Boleh kutip duit. Tak banyak mana pun kena bayar. Dalam 25sen jadilah. Boleh juga buat beli ChokiChoki. Dulunya. Harga ChokiChoki mahal gila. Nak beli sebatang pun tak mampu. ChokiChoki cuma dinikmati oleh golongan berada saja.

Kesianlah.
Tapinya. Waktu itu. Aku dan toilet dah bersatu hati.

Masa sekolah menengah. Jadi AJK Pengurusan Asrama. Bahagian toilet. Tengok. Toilet lagi. Kali ini. Kena jaga kebersihan toilet. Kalau ada 'najis' yang tak berapa nak boleh edjas dekat dalam itu. Dan kalau ada 'roti kering kotor' yang tak berapa nak cekap duduk dalam sanitac bin yang sepatutnya. Memang masaklah rollcall malam itu. Boleh bertukar jadi Darth Vader woi.

Henss.. henss... hembus.

Kesianlah.
Tapinya. Waktu itu. Aku dan toilet dah bersatu hati.

Bila dah dewasa yang tak berapa nak dewasa. Tapi matanglah juga pendek katanya. Kerja aku mesti tak lain tak bukan cuci toilet. Asal kepala rasa macam nak berangin suam-suam kuku je terus basuh toilet. Asal toilet rasa macam nak berangin suam-suam kuku je terus basuh aku. Gila terpelihara daripada godaan nafsu baran. Cemerlang.

"Dani.. ko cuba identify apa passion kau. Dari situ baru boleh go. Buat freelance ke apa ke. Part time. Boleh tambah duit lebih."

Selalunya. Itu jelah yang aku berbuih nasihatkan Dani. Passion. Part time. Duit. Passion. Part time. Duit. Disebabkan itu. Aku rasa aku dah jumpa passion baru. Selain nak buat freelance photography. Aku rasa dah boleh kemaskini dan kembangtaraf passion aku. Dah layak ini.

Aku ingat nak buat freelance cuci toiletlah_

Sambung baca...

Kategori: ,

Tuesday, October 28, 2008


_Mulai dari Sabtu lepas. Sampai bila-bila.

Aku isytiharkan.

Aku dengan Dani tak suka Kajang. Kajang tak sepatutnya dimasukkan dalam peta Semenanjung Malaysia (minta maaf orang Kajang). Atau mungkin.. kami berdua yang tak sepatutnya dimasukkan dalam peta Semenanjung Malaysia.

Ini baru betul Kajang Pak Malau Kajang Aku Rasa Susah Nak Lipat.

Susah betul nak cari Kajang. Dia punya susah itu macam nak cari jodoh. Susah susah. Kalau cakap susah banyak kali, memang confirm jadi susahkan. Tapinya. Rasanyalah kan. Kajang tak ada masalah dengan kami berdua. Kemungkinan besar... kami yang bermasalah.

Tak guna. Tak guna.

Ini makan tuan namanya. Rasa menyirap saja bila nampak signboard Kajang. Kadangkala. Aku dan Dani kesal juga. Kesal pasal kenapalah orang jenis kami ini boleh wujud dekat muka bumi Semenanjung Malaysia. Kalau wujud dekat Uganda ke. Somalia ke. Australia ke. Tak apalah juga. Kami suka. Mungkinlah. Aku rasa mungkin suka. Dani tak tahulah dia rasa macamana punya gaya. Kena tanya pada tuan punya badan. Kalau dia diam, tandanya setujulah. Senang saja kesimpulan jadi orang perempuan.

Kan.

Ha. Sabtu hari itu. Cadangnya nak pergi 2 buah rumah. Nawaitu asalnya nak makan. Tak ada niat buruk langsung. Memang ikhlas nak makan free. Kira berbuat baik dengan sesama manusialah pendek katanya. Tolong makan. Tolong-menolong juga namanya itu. Rumah yang seorang ini dekat Sunway. Yang lagi seorang itu kenduri dekat Kajang. Memandangkan rumah yang dekat Sunway itu buka makanan sampai jam 3 petang saja. Kami pun terpaksa tolak tepi.

Sedih. Sedih.

Sedih dalam kesedaran sivik. Keluar rumah pun sudah jam berapa woi. Dekat nak jam 3. Dari KL nak bekejar ke Sunway dalam masa kurang 30 minit. Itu luar biasa. Pakai silap mata pun belum tentu lepas. Tolak tepi langgar segala speed trap pun belum tentu sampai. Trafik teruk hujung minggu.

Lagi pula.

Terpaksa berpakaian dan bermekapan secara kacak embun. Maklumlah. Bersangka baik terhadap diri sendiri bahawasanya saham masih tinggi. Jadi perlu sedikit kacak. Dani lagi kacaklah tapi. Berkebaya woi. Ini kerana saham tinggi. Saham tinggi. Walaupun cuma nak pergi tolong makan free. Siapa lagi nak up diri sendiri. Kalau bukan aku dengan Dani sendiri.

Kan.

Ha. Kami masuk KESAS. Keluar Sungai Besi. Tembus kawasan UPM. Lalu sebelah Uniten. Nampak exit Kajang. Belasah masuk. Dengan harapan setinggi gunung. Bahawasanya.. basic saja nak menyampaikan ke Kajang ini. Seperti di hujung jari. Pusing Kajang. Cari Prima Saujana. Pusing punya pusing. Semua pun poskod Kajang.

Pening.. pening.

Di saat itu, baru dapat kesedaran. Fakta Kajang gila luas dan besar adalah sahih rupanya. Pusing punya pusing. Jumpa Bangi. Tak jumpa Kajang balik. Keluar masuk Bangi. Jumpa Kajang balik. Keluar balik Bangi. Terus masuk Cheras. Keluar Cheras. Terus masuk Highway besar. Mana Kajang man..?!?!

Tak guna.

Jam dah nak pukul 4 lebih. Dekat ke 5 petang. Dah boleh senja ini. Ada hati nak pergi kenduri kahwin petang-petang buta. Jangankan sisa makanan. Periuk belanga pun belum tentu jumpa. Pakailah sekacak alam. Senyumlah semanis gula. Harapanlah nak dapat makanan free.

Kesudahannya.. give up.

Harapan tinggal kenyataan saja. Sepenuh hati kami berputus harap. Pusing celah mana pun nampak signboard Kajang saja. Namun. Batang hidung Kajang itu tak kelihatan mana pun. Bikin membara rasa di dada saja. Mana Kajang. Mana..?!?! Kajang kejam. Kejam.

Kiranya.

Korang faham tak apa yang kami alami. Trauma dengan Kajang. Kesianlah. Seorang tak tahu baca peta. Seorang lagi tak tahu tengok jalan. Dia punya chemistry gila berlipat ganda. Sampai kiamat pun belum tentu jumpa Kajang. Sedih sedih. Makanya. Mulai dari Sabtu hari itu. Kami isytiharkan kami tak suka Kajang. Tak suka. Tak suka.

Kajang.

Kesianlah kami_

Sambung baca...

Kategori: , ,

Saturday, October 25, 2008


_1 kad biru gelap. 1 bookmark kayu. Bertatahkan lembu.

Kad Dani

This is what she said.

Dearest Xai,
I like you because... kau nih pelengkap aku. Aku punya ying. Kau punya sengal orang tak boleh senang-senang nak tiru. Kau pelik tapi itulah normal kau. Kau terima aku as it is. Kau pengsabar. Kau Data Center. Walaupun kau rajin defrag, tapi banyak gak file tercicir.. hahak. Dory yang kronik. Nih aku blah dari Vesapek aje.. tapi bukan dari hidup kau. Alhamdulillah tuhan panjangkan lagi umur aku. Kita GENG sampai mati, oke. Memang aku akan miss kau. (Nanti aku misskol.. hahak). Ailefyulah, xai. Kau memang SNIPER aku. Time kasih sudi lagi kawan dengan aku, huhu.. Arghh.. AKU RINDU KAU NANTI NI..!!


Pagi itu. Kami gelak-gelak. Ceria semungkin yang boleh. Bersama kerja yang selambak gunung. Di saat-saat akhir. We laughed. Banyak banyak. We laughed. Dan kerja sampai mati. Berpura-pura sibuk di saat-saat akhir. Supayanya. Takkan teringat pun ini last day Dani. Dekat sini.

Lewat petang. Kami gelak-gelak. Banyak banyak. Ceria semungkin yang boleh. Waktu nak balik. I sent her off. Sampai dekat kereta. Masing-masing sunyi sepi. Gelak pun tak. Serius pun tak. Silent mode. Masing-masing buat-buat cool. Dani hulur tangan. Salam. Tanda nak balik. Yang mana takkan balik-balik ke sini lagi. She smiled.

Finally. She said it.

"Xai, aku sedih.."

Yang ditahan-tahan semua terlepas. Masing-masing punya air muka kontrol macho semua habis hilang. Aku hulur tangan. Dani hulur tangan. We hugged each other. Lama. Cried. Sobbing. Sobbing. Sobbing. Macam anak-anak kecik. I bid her farewell. I wished her good luck. And I left. Itu saja. Masih sobbing. And sobbing. Sedih. Sangat-sangat. Sebab dia pergi dalam terpaksa. Dem him. Ya. Aku curse. If only they knew. Anyway. Thanks for your effort dalam memisahkan kami. Ya aku tahu. Aku boleh jumpa Dani lagi. Tapinya. Bukanlah dia kena blah atas sebab ini.

Dem him.

She left. I left. We left you.

Anyway. Ask me nothing. Case closed. I won't say a thing. Never. Ever. Benda dah jadi. I'll promise I'll forgive him. When the time has come. I'll promise I won't regret. Percaya dengan Allah. Kerja Dia. Ada hikmahnya. Time will heal. Insyaallah. Mari percaya kepada Allah. Percaya kuat-kuat. He has plans for us. Ya. Ya. Redha saja. Ada hikmahnya. Ya. Ya.

Dani.
I'll miss you like hell too my dear friend. Jaga diri. Mekap peribadi_

Sambung baca...

Kategori: , , ,

Friday, October 24, 2008


_Secara jujur. Terang. Jelas. Lagi bersuluh. Aku tak berapa pandai layan tag. Sebab. Sebab tak kacaklah layan tag woi. Haha. Anyway. Terima kasih banyak-banyak. Dekat mereka yang sudi nak tag. Tanpa mereka. Siapalah blogger.

Kan..~~

Tag 1
Pemberi: Pacik Nuaeman


  1. Berapa pasang baju raya aku tahun ni dan apa pulak warnanya?
    Ada.. 2 keping. Sebetulnya itu baju ofis. Tapi mak dah warning siap-siap suruh forward ke raya. Warna apa eh. Semua color ada. Background putihlah tapinya.

  2. Apakah Makanan Tradisional Raya Kegemaran aku?
    Ketupat. Burasak. Kuah Kacang.

  3. Apakah biskut Raya kegemaran aku?
    Putu kacang. Sama suji.

  4. Berapa banyak duit Raya aku dapat tahun ni dan Berapa pulak aku spend?
    RM10. Apalah. Dah besar pun dapat duit raya. Malu aku.

  5. Aktiviti Malam Raya Aku?
    Main bunga api. Pasang pelita. Hihi.



Tag 2
Pemberi: Nananya

Panjang alamnyaaaaaaa soalan tag ko nananya.. nangislah.


Name: famia
Sisters: 1
Brothers: 3
Shoe size: 6 atau 7 size wanita tempatan malaysia.
Height: 160cm
Where do you live: Melawati

Have you ever been on a plane: Pernahlah.
Swam in the ocean: Pernah. Tapi itu bukan berenanglah. Itu terapung namanya woi.
Fallen asleep at school: Bukan studentlah namanya kalau tak tidur dekat sekolah.

Broken someone’s heart: Pernahlah.
Fell off your chair: Pernah pernah. Nak duduk je member tarik kerusi. Gila jatuh atas lantai macam cempedak kering. Sakit nak mati.

Sat by the phone all night waiting for someone to call: Tak pernahlah. Takde kerja ke apa.
Saved e-mails: Ada. Kerana email terlalu bahagia (apa ke sengal soalan ni woi).
What is your room like: Dinding pink. Rak buku yang berlambak. Bersama buku-buku. Seperti bilik stor. Tongkang pecah pun iya juga.
What’s right beside you: Dinding pink.
What is the last thing you ate: Nasi. Ikan sambal pedas nak mati. Sayur-sayuran.

Ever had…
Chicken pox: Pernahlah. Gua normal.
Sore throat: Pernahlah. Langsung tak rare.
Stitches: Pernahlah. Masa umur 5 ke 6 tahun. Main lari-lari sampai kepala terlanggar pisau yang terpacak dekat corner dinding kayu rumah.
Broken nose: Tak pernah. Mesti hidung sengetkan lepas itu.

Do you Believe in love at first sight: Ya.
Like picnics: Like. Very very like.

Who was/were…
The last person you danced with: Dance? Diri sendiri.
Last made you smile: Budak-budak silat malam semalam.
You last yelled at: Adik.

Today did you…
Talk to someone you like: Ya. Adik nurse.
Kissed anyone: Ada. Ibunda dan ayahanda sayaAnda.
Get sick: Ya.
Talk to an ex: Tak.
Miss someone: Ada. Dani. Sedih sedih.

Who do you really hate: At the moment.. orang tua tak guna itu.
Do you like your hand-writing: Ya. Hodoh pun tetap kacak di mataku (siapa lagi nak up handwriting sendiri kalau bukan diri sendiri hah)

Are your toe nails painted: Tak.
Whose bed other than yours would you rather sleep in: Dani's.
What color shirt are you wearing now: Hitam kelabu.
Are you a friendly person: Ya (up diri sendiri lagi).
Do you have any pets: Takde takde.
Do you sleep with the TV on: Biasalah itu. Tapi biasanya, I slept with my laptop on and YM on. Haha.

What are you doing right now: Jawab tag yang panjang lagi tak guna inilah!
Can you handle the truth: Ya. Saya jujur. Berani kerana benar huh!
Are you closer to your mother or father: Dulu ibunda. Sekarang ibunda dan ayahanda.
Do you eat healthy: Ya. Sayur sebanyak alam.
Do you still have pictures of you & your ex: Tak pernah ambil gambar masa itu (thank god man.. haha).
If you’re having a bad day, who are you most likely to go to: No one. Only Him.
Are you loud or quiet most of the time: Bising. Kecoh satu dunia.
Are you confident: Ya (up kan saja diri sendiri setinggi boleh).

5 things I was doing 10 years ago:
Masa form 5.
- Ambil SPM dekat Beseri, Perlis.
- Belajar sambil main-main. Result SPM pun main-main hasilnya.
- Ke hulu ke hilir cari kerja kosong sementara nak tunggu result. Aku pernah apply nak jadi tukang kutip hutang kad kredit. Kena gertak orang. Gila takut. Tapinya, airmata itu tiada gunannya.
- Isi borang UPU dan segala jemaah tawaran belajar yang lain. Sungguh desperate.
- Mengsibukkan diri nak belajar driving. Tapi ayahanda tak bagi. Sebaliknya, ayahanda ajar sendiri dekat rumah. Hasilnya, aku rempuh pagar dinding sekolah menengah adik aku. Pasal tak tahu mana satu clutch mana satu break. Macam haram saja.

5 things I would do if I were a billionaire:
- Beli EOS1D Mark II. Plus, segala koleksi lens-lens Canon.
- Bagi seorang 1juta dekat family dengan cousin bagai.
- Beli SEMUA buku Design dan Judith McNaught dan komik-komik Gempak.
- Beli Apple Macbook.
- Mengembara seluruh dunia ambil gambar.

5 of my bad habits:
- Diam dan tak bertegur sapa dengan masyarakat tempatan bila terlalu marah berapi.
- Suka tangguhkan kerja bila tak ada mood nak buat.
- Senang berubah mood kurang daripada 1 saat.
- Cepat lupa. Senang lupa. Selalu lupa.
- Tak tahu baca map. Selalu sesat jalan.

5 places I’ve lived/living:
- Taman Gunung Lambak, Kluang Johor.
- Lorong 8, Kg. Datuk Keramat KL.
- Taman Melur, Ampang.
- Wangsa Melawati, KL.

5 + 1 people I tag:
(Minta maaf kerana berlaku kejam. Saya juga mangsa keadaan. Nak buat, sila buat. Taknak buat.. sudah. haha)
- Anisa
- Kelambu
- LadyUgly
- Riena
- Kakak Putri
- Indrasakty

Oke.
Habis.

Nangislah buat tag panjang macam ini. Nangis. Nangis_

Sambung baca...

Kategori:

Tuesday, October 21, 2008


_Sabtu itu hari. Dalam LRT. Dengan Dani.

"Hari tu dekat KLCC ada SPR. Pelik aku." Aku.
"Pencegah Rasuah ke? Apa diorang buat kat situ?" Dani.

Automatik aku blank.

Aku pandang Dani. Dani pandang aku. Aku blank. Dani tak blank. Aku pula. Semakin-makin blank. Bila Dani tak blank. Aku lagi makin blank. Biar betul Dani ini. Isk.. Dani.. sila tolong fill in my blank. Biar betul budak ini. Nak gelakkan Dani pun macam serba salah. Tapi sebab dah kawan lebih daripada 10 tahun. Aku selamba kering saja gelakkan beliau.

Itu tanda keikhlasan.
Dalam perkawanan lebih 1 dekad.

"Hahahaha.. woi.. kesian betul. Itulah. Orang tak pernah mengundi. Dah 27 tahun pun tak pergi mengundi. Blablablabala.. hahaha.. blablablabala.. hahaha.." Aku gelakkan Dani pakai perkataan.

Baru macam sopan.

"Err.. salah ke?" Dani berkerut.
"Salahlaaaaaaaa.. mana ada Suruhanjaya Pencegah Rasuah. Itu Suruhanjaya Pilihan Rayalah. Mana ada Badan Pilihan Raya. Kau ni.. "

Budak ini memang tak boleh diterima akal kadang-kadang. Macam akulah tu. So, korang semua nampak tak apa pasal aku kawan dengan Dani. Nampak tak? Hah. Nampak kan. Kalau nampak, sila paksa Dani mengundi next pilihanraya nanti ya. Paksa sehabis baik. Tolong mengundi untuk pihak dia pun tak apa. Asalkan nama dia tak wujud dalam Suruhanjaya Pencegah Rasuah itu.

Tolonglah.

Kesian beliau_

Sambung baca...

Kategori:

Sunday, October 19, 2008


_Hah. Natijah salah faham tak bertempat.

Petang tadi.

"Tengah buat apa tu?" Ayah tanya dari sebalik tangga.
"Ada kerja sikit. Kenapa ayah?" Aku jawab dari sebalik pintu.
"Ayah nak kenalkan dengan kawan ayah. Dari Filipina."

Pling..~~
Automatik berderau darah.

"Ha.. kenapa?" Aku tanya pelik. Waemah dalam hati gila babas cemas.
"Saja jelah." Jawab ayah sambil turun tangga selamba.

Pelik.

Imaginasi mula menular. Nak kenalkan? Nak kena kenalkan ke? Nak kenal nak buat apa? Nak buat apa kalau kenal? Kepala dah start fikir pelik-pelik. Kenapa kena kenalkan? Nak kasi barang? Atau.. err benda lain. Siap darah aku automatik berderau ini. Takkan match making kot. Tak guna. Gila fikir luar alam ini. Macam black box testing. Imaginasi yang sungguh transparent. Kalau match making, sumpah aku takkan turun sampai esok pagi nak pergi kerja.

Cemas ni.. cemas.

Kesudahannya. Lepak secara tegar depan laptop. Itu saja. Layan kerja. Sambil tengok cerita korea. Sambil kerja. Sambil tengok cerita korea lagi. Sambil kerja juga lagi. Kejap-kejap adalah juga jenguk dekat tangga. Bau perfume naik sampai tingkat atas. Gila tangkap dia punya bau.

Waw..!
Harum gila baunya.
Tapi aku tetap takkan turun ok. Lupakan saja.

Menjelang maghrib.

"Apasal tak turun tadi?" Mak tanya.
"Saja tengah buat kerja sikit. Kenapa mak?"
"Kau kenal Siti? Siti kerja dekat Texas tu."
"Emm.. yang pakai tudung ikat belakang itu ke?"
"Haah."
"Wohhhhhhhh.. kenal kenal. Kenapa mak?"
"Yang kau tak turun itu kenapa. Ada dia tanya-tanya tadi."
"Laaa.. ya ke." Ala-ala menyesal.

Perempuan rupanya.

Tak guna.

Apahal fikir pelik-pelik ini. Malu.. malu. Aduu.. rasa macam kalau terjun bumbung rumah pun belum tentu kebah dia punya malu. Tak guna. Tak guna. Tapinya. Kalau betul-betullah tadi itu ada unsur-unsur match making, memang sumpah aku tukar kerja kat Kedah. Laju-laju. Terasing sikit daripada masyarakat tempatan. Barulah kera sumbang menyumbang.

Alerjik betul kalau orang nak jadi matchmaker. Aku boleh sabar tunggu 'dia yang sepatutnya' a.k.a jodoh. Takkan orang lain tak sabar kot. Tak kisahlah turun daripada bas ke. LRT ke. Daripada langit ke. Tapi daripada langit taknaklah. Itu geng ayahpin. Ah.. peduli. Tapi gua boleh sabar woi. Apa pasal orang lain tak sabar.

Haha.
Dah woi dah.
Ini menjemput emo ni.

Tapinya...

Tapi. Memang tak boleh blahlah sampai boleh fikir macam itu. Terlampau tak boleh dimaafkan langsung ini. Siap berderau darah kejap. Hah. Bengang betul dengan diri sendiri. Tak boleh diterima akal ini. Tak logik. Tak logik. Terlampau keji.

Demit_


Sambung baca...

Kategori:

Wednesday, October 15, 2008


_Kau nak tahu contoh manusia ketinggalan zaman?

Hah.

Pagi tadi. Minyak tinggal 2 bar. Belum nyawa ikan lagi. Tapinya. Pasal malas gila nak tunggu dia blinking, aku pun pergilah isi. Saja. Nak bagi Nami sarapan pagi-pagi. Minyak Petronas memang lazat berbanding Shell. Alah. Minyak mana-mana pun sama saja. Kalau boleh isi minyak masak ke minyak sapi ke. Lagi lazat. Murah pun murah. Agaknyalah.

Dalam rm70, Nami bersarapan.

Mewah betul. Aku punya sarapan pun tak sampai rm3. Tahu tak Nami woi. Hah. Pagi tadi. Aku beli Pokka Pomegranate lagi. Teh Delima paling sedap dalam dunia. Dengan beli minyak sapi untuk Nami. Bersyukurlah Nami, gua sangat murah hati padamu. Lepas itu, apa lagi. Angkat. Tekan. Masuk. Picit.

Zreng...
Zrengggg...
Zengggggggg...

Bunyi Nami tengah teguk minyak.

Glukk..!

Nami sudah kenyang. Baru rm61.45. Woi! Biar betul. Aku dah bayar rm70 tadi. Apa pasal sikit sangat minumnya Nami. Kau 'minum tak kenyang, mandi tak basah, accident tak kemik' ke Nami? Macam manusia bercinta saja kau ini. Mengada. Dukalara aku macam ini. Aku tekan lagi. Saja paksa. Mana tahu dia saja buat perangai ke. Nak kata penuh tak nampak pula macam penuh perutnya. Tak melimpah ruah pula muntah minyaknya.

Glukk..!

RM63.08. Hesh.. boleh pergi lagi ini Nami. Come on man. Aku tekan lagi.

Glukk..!

RM64.85. Dah sendawa 3 kali ini Nami. Kena berhenti sebelum kenyang. Ikut sunnah Rasulullah s.a.w. So, aku berhenti. Angkat. Lepas. Keluar. Tak picit. Pandang kanan. Tengok sikit berapa ringgit je dia sarapan.

Ehhhhhh...

Sejak bila harga minyak dah jadi rm2.30...????

Bukan rm2.50 ke. Hah. Inilah contoh manusia dah ketinggalan zaman. Entah berapa banyak zaman dia tertinggal pun tak tahu. DSAI dah jadi Perdana Menteri ke belum entahnya. Lamanya tak tahu berita dunia. Jangankan dunia, berita Kuala Lumpur pun tak habis khatam lagi. Ada hati nak tahu berita dunia.

Waw..~~
Macamana aku jadi manusia ini.

Kagum dengan diri sendiri. Aku rasalah kan. Nami lagi updated pasal berita dunia berbanding aku. Teruknya. Nasib baik budak stesen minyak itu bagi duit baki. Kalau tak, tak tahu nak cakap apa. Belagak lagi isi rm70. Tak pandang kiri kanan langsung sebelum isi.

Hah.

Apa lagi berita yang aku tak tahu_

Sambung baca...

Kategori:

Tuesday, October 14, 2008


_Accident lagi.

Bukan akulah tapinya. Kereta sebelah aku. Hala jalan berlawanan. Depan Istana Budaya. Menghala ke Jalan Pekeliling. Jem macam ... macam-macamlah. Mamat itu naik Satria Neo. Oren hitam. Berderai bunyi kaca lampu depan dia pecah. Kemik. Bercium dengan Mercedes ke Honda entah. French Kiss terus. Aku tengok kereta depan dia rilek je lagi. Masih tegap. Kental. Sikit pun tak bercalar-balar. Masih kacak.

Gila mantap.

Tapinya. Satu je aku pelik. Jalan opposite aku itu mana ada ruang nak laju pun. Semua layan 5km/j. Yang tidur-tidur pun mungkin ada. Jem gila haram. Tau-tau je dah bercium. Ini mesti kes 'Pandu Sambil Menerawang'. Tengok awek tepi jalan ke apa ke. Tak pun kes 'Pandu Sambil Mata Pejam'. Tingkap pun turun habis. Mestilah ini. Tak lain tak bukan itu.

Selamba je suspek rambang.
Sori brader..~~

Nasib baik mamat itu ajak driver 'Kereta Depan yang Tak Kemik Masih Tegap Belaka' setel tepi di hujung jalan. Good manners. Sekurangnya, tak jadi penyumbang kerakusan trefik jem terlampau. Cumanya. Aku kadang-kadang pun ada sindrom 'Pandu Sambil Menerawang'. Tengok awek tepi jalan. Kadang-kadang siap boleh naik atas pembahagi jalan. Rakus betul dia punya penangan.

Bahaya rupanya jadi pejalan kaki wanita.

Memang antara penyumbang terbesar statistik kemalangan jalan raya. Tak percaya? Hah. Cuba sendiri baru tahu. Ngeri juga bila accident. Aku ini pun dah 2 kali kena French Kiss yang tak berapa nak French. Ehhhh.. bukan aku. Bukan.. bukan. Namilah. Maksud aku, Nami_

Sambung baca...

Kategori:

Thursday, October 09, 2008


_Jam 8 lebih-lebih malam semalam.

'All that grief in my teeth..'

Maximilian Hecker - Flower Four
Default Ringtone Nokia 5300.
Black and White.
Edisi Kacak.

1 missed call.

Kejadahnya main tembak-tembak. Mengundang panas di malam hari sungguh. Pandang dari corner kening sudah. Malas nak layan. Nak call... sila pakai pintu depan. Takat missed call macam itu, memang harapanlah aku nak tengok balik. Masuk spam sudah. Dahlah ofis tengah sunyi malam-malam. Mengundang seriyau sungguh. Belum habis office hour lagi woi. Awal lagi nak balik ini. Boleh layan missed call kering-kering macam itu pula.

Nak marah kang.. macam PMS lagaknya.
Buat dek saja.
Rilek-rilek sudah.

1 message received.
Dia hantar.

"Mat malm, aku mau tanya, apa nama prodak untk ibu-ibu yg kelihatan muda, walaupun uda ada anak harganya RM 49 aku dngar di radio. Sory mengganggu aku di tuaran sabah"
Sender: (no name)
+60143734236
Received: 08:52:47pm
2008 Oct 8

Pling..~~
Krekk.. krekk.. krekk.. (bunyi cengkerik)

Apakah semua ini..??

Molek je aku tengah layan siapkan tender, terus terberhenti. Apa kejadahnya ini. Terasa putus fius sekejap. Hamba Allah yang mana satu punya kerja ini. Dahlah tanya pasal produk ibu kelihatan muda. Lepas tu tanya pasal ibu ada anak. Aku ini, malam pertama pun belum sampai perjalanan lagi (hah sensored.. sori). Apatah lagi nak jadi ibu. Lepas tu harga rm49. Lepas itu dengar dalam radio pulak itu. Aku mana dengar radio. Televisyen pun gua tak layan woi. Internet saja dihatiku. Everything pun online saja.

Ahh.. ini semua godaan syaitan.
Buat dek saja.
Rilek-rilek sudah.

Sebab nak jaga akhlak bersopan-santun dengan mereka yang miskin akhlak. Aku balaslah cakap salah nombor. Itu saja. Terus sambung kerja. Dah nak masuk 9 malam. Tak jejak lantai rumah lagi. Gila. Gila. Gila. Kayuh jari laju-laju. Siapkan tender.

1 message received.
Dia balas.

"Aku dgr di radio suru hubungi itu nomor"
Sender: (no name)
+60143734236
Received: 08:56:37pm
2008 Oct 8

Hek elehhh mamat/minah ini. Main-main pun agak-agaklah. Dahlah tak ada ribut tak ada angin layan sms dari Sabah. Tanya pasal unsur-unsur jamu. Silap orang pula itu. Serkap jarang daripada radio katanya. Siapa jual nombor gua ini. Hah. Ini sudah mengundang anasir api neraka. Ini boleh mendatangkan marah ini. Nasib baik tak marah.

Sebab masih nak jaga akhlak bersopan-santun dengan mereka yang miskin akhlak. Aku balaslah cakap memang salah nombor ini. Itu saja. Terus dah tak sambung kerja.

1 message received.
Dia balas.

"Bego"
Sender: (no name)
+60143734236
Received: 09:00:07pm
2008 Oct 8

Ahakhkakas.

Mungkin dia maki seranah dalam bahasa Sabah agaknya. Alhamdulillah. Berat sikit sebelah kanan aku. Haha. Kiranya. Sebab aku baik hati. Aku nak berterima kasihlah dekat hamba Allah yang entah siapa-siapa entahnya itu. Sebab berjaya suruh aku balik menjejakkan kaki mencari lantai rumah. Macam manusia tak ada life je duduk ofis lama-lama.

Alaa...

Terasa macam ditimpa pembulian secara bertubi-tubi pula sepanjang minggu ini_

Sambung baca...

Kategori:

Wednesday, October 08, 2008


_Bladihel.

Aku rasa dalam satu dunia ini. Aku seorang je makhluk hina yang melarikan diri bila dilanggar. Demit. Memang bladihel. Stupid. Berbakul-bakul maki diri sendiri. Nak maki sekali silalah. Berat sikit belah kanan aku. Tengs. Boleh pula main lari tinggalkan macam itu je. Dahlah kena langgar. Tak sempat usha pun nombor plat van itu. Demit.

Sedih sedih..~~

Dekat corner nak masuk Jalan Datuk Keramat. Betul-betul yang lepas LRT Jelatek itu. Aku pakai lane aku. Macik itu pakai lane aku. Dekat corner. Hah. Siapa yang tak bercium. Habis dah kepala tepi belah kiri Nami. Lepas itu. Pasal hari ini gua ada dateline kena hantar. Gua ada meeting urgent. Kerja tak setel lagi. So, gua blah je kering-kering daripada tempat kejadian. Gila rilek.

Bodoh gila.
Demit.

Ya Allah. Aku halalkan jelah dia langgar pagi tadi. Sedih ini. Apa nak bagitahu ayah. Mati mati. Isk.. dahlah. Gua banyak kerja tak siap lagi ini. Kalau masuk mode bengang yang terlampau dengan diri sendiri, memang wajib pakai 'Gua Lu'. Nasib baik on the way ke KL Sentral tadi nampak adalah juga 2..3 kerat kereta yang kemik-kemik. Kira sama nasiblah dengan Nami.

Tapi. Tapinya. Nami itu putih dude! Lu bayanglah kalau cat hijau melekat dekat badan dia. Dekat dahi. Belah kiri. Segores hitam. Entah minyak ke cat putih itu terkopek agaknya. Bladihel. Gua nak marah dengan macik itu pun tak berdaya. Sedihlah. Marilah hiburkan saya. Please.. please..~~

Ucapan untuk macik itu.

'Kalau mintak maap tu berguna, nak polis buat apa..'

Tapinya. Sebab gua baik hati. Gua halalkan jelah macik kiss Nami tadi. Ikhlas. Kalau macik saman pun gua maafkan jelah. Pasal gua tak nampak langsung plat nombor mack. Tapi gua ingat sampai mati yang macik buli gua. Gua ingat juga sampai mati yang gua ini bladihel. Apakejadah larikan diri bila dilanggar. Masted. Kasted.

Takpelah. Gua sedih ini. Penat maki diri sendiri. Tapi nasib baik ada kerja. Gua buat-buat macam hilang ingatan jelah.

Demit_

Sambung baca...

Kategori:

Monday, October 06, 2008


_Selamat hari raya.

Ada cerita nak diceritakan. Ada gambar nak digambarkan. Tapinya. Nantilah. Seminggu ini memang mode sibuk yang terlampau. Dateline semua minggu ini. Kena stranded dekat opisto gamaknya seminggu ini. Takpa. Aku dah tapau kuih raya dengan kerepek siap-siap dari umah. Hihi..~~

Makanya.
Cerita pasal raya nantilah dicerita.

'Sekarang masuklah waktu KERJA bagi Kuala Lumpur dan kawasan-kawasan di sekitarnya..'

Itu saja_

Sambung baca...

Kategori:

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.