Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Tuesday, December 09, 2008


_Orang kata.. aku sombong. Terutamanya, dengan lelaki.

Hah.
Memang pun. Baru tahu ke.

Bukan sombong. Tak friendly cumanya. Lain je apa. Sinonim pun bukan. Antonim lagilah bukan. Sombong ibarat, bongkak, riak, takbur dan meninggi diri sikit. Barangkalilah. Tak friendly pula ibarat.. ibarat akulah. Teman tapi tak berapa nak mesra. Memang sejak zaman berzaman pendek katanya.

Masa zaman sekolah rendah. Mesti selalu kena tegur dengan budak-budak lelaki. Hari-hari kerja nak jeling je manjang. Entahlah sampai ke besar pun kena tegur kadangnya. Helo bro. Itu bukan jeling. Itu teknik memandang tanpa menggerakkan kepala oke.

Tak salah nak cakap aku sombong. Tak marah pun. Sebab aku memang tak friendly dengan lelaki. Kerek nak mati bagai. Hah. Kalau korang add aku dekat YM pun belum tentu aku mesej. Memang macam haram kan perangai. Kadang-kadang kalau tak kenal langsung.. memang aku delete je balik dari YM list. Keji gila perangai. Keji woh keji.

Nak minta maaf pun tak sah.

Kalau minta maaf berguna, nak polis buat apa. Kan. Kiranya. Faham-faham sendirilah tahap tak friendly aku. Memang kronik. Macam haram kadang. Makanya. Jangan kata aku tak bagitahu awal-awal eh. Bare with me if you dare.

Dalam jantina, aku berkasta.

Selagi organ pembiakan kita berbeza. And I'm not comfortable enough. Fikirlah 8 kali. Ha.. kalau gadis takpelah. Haha. Gua layan saja. Zass.

2.. ke 3 hari kebelakangan ini.

Merata-rata mata dengan telinga ini jadi saksi berita penceraian. Sana sini bercerai berai. Majoriti, artis. Normal ke? Dan sebagai memenuhi keseimbangan ekosistem zuriat, soalan macam 'Bila nak kahwin'... 'Dah ada calon ke?'... 'Bila lagi nak dapat anak sendiri?'.. memang gila rabak masuk telinga.

Sabar.
Senyum.
Blah.

Itu saja.

Cumanya. Bagi akulah. Kalau 'isi' di dada belum cukup penuh atau separuh penuh nak jadi pendinding diri. Kesabaran itu cuma ada dekat hujung jari. Tak payah nak kecoh fikir pasal kahwin. Jodoh dan maut kerja Allah Taala. Jodoh itu tetap ada. Kalau bukan dekat dunia fana yang penuh hasad dengki ini. Insyaallah dekat akhirat sana.

Itu janji Dia.

Minta maaf cakap. Tapi aku tak rasa bercouple itu salah satu cara korang nak get to know the jodoh. Mungkin korang rasa normal. Tapi bukan aku. Mungkin pasal aku memang semulajadi tak normal barangkali. Usaha memang kena usaha. Tapi ada banyak cara, rasanya. Tapi bukanlah dengan cara berdua-duaan. Kalau berdua, tengah-tengah itu ustazah cakap ada siapa?

Satan.
Kan?

Tahu. Tapi buat.
Entah.

Sungguh rabak muslimah masa kini. Zina itu. Zina. Aku dulu pun pernah terlibat dalam kancah zina ini. Bergelumang dosa. Cukuplah sekali. Isk.. sekali dapat jauhkan ini.. semoga sampai matilah agaknya dijauhkan. Semogalah. Iman nipis lagi ini. Aku harap korang pun dijauhkan sama. Aku pun jahil lagi. Solat pun lintang pukang kadang. Cumanya. Mencegah dosa lebih baik daripada merawat dosa bukan.

( Perghh.. rasa macam bagi tazkirah agama )

Kiranya.

Kalau orang lain tak sabar-sabar nak kahwin, go ahead. Hormat orang lain. Tak perlu nak drag sekali tanya pasal kahwin. Agak-agak kalau aku tanya, 'Bila kau nak mati?'. Atau...'Bila kau nak pergi haji?'. Atau.. 'Bila kau nak bertaubat?'. Atau.. 'Bila pulak turn kau nak naik kereta mayat?'. Atau.. 'Bila kau nak berhenti buat maksiat?'.

Apa kau jawab agak-agaknya.

Benda belum tau nak jadi bila.
Lagi mau tanya-tanya.

Bukan marah. Sound je. Mewakili mana-mana pihak yang dibelenggu soalan mengarut yang sama.

Haha.

Dah.

Garang tak. Aku garang tau. Itu fakta_

Kategori:

21 Responses to "Kekerasan Entri"

lindosh said :
December 9, 2008 at 10:17 PM
aku suka entri kau ni haha


memang selalu dibelengu soalan2 ntah apa2 tu.

dia orang tak penah pikir apa yang org disoal tu rasa kot
Hajar said :
December 9, 2008 at 10:28 PM
ha, terima kasih kerana tolong jawabkan.
jenuh dah nak jawab soalan2 cepucemas tuh :)

belum kawin orang akan tanya, bila nak kawin?
dah kawin lak nnt org tanya, bila nak bertiga?

hakikat manusia memang tak pernah bersyukur kan?
dboy said :
December 10, 2008 at 4:41 AM
selamat raya!
jeehanx said :
December 10, 2008 at 9:33 AM
hahaha..
kalau kategori mcm aku ni kasta ke berape jai?!!
PakciQue said :
December 10, 2008 at 10:04 AM
Wah! Garangnya. Macam mak tiri. Mak tiri pun sekarang dah baik tau.

Kalau aku. Orang tanya soalan tu. Aku akan jawab. "Aku ada buat satu memorandum. Sesiapa yang tanya bila aku nak kahwin. Orang tu kena bagi aku RM10. Jadi, kalaua 1000 orang tanya. aku akan ada RM10,000. Ha! Esok pun dah boleh kahwin."

Sila ke blog ini. Anda telah menang pertandingan komentar ke-9.
danineh said :
December 10, 2008 at 6:28 PM
ambik yang positif,

sbenanye derang..

~just making conversation

ahahah.. tadek point laen nak ckp, derang amek yang obvious..
kopi said :
December 11, 2008 at 2:14 AM
persoalan tu xdtg lg..hehe..xtau la..bile akan menjelma..agak2 mcm mane reaksi bile ade org tnye soalan tu..
nurjihad said :
December 11, 2008 at 9:52 AM
ngehehe..
kental langsung kak famia..
hehe..
kiranye kalo kita ditanya soklan yang sama..
copy-paste aje entri ni..
boleh??
hehehe:P
alifmimyanun said :
December 11, 2008 at 1:32 PM
memang, kene jage pergaulan,
macam saye terlalu hensem sangat, tak boleh rapat sangat dgn perempuan sebab nanti diorang boleh jatuh chinta secare tak sengaje.
landaklaut said :
December 12, 2008 at 1:46 AM
aku sebenarnya tak suka jugak nak tanye kat kawan2 soalan2 yang seperti "bila nak kawen?" "bila nak dapat baby?" sebab aku rasa soalan2 yang seperti itu sangat mengganggu jiwa dan raga.
famia said :
December 12, 2008 at 7:46 AM
lindosh: hehe. sekali sekala kena jujur secara keras bukan.

hajar: ye. hehe. pernah sekali member tanya bila nak kahwin.. last2 sengih.. pastu tanya dia.. bila nak dapat anak kedua. last2 dia jawab tak tau. hehe. baru tediam. tanya tak agak2 diorang ni.

dboy: ye. selamat raya.

jihan: hehe. mana ade kasta ngn gadis la.

pakcique: hehe. garang itu penting. kadang2. kena gunakan kegarangan pada tempat yang sepatutnya. manusia ni kadang selalu terlupa. terlupa diri tu tak kesah. ni terlupa orang lain. isk.. sadistik.

dani: hehe. aku ambik yang positif juge. rasa macam banyak je benda lain boleh cakap. pasal cuaca, misalnya kot.

kopi: macam tertulis kat entri la. hehe. if u want people to respect u.. respect other people dulu. if u want people to be nice to u... treat other people nicely dulu. dia macam... what u give... u get back. cash balasannya cash. dapat? hehe.

nurjihad: ha boleh saja.

amin: hoho. oke.

landaklaut: hehe. hm haah. aku rasa macam orang2 macam tu (temasok kategori macik2 pacik sedara mara bagai) maybe tanya kering. tanya seblom pakai akal. takpela. lenkali aku jawab seperti apa yg patut jawab.
LediAgli said :
December 12, 2008 at 11:10 AM
akhernya.. kau dah tak brapa nak sabo.. sabo peah sabo.. eh bile nak kawen? har har har... tolong jawabkan untok aku sama
Sub said :
December 12, 2008 at 11:19 AM
tak sangka...
ade laa percentage persamaan dgn guwe...
haha...
bgs...
pjOn said :
December 13, 2008 at 12:54 AM
suka entry ko ni.. part 4 tu aku suka..ada ka part 4?

berlainan jantina tapi pengalaman tetap sama
December 13, 2008 at 1:01 AM
nasib gwe mmpunyai sistem yg produktif. ahhah!
artikel camnie mmg gwe gemar. leh la godek2 nnti kasik masuk belog. :p
kel@mbu said :
December 13, 2008 at 8:10 PM
x brpa friendly dgn llaki ok lagi. jnji orientasi x brubah. hehehe.

neway, steady kwn. hidup bknnya utk puaskan hati smua org. kn. ;)
MK_GunnerZ said :
December 13, 2008 at 9:54 PM
i put your blog in my list kak fami oi
an2blur said :
December 13, 2008 at 11:22 PM
1st time dtg blog sebab setuju dgn comment ko kat blog sue anne.

bila tgk entry ni, ko mmg seorg yg cool.

org sekarang kalau xde modal nak borak atau dikatakan sombong mmg selalu aje tanye "bila nak kawin?" "dah berisi ke?" etc.

Org melayu biasa ar..
membebel kuat, tapi isi xde sbb tu tanya soalan turun temurun camtu

ahaks.

Peace.
famia said :
December 14, 2008 at 11:41 PM
ledi: hehe. ask me no more my fren. tak baik untuk kesihatan.

sub: hehe. cumanya.. mungkin jangan terlalu mencari kesempurnaan barangkali.

pj0n: eh? ada ke part 4?

ST: artikel ke ini? hehe. ok.

kelambu: haah. kan. hehe.

mk_gunnerz: ho.. baik. tengs banyak2.

an2blur: hehe. turun temurun barangkali.
uzair said :
December 15, 2008 at 2:57 PM
garang ke ko??xdelah..biasa jer..
adledash said :
December 15, 2008 at 4:03 PM
haha! sabo je..kalau nk wat tekejut..kata la..kawen minggu dpn ke..esok ke. sambil senyum lebar. jawapan tu musti wat org tu mengalir air mata x terkira.

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.