Subscribe to my RSSSubscribe via Email
Facebook TwitterFlickrDeviantArt

Thursday, August 21, 2008


_Jarang - jarang ada sesi macam ini.

Tapinya. Memandangkan 21 Ogos berulang kembali buat kali ke errr... adalah kan. Dan pada 2008 pula itu. Ada nombor 8 woh. Pada 2008. Hah. Tahun yang kacak. Makanya. Sesi ini khas untuk anda. Bagi yang tengah tak ada kerja. Atau pun kebosanan menghadap kerja. Atau juga, saja nak cari pasal tak nak buat kerja.



Sila JANGAN teruskan membaca sekiranya anda mempunyai penyakit jantung, down syndrome, kerabunan yang terlampau, cacat otak, amnesia, kusta dan penyakit hati berbau.

Baca bismillah sebelum memulakan bacaan. Semoga anda selamat berhenti di tengah jalan.





21 Ogos 1981.

Huzaimatus Saadiah Zulkefli. Pertama kali melihat dunia di Hospital Kluang. Jam 9 pagi. Makanan kegemaran adalah Choki-choki, slurpee dan ABC. Minuman kegemaran adalah kacip patimah slurpee dan ABC. Kedua-dua ABC dan slurpee adalah begitu fleksibel sekali kerana mereka berdua boleh bertukar menjadi makanan dan minuman pada masa yang sama. Hebat kan mereka.

Lagi.

Hobi saya membaca, mengumpul buku, berfotografi dan suka mencari keruh bersama rakan-rakan (apa pasal terasa macam buat buku biodata darjah 6 ni..?!). Lagi pula, semasa kecil, saya bercita-cita ingin menjadi seorang penyiasat (tidak perlulah nganga mulut sebegitu rupa). Gara-gara terpengaruh dengan buku cerita Salma atau English versionnya Nancy Drew. Harapanlah kalau mak nak bagi anak gadisnya jadi penyiasat. Disebabkan larangan mak, nasib baik aku ada buat backup cita-cita.

Bawah: Saya Semasa Kecil tak cukup sifat.


Seterusnya, nak jadi Polis. Atau pun ahli psikologi jenayah. Entahlah kenapa kesemuanya pun berunsur bau-bau keselamatan negara. Lepas mak reject semua cita-cita itu, aku pun jadi macam ini je kesudahannnya. Nak ke depan ke belakang pun tak boleh. Macam ini jelah kesudahannya.

Lagi.. juga.

Oke. Pasal taraf
pendidikan. Dulu. Tak berpeluang langsung nak merasa sekolah pondok. Atau sekolah atas pokok. Kacak bergaya kan sekolah atas pokok. Masalahnya. Sekolah aku semua ada atap zink. Kalau ada hujan ke ribut petir ke memang tak bergerak pun sekolah itu. Tak adventure langsung. Sepatutnya kena bersyukur diberi kemudahan sebegitu rupa.

Bawah: Ayah dengan Mak.



Tadika Datuk Keramat.
Dulu. Jalan kaki pergi tadika. Sebab dulu kaki macam agak pendek tulangnya, maka terasa sangat jauh juga perjalanan. Waemah belakang rumah je tadika itu. Ada sekali itu kena denda berdiri atas kerusi. Macam nak menangis je sebab tak dapat jawab soalan. Tapi sebab nak maintain nampak bergaya macam Nancy Drew, aku tahan je air mata. Waemah masa itu mak dengan atuk nampak dari tingkap rumah yang aku kena berdiri atas kerusi. Terima kasih cikgu. Sebab itu aku lebih setanirrojim sekarang ini.



Sekolah Kebangsaan Taman Muda, Ampang.
Darjah 1 sampai 5 dekat situ. Jadi pengawas. Hari-hari kena pakai skirt. Kena ikat tie sendiri. Tak mainlah tie letak getah macam budak-budak zaman sekarang. Tak adventure langsung. Dulu aku baik. Diam. Jalan tunduk bawah. Sampai langgar tiang. Kadang-kadang masuk longkang. Bila senior ngorat, muka merah nak menangis. Rasa macam kena gangguan teksual seksual tahap 5. Ngeri. Masa ini pergi sekolah bawa duit belanja 50sen je tiap-tiap hari. Itu pun dah rasa macam orang kaya.



Sekolah Kebangsaan Klang Gate, Setapak.
Darjah 6 kena pindah Wangsa Melawati. Pindah rumah sekali. Dalam 2 minggu lebih juga aku menangis hari-hari. Ini semua gara-gara sayang nak tinggalkan sekolah dekat Ampang itulah. Masa itu memang aku tak nak tegur ayah. Sebab bengang kena pindah. Kalau hari-hari berulang-alik pergi Ampang ke Melawati kan boleh. Dulu ingatkan dekat. Perangai macam setanirrojim. Anak derhaka betul.



Sekolah Menengah Taman Melawati.
Tingkatan 1 sampai 3 dekat situ. Jadi Pustakawan. Hari-hari belai buku. Orang panggil Melawati ini macam Hollywood Malaysia. Sebab ramai sangat artis sekolah dekat sini. Memang bersepah. Sampai menyampah. Masa itu sekolah Melawati ini bermasalah. Displin memang tahap negatif. Siap pengetua nak tukar pintu tandas perempuan separuh je. Ala-ala pintu koboi. Sebab ramai bohsia, kaki merokok bagai. Memang setanirrojim.



MRSM Beseri, Perlis.
Tingkatan 4 sampai 5 dekat situ. Hah. Ambik. Memang tercampak sampai ke sempadan Thailand. Padang Besar itu macam petik jari je dah boleh sampai. Sepanjang 2 tahun dekat situ, satu je pengajaran yang aku dapat. Gua kaki rumah. Tahap homesick aku mencecah tahap 8. Tinggi woh! Ingat tak sadis ke tinggalkan rumah, mak, ayah, adik beradik, buku-buku, semak samun sekeliling rumah, bilik bersemak yang tercinta bagai. Sadistik tau. Nasib baik dapat pangkat 1. Tapinya. Hujung-hujung ajelah agregatnya. Berapa A jangan ditanya. Buang duit mak ayah je. Memang setanirrojim.



PPP UiTM Shah Alam.
Tahun 1999. Degree IT. Aku kenal Dani. Kami satu course. Satu kelas. Satu geng. Satu kasta. Satu arah. Menuju puncak. 4 tahun jugalah belajar terkulat-kulat dekat situ. Macam-macam dapat. Tahap setanirrojim aku makin meningkat. Kes buli semakin menjadi-jadi. Sepanjang 4 tahun dekat situ, satu je pengajaran yang aku dapat. Hidup tak perlu berperasaan. Gaya mesti selamba. Bersahaja itu kesopanan dan kesusilaan. Macam rukun negara pula bunyinya.



CASE UTM KL, Jalan Semarak.
Tahun 2003. Software Engineering Real Time. Aku masih dengan Dani. Satu course. Satu kelas. Satu geng. Satu kasta. Satu arah. Menuju puncak. Dalam 2 tahun aku terkulat-kulat mengumpul kulat. Tak begitu senanglah nak mengkatamkan pelajaran. Berminggu-minggu juga bertapa hidup dan mati dalam makmal komputer je. Gara-gara nak habiskan final projek. Memang hari-hari tidur atas carpet keras. Sebab itu agaknya tulang aku lebih kalsium. Keras. Padu. Jitu.

Hah.

Takat itu jelah tahap pendidikan aku. Yang tak seberapa. Harapkan belajar tinggi-tinggi. Perangai masih setanirrojim lagi. Makin upgrade lagi adalah. Bukannya makin baik. Amacam. Dah panjang ke belum ini. Kalau belum sakit jantung, biar aku sambung lagi. Oke. Skroll bawah sikit. Dianggarkan dalam 8cm panjang entri berikutnya.

Lagi. Karier.

Heitech Padu, Subang Jaya.
April 2005. Programmer. Aku masih dengan Dani. Satu company. Satu team. Satu bilik. Satu projek. Satu kasta. Satu arah. Menuju puncak. Sama-sama programmer. Dengan Daineso sekali. Ingatkan bila dah masuk kerja boleh jadi baik sikit. Ini tak. Lebih rakus setanirrojimnya. Maklumlah. Bila buku bertemu rak buku. Memang makin banyaklah jadinya.



Versapac, Kerinci.
Julai 2006. Sampailah sekarang. Masih lagi macai. Merangkap technical consultant kononnya. Aku masih dengan Dani. Satu company. Satu team. Satu bilik. Satu projek. Satu kasta. Satu arah. Menuju puncak. Dengan Sarina dan Tim sekali. Hari-hari kerjanya nak kena update blog je. Macam ini jelah kesudahannya.

Hah.

Aku dah rasa nak muntah darah 8 tong ini. Dah panjang ke belum ini. Macam nak kena sakit jantung je ini. Akulah. Jantung tak berapa nak stabil dah ini.

Lagi. Karakter.

Aku degil. Macam keldai. Kadangkala lagi teruk daripada keldai. Lebih degil daripada segala spesis keldai yang wujud dekat muka bumi inilah pendek kata. Egoistik. Pantang disuruh. Memang harapanlah kalau nak buat. Susah nak terima arahan. Lagi juga. Aku keras hati. Keras kepala. Keras tulang (ini Dani yang kata). Kekerasannya gila melebihi keras besi keluli, teras muka bumi atau juga kerak muka bumi. Hanya ayah dengan mak je yang tahu kekerasan kepala aku. Memang setanirrojim.




Aku tak friendly. Tengok dekat YM memang selambak friend list. Tapinya, harapanlah aku nak bertegur sapa. Sekarang kerja aku mengosongkan friend list je. Aku sombong. Tak ada orang lain yang lebih sombong daripada aku melainkan aku seorang je. Jangan rampas takhta kesombongan aku. Tak berfaedah kawan dengan aku. Beringatlah.

Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian.. bayar EPF dengan SOCSOlah gamaknya.

Nama je ada YM. Tapinya. Memang harapanlah nak melekat dekat YM itu. Kebiasaannya memang tak ada pun. Saja mengaburkan mata pihak lawan. Ilusi optik semata-mata. Semua ini pura-pura je.

YM Id: famiaxz

Aku tak kedekut. Kita perlu habiskan duit dan harta atau bahasa sopannya bersedekah. Duit dan harta itu bukan hak milik manusia. Hak Dia semata-mata cuma. Itu fakta. Tak tertulis dalam mana-mana buku sejarah atau silibus pelajaran sekolah menengah.

Aku normal. Tapi aneh itu sebenarnya normal. Makanya. Koranglah yang tak normal. Dani kata aku pelik. Ida pun kata aku pelik. Semua orang cakap aku pelik. Tapi aku normal. Aneh itu sebenarnya normal. Apa salah saya. Di manakah keadilan. Sebenarnya, mereka yang pelik. Mereka manusia abnormal.

Aku normal. Aku suka duduk dalam hujan. Buat eksperimen berapa lama boleh kena demam. Betul. Aku normal sebenarnya. Dulu aku telan minyak cap kapak, Vicks, tigerbalm dan Colgate. Buat eksperimen yang mana satu lebih berangin. Ini kan perkara normal. Aku normal sebenarnya. Dulu. Aku suka tekan mana-mana kombinasi nombor dekat telefon rumah. Buat eksperimen berapa banyak kombinasi nombor yang ada empunyanya. Rasakan sekarang. Sampai ke liang lahad pun belum tentu diorang habis balas dendam. Padan muka sendiri.



Aku ada masalah short term memory lost. Bukan tahap Dory lagi dah ini. Tapi nenek moyang Dory. Cakap sikit je lupa. Cakap banyak lagilah jangan cerita. Ini bukan masalah RAM. Tapi aku rasa macam dalam saraf otak ini mesti ada busut semut. Menimbun-nimbun. Kemungkinan besar ada banyak partition. Primary NTFS atau mungkin extended space barangkali.



Aku tak suka glamourity. Tak perlu dikenali. Hidup kena low profile man. Barulah kacak bergaya. Aku memang singgah blog orang lain. Tapinya. Bukan gaya akulah kalau nak meninggalkan jejak. Kalau sengal baru aku bagi komen. Gua tak suka hubungan 2 hala wahai saudara saudari sekalian. Jadi pembaca bisu lebih mulia. Glamourity bukan target aku menulis blog. Lagi pula, aku kan sombong nak mati. Aku tak campur golongan atasan. Tidak perlu menaikkan populariti blog. Itu semua tidak penting. Haha.

Lagi.

Sikit je lagi. Belum 8cm ini. (sambil mengesat hidung yang mula memercikkan darah)



Fotografi. Aku pakai Canon 350D. Kakeno namanya. Ini semua terpengaruh dengan National Geography dan Reuters lah ini. Landscape dengan Photojournalism itu subjek kegemaran. Lebih adventure. Lebih kencang gaya mutu keunggulannya. Lens. Cuma ada standard lens 35mm. Beserta 75-300mm telefoto je. Ditambah speedlite 430ex. Itu sahaja aksesori yang mampu dibeli mengikut tahap kewangan sekarang. Aku tak buat pakej wedding. Sebab aku tak suka wedding. Tapinya. Lebih seronok kalau tengok hasil gambar wedding orang lain. Lagi kacak embun. Berbanding hasil sendiri.



Penulisan. Aku suka menulis. Sejak darjah 5. Semangat menulis tahap merepek semakin menjadi-jadi sejak tahu kewujudan blog di Malaysia ini. Bahasa aku tonggang langgang. Kalau DBP tahu, mesti kena saman. Makanya. Sila jangan sebarkan link blog aku ye kawan-kawan. Lagi satu. Alkisahnya adalah blog berbentuk reverse meaning. Sini bukan konsep double meaning. Cuma kalau ada yang boleh faham, memang aku respek. Habis-habisan. Gila kentang hebat.



Design. Minat itu ada. Nak belajarnya memang berbaldi-baldi muntah darah. Maklumlah. Aku tak ada degree in Art Design pun. Apa itu seni pun aku tak tahu. Main belasah je. Asalkan boleh sudah. Tapi itulah. I am still in the process of learning, orang putih kata. Setiap elemen yang wujud dekat depan mata itu adalah satu pembelajaran. Sebab itulah kena tundukkan pandangan man. Jangan meliar-liarkan pandangan mata. Dari mata turun ke hati. Siap ada renjatan elektrik mungkin. Bahaya woh. Setanirrojim banyak. Melekat dekat setiap bucu, ceruk, sendi bagai.

Apa kejadah bagi ceramah ini.

Oke aku dah tak larat nak menulis... (sambil mengesat hidung yang dah bersepah-sepah terpercik darah).

Malas nak senaraikan lagi. Sebab aku normal. Korang je yang abnormal. Orang abnormal je yang sanggup baca entri 8 kajang ini sampai habis. Woi woi.. sudah-sudahlah itu woi! Aku pun reti pulang ke pangkal jalan. Macam ini boleh berhenti menulis ini. Gila muntah darah jugalah nak menaip sepanjang ini dalam masa setengah jam.


Ah, sebelum itu.

Selamat hari kejadian untuk diri sendiri. Dan juga untuk mereka yang sama kejadian tarikh dengan aku. Semoga dirahmati selalulah hendaknya. Habis terbuka segala pekung di dada. Macam ini dah tak ada rahsialah nak simpan. Isk. Menyesal menyesal. Harap-harap semua akan hilang ingatan selepas mengkatamkan entri tak senonoh ini.



Cukup.

Sungguh rakustik. Ini luar biasa abnormal _



Kategori:

16 Responses to "21 Ogos 2008"

me_ said :
August 21, 2008 at 9:31 AM
SELAMAT HARI RAYA!!!.. EH HARI LAHIR!!

ni kali yg ke-4 aku wish.. aku ade lg utang 23kali kan... hehehehe.. tgu jela ek sampai tgh mlm kang.. :D
famia said :
August 21, 2008 at 9:34 AM
me: wong gilak! haha.xpe.. aku teharu jek. adiah paleng bes. hehe. nanti aku simpan sume log ko tu.
AnNessa said :
August 21, 2008 at 12:11 PM
selamat ari kejadian gak utk akak..
semoga panjang umo murah rezeki dan..
dan..
dan maken sengal + senget :p
archiq said :
August 21, 2008 at 2:48 PM
selamat hari kejadian cik uxai...

moga dimurahkan rezeki, sentiasa sihat dan berbahagia di dunia dan akhirat...

nmpknya sy dh jadi abnormal... huhu...
Anisa Ahmad said :
August 21, 2008 at 2:59 PM
kak huzai!!
blog sungguh tkleh blah..hahaha..

ape2 pon!!!
SLAMAT HARI TUA!!!
(oopppssss)

hehe..

jgn lupe cek emel..

p/s: eyh ME_.. ape kes tk bg link??
huahhahaha
Sahrul Izam said :
August 21, 2008 at 4:34 PM
Nice.. :)
Ezad said :
August 21, 2008 at 8:49 PM
salam...

selamat hari jadi.
selamat datang ke kelab wargatua.

syukuri segala pemberianNya.

hidup sebenarnya indah saban hari kita menangis

err.. ko dpt kek coki2 ke?

(ape ke jadahnya coki2 ni?)
famia said :
August 22, 2008 at 9:29 AM
annesa: hehe. tengs ye :p

archiq: tengs. tp kawan2 saye sume mmg abnormal. itu fakta. haha.

anis: haha. tengs. eh ape yg anes send kat mel. tak sampai2 pon. mel opis ni problem ni. lembab.

sahrul: hehe. kawan2 saye mmg nice belaka. itu fakta.

ezad: coki2! takk :( ... aku bekerja ngn rakusnye kat uma.. name je cuti.. kalo aku tau baek gi opis je.. isk.. pape pon tengs. hehe.
daineso said :
August 22, 2008 at 9:56 AM
hehehe nasib baik ada sebut nama org huhhuh.. uxai... mula2 kenal kamu, dani n zek.. kita sumer dah kamceng.. tapi lepas2 tu adalaa mcm2 emosi xlepas.. espcially org... org mtk maap banyak2 kat kamu, dani n zek... dulu org mmg emosi mcm puting beliung.. nasib baik skrg nii dah kurang sikit insyaAllah..

walaupon kita dah x selalu jumpa.. n jarang kontek.. harap jauh di mata xjauh di hati ek..

apa2pon tekke pada kamu.. chayok2 tau.. teruskan berusaha tuk idup dengan lebih baik dari tahun2 yang dulu.. rindu kamu n danii sangat2

k tata titi tutu
dani said :
August 22, 2008 at 10:18 AM
echah wat site sediiiiiiiih

*ngesat air mate
famia said :
August 22, 2008 at 10:50 AM
emm. sedey juge..
isk.. tengs ecah.

*kesat kesat gak.
Anonymous said :
August 22, 2008 at 4:39 PM
slamat harijadi famia... mak mertua aku pun harijadi satu hari sebelum harijadi ko...mak aku lak bulan depannya lak.. semoga terus berjaya kim salam kawan2..aku terjumpa dakwan tadi kt semisjid.. tengok dia teringat blog lama aku.. teringat blog teringin nak menulis..tapi nanti laa.. aku terus buat buku jual kat toko toko terkenal lagi cemerlang.. "semoga umat islam mendoakan sesama umat yg lain semoga dgn itu segala apa yg kita doakan untuk kita mudah dikurniakan oleh Allah.. insyaAllah.."

apa la susah nak letak nama.. aku sabel la...
famia said :
August 22, 2008 at 5:11 PM
hehe. ayat selamat harijadi ko pon aku da tau tu ko sabel. anyway tengs.. semoga ko sefamili dirahmati selalu. anyway congrats. bila wife ko due?. tahniah tahniah in advance.
Dani [nama yang banyak kali keluar dalam ent3 ini ahehehe] said :
August 24, 2008 at 11:01 AM
"Aku suka menulis. Sejak darjah 5. Semangat menulis tahap merepek semakin menjadi-jadi sejak tahu kewujudan blog di Malaysia ini. "

aaaaaaahahahahah...

ade orang tu dulu cakap
"Aku takkn memBLOG!!"

alih2... tengok ape jadik kan Chah kaaaaaan...

[tu blom aku ungkit pasal transpot awam.. pasal ehem2.. pasal pink.. pasal.. akekekeke... terdetik nak buat entry: "MaiFren: Xai" aaaaaaahahahahah....]
kel@mbu said :
August 26, 2008 at 4:25 AM
oo.. bdk beseri eh..
ada sorg kwn blajar situ gak.. klu x slap nama dia syikin kot.. dok jitra.. err.. kot..
ahh.. x ingat. lama sgt dah..
famia said :
August 26, 2008 at 4:32 PM
dani: hehe. itu namanya EGOIS kak. elok dihempuk je orang mcm tu.

kelambu: shikin? adekah hitam manis budaknye? kalo ye.. ade. hehe. member je ngn die. budak bio. kelas H. dia pun blogger.

Post a Comment

Copyright 2010 Famia. Powered by Blogger. Contact me at harasxt_21@yahoo.com.